Οι δηλώσεις των καθηγητών και μια ανακοίνωση του Κοσμήτωρα Φιλοσοφικής Σχολής για την βάρβαρη επίθεση δυνάμεων των ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο χθες.
Οι δηλώσεις τους αναρτήθηκαν ως “σχόλια” σε ιστοσελίδα και κατέβηκαν αμέσως μετά. Η αντίδραση τους “σώθηκε” και έτσι τις αναρτούμε εδώ:
Άρης Στυλιανού – Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ: Σήμερα ήταν η πρώτη φορά που ντράπηκα τόσο πολύ, μέχρι που σκέφτηκα να παραιτηθώ«Δυστυχώς σήμερα ζήσαμε μια πολύ θλιβερή μέρα για το ΑΠΘ, με την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων καταστολής στην κατάληψη του Κτιρίου Διοίκησης και στον περιβάλλοντα χώρο, με ρίψεις χημικών, με βία και έκτροπα από τα ΜΑΤ εναντίον φοιτητών και φοιτητριών.
Είναι προφανές ότι μετά την ψήφιση του νόμου 4777/2021 για τα Πανεπιστήμια (Νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη) άρχισε αμέσως η σκληρή εφαρμογή του, σε μια επίδειξη ισχύος.Έγιναν 30 προσαγωγές και συλλήψεις φοιτητών και φοιτητριών, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και 3 φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Όλοι/ες κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.Ήμουν κι εγώ αυτόπτης μάρτυρας της σημερινής βαρβαρότητας των ΜΑΤ μέσα στο Πανεπιστήμιό μας. Η ευθύνη των Πρυτανικών Αρχών είναι μεγάλη.Από τα 18 μου χρόνια έχω ζήσει πολλές χαρές και λύπες στο ΑΠΘ, το δεύτερο σπίτι μου, αλλά σήμερα ήταν η πρώτη φορά που ντράπηκα τόσο πολύ, μέχρι που σκέφτηκα να παραιτηθώ και να αναζητήσω κάποια αξιοπρεπή εργασία.»
Γρηγόρης Ζαρωτιάδης – Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
ΑΠΘ: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα του σήμερα Τουρκία του Ερντογάν
Η σημερινή εικόνα των ΜΑΤ να καταστέλουν βιαιότατα την κινητοποίηση φοιτητών στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ είναι η εικόνα από το μέλλον των ελληνικών πανεπιστημίων; Δεν θα το επιτρέψουμε!Όπως καταδικάζουμε επιθέσεις σε καθηγητές και εργαζομένους, ανεξαρτήτως αν συμφωνούμε ή όχι με τις πεποιθήσεις τους, αντιστοίχως, ή μάλιστα περισσότερο, καταδικάζουμε την αστυνομική βία, πολλώ δε μάλλον αυτήν που ασκείται μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια που να δικαιολογεί την επέμβαση.Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ οφείλουν να συγκαλέσουν εκτάκτως τη Σύγκλητο. Ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ του ΑΠΘ οφείλει να παρέμβει άμεσα ζητώντας πληροφορίες από την Αστυνομία για τους προσαχθέντες, καθώς και την επίσπευση των σχετικών διεργασιών προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι-ες. Τέλος, η Κυβέρνηση οφείλει τώρα να ακυρώσει το πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο με νέα νομοθετική πρωτοβουλία. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα του σήμερα Τουρκία του Ερντογάν. Γιατί η Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης έχει Κοσμήτορα τον Καθηγητή Δημήτριο Κ. Μαυροσκούφη
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ακριβώς ένα μήνα πριν είχα εκδώσει μια ανακοίνωση με αφορμή τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί στην Εγνατία, μπροστά στον ανδριάντα του Βενιζέλου, κατά τη διαμαρτυρία φοιτητών μας για την τότε επικείμενη ψήφιση του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία κ.