ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ Δ.Σ. ΕΝΩΣΕΩΝ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ, ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΛΑΔΟΥ ΜΜΕ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 10/9
Σφοδρή κριτική δέχθηκαν όσοι εκ της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου των ΜΜΕ έχουν τον χειρισμό του ασφαλιστικού, κατά τη σύσκεψη των διοικητικών συμβουλίων των Ενώσεων, Ομοσπονδιών και Ταμείων του κλάδου των ΜΜΕ, τα οποία συναντήθηκαν το Σάββατο 10/9 στην Θεσσαλονίκη. Τα μέλη των προεδρείων που έχουν αναλάβει τον… «συντονισμό» των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης (υπουργείο, εργοδότες, εργαζόμενοι) και κυρίως της ΠΟΕΣΥ, τηςΕΠΗΕΑ, αλλά και ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΘ, καθώς και του ΕΔΟΕΑΠ,δέχθηκαν τα πυρά πολλών που συμμετείχαν στη σύσκεψη των περίπου 60 εκλεγμένων συνδικαλιστικών εκπροσώπων. Αυτοί οι οποίοι σπεύδουν προς εξυπηρέτηση των κυβερνητικών επιδιώξεων και σύρονται σε διαπραγματεύσεις, το μόνο που κάνουν είναι να κρατούν σε ομηρία τον κλάδο. Αποτελούν τον βραχίονα της κυβέρνησης και τα μακρύ χέρι του Σύριζα, ακούστηκε.
Ο πλέον κυνικός ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ Μ. Γκανάς, ο οποίος βγήκε και είπε: Χάσαμε κι ας δούμε τι μπορούμε να πάρουμε (!). Να είμαστε ευέλικτοι, είπε αφήνοντας άφωνους πολλούς, και να μην μιλάμε για συνδικαλιστική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού, αλλά τεχνοκρατική. Οι 4 Ενώσεις (που συμμετέχουν στον ΕΔΟΕΑΠ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ) δεν μπορέσαμε να έχουμε τη στήριξη των από τα κάτω, αλλά εμάς ψηφίζουν. Και αφού δεν μπορούμε να πετύχουμε, ας πάμε στην τριμερή και να καταλήξουμε. Ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θ. Μπερεδήμας είπε ότι έχουμε ηττηθεί. Κι αυτοί που λένε τώρα για βραχίονα της κυβέρνησης, είναι αυτοί που ως διοικήσεις των σωματείων παλαιότερα είχαν αντιταχθεί στο άνοιγμα και την ένταξη όλων στον ΕΔΟΕΑΠ. Άλλοι πάλι (π.χ. εκ της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΜΘ) απλώς… κούρνιασαν. Με τον αντιπρόεδρο της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδη να λέει ότι σώσαμε τον ΕΔΟΕΑΠ και τα ΤΕΑΣ από τα αρχικά σχέδια Κατρούγκαλου.
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Στ. Νικολόπουλος ξεκαθάρισε από την αρχή ότι δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ, αλλά όλο το ασφαλιστικό ως ενιαίο ζήτημα, το οποίο πλέον αποδομείται. Ενώ μετέφερε την απειλή του υπουργού Κατρούγκαλου ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία αυτός τότε θα νομοθετήσει κατά το δοκούν εισφορές! Ζήτησε η αναλογιστική μελέτη να εξετάσει όλα τα σενάρια της διεύρυνσης των Ταμείων μας και με μέλη των άλλων Ενώσεων. Ενώ απαντώντας στη συνέχεια σε κάποιους εκ των ομιλητών, ανέφερε ότι κινδυνεύουμε να γίνουμε το μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Αναρωτήθηκε μέχρι που θα πάει η ιστορία με τον διάλογο, για τον οποίον πρέπει να τεθούν όρια. Είπε χαρακτηριστικά ότι είμαστε όμηροι και να πούμε τέρμα στους εκβιασμούς. Ενώ το μέλος των δσ του ΕΔΟΕΑΠ και της ΠΟΕΣΥ Κ. Ντελέζος κατήγγειλε την παρέμβαση της κυβέρνησης στα ΜΜΕ, έχοντας δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλοιό μαζί με τους εργοδότες, επισημαίνοντας πως τα κάστρα πέφτουν από μέσα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτική ασφάλιση. Ο δε αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δ. Τσαλαπάτης επισήμανε ότι για την διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ απαιτείται αλλαγή του καταστατικού του Ταμείου. Δεν μπορούμε να πάμε έτσι σε διεύρυνση. Ενώ μίλησε για τον ρόλο κάποιων σαν μακρύ χέρι του Πετρόπουλου. Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΤΗΠΤΑ Γ. Μυλωνάς ζήτησε: Να ανοίξουν οι Ενώσεις και τα Ταμεία.
