Τα στρατόπεδα ΜΜΕ θα εκφράζουν οικονομικά συμφέροντα

mme-simferontaH στήλη Πίσω από τις Κάμερες στο κυριακάτικο ΠΡΙΝ

Τα στρατόπεδα στα ΜΜΕ έχουν φτιαχτεί με τις τελευταίες πινελιές να ολοκληρώνονται εντός του μηνός. Οι νέοι βαρόνοι των ΜΜΕ, Βαγγέλης Μαρινάκης και Ιβάν Σαββίδης, εμφανίζονται να εκφράζουν πολιτικά τα δυο κόμματα, τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολιτευόμενη Νέα Δημοκρατία. Αυτό όμως είναι η επιφάνεια, η εξωτερική πλευρά στην εξουσία της διαχείρισης και τη χειραγώγηση των πολιτών.

Η άλλη, η αθέατη πλευρά, είναι πως οι νέοι media-άρχες έχοντας στο πλάι τους στρατούς των «ειδικών» της προπαγάνδας, αναλυτές και σχολιαστές, δημοσιογράφους που μεταπήδησαν στα νέα στρατόπεδα ως υπέροχοι σαλτιμπάγκοι, έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σταδιακά θα συγκεντρώνουν τη δύναμη ως εκφραστές των οικονομικών συμφερόντων. Στη νέα οικονομικό-πολιτική κατάσταση της χώρας ως προτεκτοράτο των διεθνών πολυεθνικών.

Σε αυτή ακριβώς τη διαδικασία εξηγείται εν μέρει και η σημαντική στροφή πολλών ΜΜΕ στην ακροδεξιά και το φασισμό, όπως εκφράζεται από πολλές πολιτικές δυνάμεις και όχι μόνο τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής. Το πολιτικό σύστημα της χώρας «εκσυγχρονίζεται» στα μέτρα της μετατροπής των καπιταλιστικών ολοκληρώσεων σε εταιρικές ολοκληρώσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα έχουν εξαιρετική σημασία τόσο οι μετατοπίσεις προσώπων σε ΜΜΕ όσο και πολιτικών θέσεων στα ΜΜΕ. Μιλώντας παραδειγματικά η περίπτωση του real group του Νίκου Χατζηνικολάου είναι χαρακτηριστικό. Λίγο πριν την οικονομική κατάρρευση του συγκροτήματος του, ο εκδότης-ιδιοκτήτης φαίνεται πως έκανε το μεγάλο deal παραδίδοντας το ραδιόφωνο και την εφημερίδα του στο κόμμα της Ν.Δ. Καθάρισε το καθημερινό ραδιοφωνικό πρόγραμμα του από οποιαδήποτε φωνή θα μπορούσε να εκπέμψει ενάντια στους νεοφιλελεύθερους και φασίστες, έδιωξε τον Στάθη Σταυρόπουλο και έφερε τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου, συνομιλητή στον “πρωινό καφέ” της Ν.Δ.

Το συγκρότημα του ΔΟΛ που εξέφραζε κάποτε την αυτοαποκαλούμενη κεντροαριστερά, ηγείται της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, ενώ οι πρώην εφημερίδες του Μπόμπολα, “Έθνος” και “Ημερήσια” ετοιμάζονται ως αντίπαλοι και ως κυβερνητικά φύλλα.

Το ουσιαστικό ωστόσο σε όλες τις media-άκες εξελίξεις είναι το ποια ακριβώς οικονομικά συμφέροντα θα εκφράσουν σταδιακά οι εφημερίδες και τα άλλα ΜΜΕ παλιών και νέων εκδοτών.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *