Διαβάσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον το ρεπορτάζ του inside story για τη νέα έρευνα του σουηδικού ινστιτούτο V-Dem (Varieties of Democracy) του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ που καταγράφει από την αρχή της πανδημίας τις κυβερνητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έρευνα που είχε γίνει και το 2020, σε 144 χώρες με στόχο να καταγραφούν οι παραβιάσεις δημοκρατικών κεκτημένων, καθώς και μεσοπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτών των μέτρων για το πολίτευμα και τη δημοκρατία. Το ρεπορτάζ της έρευνας υπάρχει μόνο στο inside story, όπως υπήρχε ως “είδηση” στη “Ναυτεμπορική”. Τα μεγάλα ΜΜΕ την αγνόησαν, όπως κάνουν με όλα τα γεγονότα και τις ειδήσεις που αφορούν στις επιπτώσεις της διακυβέρνησης της Ν.Δ. Δημοσιεύουμε από το ρεπορτάζ της συνδρομητικής ιστοσελίδας που διατέθηκε στο Διαδίκτυο, τα συμπεράσματα για τους “Περιορισμούς στην Ελευθερία του Τύπου”, που εξηγούν σε μεγάλο βαθμό και την αιτία της μετατροπής των μίντια σε “εξάρτημα” της πολιτικής Μαξίμου, αν διαβαστούν μαζί με την “παραπληροφόρηση της κυβέρνησης” και την κατασταλτική πολιτική στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης.
Η Ελλάδα σημείωσε σοβαρή παραβίαση στην Ελευθερία του Τύπου. Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου, αιτία ήταν τα παρακάτω γεγονότα:
- Στις 16 Δεκέμβρη του 2020 η δημοσιογράφος Δ. Κρουστάλλη δήλωσε πως εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την εφημερίδα που δούλευε (Το Βημα) κατόπιν έντονης πίεσης από το γραφείο του πρωθυπουργού. Αυτό έγινε μετά από ρεπορτάζ της δημοσιογράφου το οποίο έκανε λόγο για λάθη στο πρόγραμμα καταγραφής στοιχείων που αφορούν την πανδημία.
- Τον Φεβρουάριο 2021, η ΕΡΤ έλαβε οδηγίες να μην αναπαράγει ένα βίντεο που έδειχνε τον πρωθυπουργό στην Ικαρία να παραβιάζει μέτρα κατά του κορονοϊού.
- Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι δημοσιογράφοι έπρεπε να λάβουν άδεια για να κάνουν σχετικό ρεπορτάζ, ενώ παράλληλα το υπουργείο Υγείας είχε επιβάλλει περιορισμούς στους γιατρούς ως προς τις δηλώσεις τους στα MME.
- Τέλος, μικρή παραβίαση θεωρείται ότι κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων (Τσιόδρας-Χαρδαλιάς), οι δημοσιογράφοι μπορούσαν να κάνουν μόνο μία ερώτηση (χωρίς follow up) και μάλιστα έπρεπε να την έχουν στείλει από πριν στο Γραφείο Τύπου του υπουργείου.
Παραπληροφόρηση από την κυβέρνηση
Στον δείκτη αυτό η Ελλάδα σημείωσε μικρής σοβαρότητας παραβίαση. Αν και σε γενικό βαθμό οι πληροφορίες που δίνει η ελληνική κυβέρνηση είναι σε συμφωνία με τον ΠΟΥ, υπήρξαν κάποιοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι που δεν ήταν ξεκάθαροι στο θέμα της Θείας Κοινωνίας και της μετάδοσης του κορονοϊού. Για παράδειγμα υπήρξαν επιδημιολόγοι της Επιτροπής οι οποίοι εξέφραζαν αντικρουόμενες απόψεις για το θέμα. Χαρακτηριστική η δήλωση της λοιμωξιολόγου Ελένης Γιαμαρέλλου: «Όποιος πάει να κοινωνήσει, άσχετα αν το πιστεύει ή δεν το πιστεύει, συμμετέχει στο μυστήριο. Επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για κορονοϊό όπως και για κανένα άλλο μικρόβιο. Εδώ το ξέρετε ότι τότε που είχαμε τους λεπρούς στην Ελλάδα, οι ιερείς κοινωνούσαν τους λεπρούς μετά κοινωνούσαν άνθρωποι άλλοι και κανείς ποτέ δεν κόλλησε;».
Επίσης υπήρξαν κυβερνητικά στελέχη όπως ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, και η βουλευτής της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, οι οποίοι κοινώνησαν δείχνοντας πως οι πιστοί δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο.
Καταχρηστική επιβολή μέτρων για την Covid-19
Η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει την αστυνομία για να επιβάλει τα μέτρα για τον κορονοϊό και η αστυνομία έχει καταφύγει συχνά σε υπερβολική χρήση βίας, κυρίως κατά το δεύτερο λόκνταουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι αστυνομικές επιχειρήσεις στην Αγία Παρασκευή, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, στην Θεσσαλονίκη, αλλά και το πιο πρόσφατο περιστατικό που έλαβε χώρα στη Νέα Σμύρνη μετά από έλεγχο αστυνομικών στην πλατεία για την αποφυγή συνωστισμού.
** Ολόκληρη την έρευνα τη βρίσκεται εδώ