Οι εκπρόσωποι των δυο περιφερειακών Ενώσεων, πρόεδροι της ΕΣΗΕΠΗΝ ΚΑΙ ΕΣΗΕΘΣΤΕ, Κ. Κορτέσης και Δ. Χορταριάς, κατήγγειλαν ότι οι εργοδότες είναι ωσεί παρόντες (αφού οι καναλάρχες βρίσκονται σε εκκρεμότητα εκπροσώπησης) και ότι ΕΔΟΕΑΠ και ΤΕΑΣ/ΕΤΑΣ είναι αδιαπραγμάτευτα. Μάλιστα ζήτησαν να επανεξετάσουμε τη στάση μας στις διαπραγματεύσεις. Χαρακτηριστικά πάντως, οι εκπρόσωποι των ταμείων της περιφέρειας και οι συνταξιούχοι, προέτρεψαν σε ΞΕΣΗΚΩΜΟ!
Το μέλος του δσ του ΕΔΟΕΑΠ Γ. Αγγέλης, τόνισε ότι στην καρδιά του ασφαλιστικού βρίσκεται το θέμα της απασχόλησης. “Όταν μιλάμε για το σχεδιασμό του ασφαλιστικού του κλάδου, πρώτα από όλα μιλάμε για την απασχόληση στον κλάδο. Γιατί χωρίς απασχόληση, ο κλάδος δεν υπάρχει ασφαλιστικά. Ούτε μπορεί να υποστηρίξει τίποτα ασφαλιστικά”, τόνισε περιγράφοντας την κατάσταση που όλοι μας ζούμε: ανεργία, καθυστερήσεις πληρωμών, μαύρη εργασία κλπ. Παράλληλα επεσήμανε το οξύμωρο της προσδοκίας της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου περί θεσμοθέτησης ενός πόρου στη θέση του αγγελιοσήμου, που η ίδια κυβέρνηση κατήργησε και τάχθηκε υπέρ της υπεράσπισής του, το οποίο όπως σημείωσε είναι και ο μοναδικός πόρος που νομικά έχουμε αποφάσεις στα χέρια μας πως δεν είναι φόρος υπέρ τρίτου. Έθεσε δε το ερώτημα: “Αν τα έσοδα των μέσων ενημέρωσης διολισθαίνουν, η απασχόληση διολισθαίνει, αυτός ο πόρος ήταν 20%, πόσο θα πρέπει να φτάσει σήμερα για να καλύψει τις ανάγκες είτε του ενιαίου είτε του μη ενιαίου ασφαλιστικού των εργαζομένων στον κλάδο; Επισήμανε επίσης ότι μόνο το ένα τρίτο εισπράττονταν από το ποσό αυτό. Απαντώντας δε στον πρόεδρο της ΕΠΗΕΑ τόνισε πως όλα αυτά δεν μπορούμε να τα απαντήσουμε απλώς τεχνικά, σε ένα κόσμο απόλυτης αβεβαιότητας, και ούτε θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένη τη στάση των συναδέλφων, ιδιαίτερα αν νοιώσουν ότι είμαστε μαζί σε αυτό τον αγώνα.
Το μέλος του δσ της ΕΣΗΕΜΘ Μπ. Μπίκας έθεσε από την αρχή το θέμα του διαλόγου-διαπραγματεύσεων με κυβέρνηση και εργοδότες, στηλιτεύοντας αυτήν την τακτική, η οποία κοίμισε τον κλάδο. Οι ευθύνες βαρύνουν αυτούς εκ της συνδικαλιστικής ηγεσίας που διαχειρίζονται το ασφαλιστικό του κλάδου, αντί να κατέβει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους των εργαζομένους στα ΜΜΕ. Ενώ υπάρχει το ομόφωνο πλαίσιο θέσεών μας για το ασφαλιστικό (αυτονομία ΕΤΑΠ, ανεξαρτησία και αυτοδιοίκητο ΕΔΟΕΑΠ, ΤΕΑΣ, ΕΤΑΣ, διασφάλιση αγγελιόσημου και επέκτασή του παντού, σύναψη ΣΣΕ), παρακολουθούμε ένα σύρσιμο-διολίσθηση στη λογική να πάρουμε ό,τι μπορούμε, αφού δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Προς τι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, με μια κυβέρνηση Πόντιο Πιλάτο και ανύπαρκτους εκπροσώπους εργοδοτών; Ας νομοθετήσει η κυβέρνηση και επί αυτού να τοποθετηθούμε μετά κι εμείς. Γι αυτό να διακοπεί η συμμετοχή μας στις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, να ετοιμαστεί όλος ο κλάδος για απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας, οργανωμένες και περιφρουρημένες καλά, όχι όπως την άνοιξη, για να έχουν κάποιοι το άλλοθι της μη συμμετοχής-ενδιαφέροντος του κόσμου. Ναι στην αναλογιστική μελέτη και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών ταμείων με όλες τις Ενώσεις και όλους τους εργαζόμενους. Διατυπώθηκε το ερώτημα γιατί κάποιοι επιδιώκουν επιλεκτική ένταξη και λ.χ. δεν συμμετέχει και η ΕΤΕΡ; Ενώ στόχος μας πρέπει να είναι ένα Ταμείο, ένα Συνδικάτο. Αγώνες μαζί με όλη την κοινωνία, για δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Όσο για τα κανάλια, μη ξεχνάμε ότι οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπορεύσιμο είδος, ενώ για τις κινητοποιήσεις υποστηρίχθηκε απεργία με όλους και για όλες τις διεκδικήσεις.