Του Νάσου Μπράτσου στο blog του
Διαβάζουμε στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ ότι “Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης σας προσκαλεί σε ημερίδα με θέμα “Η Περιφέρεια αφοπλίζει τα Fake News: Πώς μπορούν Δημοσιογράφοι, Μέσα και Κοινό να συμμαχήσουν εναντίον των ψευδών ειδήσεων”. Η ημερίδα διοργανώνεται από την ΕΣΗΕΜ-Θ σε συνεργασία με την ευρωβουλευτή (και μέλος της Ένωσης) Μαρία Σπυράκη, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατηγού Καλλάρη 5, 3ος όροφος), από τις 10.45 ως τις 14.00.
Δημοσιογράφοι τοπικών και περιφερειακών ΜΜΕ, έντυπων, τηλεοπτικών και διαδικτυακών, συζητούν για τη σημασία και τη δυσκολία να αναπτυχθεί ένα σχήμα ενημέρωσης που θα εκκινεί από περιοχές εκτός της κεντρικής σκηνής, θα κρατά αποστάσεις από τη δεξαμενή των αναπαραγόμενων και ανακυκλούμενων ειδήσεων και θα μετρά την αξιοπιστία του με την επαλήθευση και την ανταπόκριση του τοπικού κοινού”.
Στη συνέχεια ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα και εμείς θυμηθήκαμε και επισυνάπτουμε τη δήλωση της Μαρίας Σπυράκη:
«Γνώριζα ότι τροφοδοτούνταν οι τράπεζες από τον Μάιο έως τον Ιούνιο με μετρητά διότι υπήρχε μεγάλη απόσυρση χρημάτων. Η συνείδησή μου, ως πολίτη, ως Ελληνίδας, δεν μου επέτρεψε να δω το δημοσιογραφικό μου συμφέρον», για να τη διακόψει ο δημοσιογράφος και να τη ρωτήσει ότι «Έχει δικαίωμα ο δημοσιογράφος να αποκρύπτει την είδηση;».
Η Μαρία Σπυράκη, απαντώντας υπογράμμισε ότι «Θα σας πω γιατί το έκανα. Η χώρα καιγόταν και αποφάσισα να μην το πω. Εκτίμησα ότι δεν έπρεπε να το πω και το πήρα στο μαξιλάρι μου», για να προσθέσει ότι «Δυστυχώς, δύο χρόνια μετά η Daily Mail, τα έγραψε όλα για την επιχείρηση που ξεκίνησε το 2011 και συνεχίστηκε με μεγάλη ένταση ανάμεσα στον Μάιο και Ιούνιο του 2012».
Η υποψήφια ευρωβουλευτίνα της ΝΔ σημείωσε ότι «Δεν το είπα νωρίτερα, το κράτησα στο μαξιλάρι μου, και το εξομολογήθηκα στους Έλληνες γιατί πίστευα ότι αυτό ήταν το εθνικό μου καθήκον».
Δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη, αφού οι διοργανωτές επιχείρησαν να περάσουν στην ΠΟΕΣΥ ότι για το ρεπορτάζ στα προσφυγικά στρατόπεδα, οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να εποπτεύονται – καθοδηγούνται από ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε αυτά.