λπ. Εκεί έγραφα, μεταξύ άλλων, ότι «θέλω να ελπίζω –αν και πολύ φοβάμαι για το αντίθετο– ότι τα επεισόδια και οι συλλήψεις φοιτητών δεν αποτελούν πρόγευση του τι θα επακολουθήσει στους χώρους των Πανεπιστημίων», τόνιζα ότι «η επίδειξη πυγμής στους νέους και τις νέες, που εύκολα λέμε αλλά δύσκολα πιστεύουμε πως αποτελούν την ελπίδα του τόπου, θυμίζει άλλες εποχές και απαξιώνει την ιδέα της δημοκρατίας» και με την ιδιότητα του δασκάλου και του παιδαγωγού για πάνω από σαράντα χρόνια συνιστούσα, κυρίως προς τους μεγαλύτερους και τους ιθύνοντες, ψυχραιμία. Κάποιοι και κάποιες ενοχλήθηκαν τότε από την ανακοίνωσή μου. Κάποιοι και κάποιες μου έστειλαν μηνύματα σε οξύ και οργίλο τόνο, ανακαλώντας με στην τάξη. Δυστυχώς για κείνους κι ακόμη δυστυχέστερα για τη δημοκρατία μας οι φόβοι μου επαληθεύτηκαν σύντομα. Η χθεσινή παρουσία εκατοντάδων αρματωμένων αστυνομικών κάθε κατηγορίας μέσα στο Πανεπιστήμιο (τόσο πολλούς μαζεμένους είχα να δω από την εποχή του Ευάγγελου Σδράκα, του πρύτανη των τανξ) και τα επεισόδια που ακολούθησαν δεν είναι δυνατόν να μας κάνουν υπερήφανους ως πανεπιστημιακούς δασκάλους και πολίτες. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά μέσα στο Πανεπιστήμιο κι εμείς να συνεχίζουμε να ισχυριζόμαστε πως δεν εισέρχεται σ’ αυτό η αχρείαστη υπερβολική βία αλλά «μια δροσερή πνοή δημοκρατίας», ότι έτσι αποκαθίστανται η δημοκρατική νομιμότητα και η ακαδημαϊκή τάξη. Στο κάτω κάτω, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, δεν φέρνεις τόσο πολλούς, για να διώξεις τόσο λίγους. Εκτός κι αν το σχέδιο αποσκοπεί στην καταπτόηση όσων αντιδρούν ή, μάλλον το αντίθετο, στην αύξηση των εντάσεων και την περαιτέρω υπονόμευση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Ας αναλογιστούν όσοι και όσες χαίρονται από τα όσα διαδραματίστηκαν χθες κατά την «επιχείρηση προάσπισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της απρόσκοπτης λειτουργίας του Πανεπιστημίου»τι θα μπορούσε να είχε συμβεί, αν σημειωνόντουσαν σοβαροί τραυματισμοί –δεν θέλω να σκεφτώ τα χειρότερα–, ή τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον,αν η δημοκρατία μας συνεχίσει να αντιμετωπίζει τους εικοσάρηδες φοιτητές και τις εικοσάρες φοιτήτριες σαν να είναι οι εχθροί μας. Δεν ανησυχούμε άραγε για το πού μπορεί να οδηγήσει το σχήμα δράση –αντίδραση; Δεν ανησυχούμε για το ποιες μορφές μπορεί να λάβει η βία μέσα κι έξω από το Πανεπιστήμιο; Σκηνές από το θλιβερό παρελθόν, σκηνές από ένα ζοφερό μέλλον;
Ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Καθηγητής Δημήτριος Κ. Μαυροσκούφης
Ιωάννα Κωσταρέλλα – Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας: Ασύμμετρη αντίδραση
Δεν υπάρχει πιο θλιβερή εικόνα για όλους μας -μα πιο πολύ για τα μέλη της μεγάλης οικογένειας του ΑΠΘ-, να βλέπουμε το campus άδειο από το πιο δυναμικό του κομμάτι και γεμάτο αστυνομικές δυνάμεις, αντί να το βλέπουμε γεμάτο ζωή (την οποία εδώ κι ένα χρόνο, πλέον, τα μέτρα της πανδημίας έχουν βάλει σε παρένθεση).Κάθε απόφαση και εντολή για αστυνομική επιχείρηση, με τα χαρακτηριστικά της σημερινής, φαντάζει ασύμμετρη και φέρνει στο προσκήνιο πολύ βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ρόλο που θέλει να έχει το πανεπιστήμιο ως θεσμός.Το πανεπιστήμιο είναι οι άνθρωποί του, το ακαδημαϊκό ήθος και οι αξίες. Όλοι εμείς, τα μέλη του, είμαστε οι κυρίως υπεύθυνοι να διασφαλίσουμε υγιείς συνθήκες και να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον που θα επιτρέψει στις επόμενες γενιές ν’ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών, προσφέροντας σπουδές υψηλού επιπέδου.Οι εξελίξεις στην επιστήμη τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και αν θέλουμε να είμαστε στην πρωτοπορία, θα πρέπει να δημιουργήσουμε γόνιμο έδαφος που θα κρατήσει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μέσα στα εργαστήρια, στις αίθουσες και στα αμφιθέατρα και όχι έξω από καγκελόφρακτες εισόδους. Όπου υπάρχει δημιουργία και πρόοδος, συρρικνώνονται τα περιθώρια για φαινόμενα ανομίας.
1 comment for “Οι λογοκριμένες δηλώσεις Πανεπιστημιακών για την καταστολή στο ΑΠΘ”