Το ΕΣΡ …εκπέμπει στη συχνότητα του Μαξίμου


Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο στη συχνότητα της Συγγρού

Γράφει η Αγγέλα Νταρζάνου στην “Αυγή της Κυριακής”

Η αντίληψη Δεν – χαμπαριάζω – τίποτα – Είμαι – σε – διατεταγμένη – υπηρεσία, η οποία κυριαρχεί στην πολιτική ζωή τα τελευταία χρόνια του «κράτους έκτακτης ανάγκης», έχει φυτρώσει και έχει θεριέψει και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, την ανεξάρτητη αρχή, την κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα και επιφορτισμένη να ελέγχει εάν οι τηλεοπτικοί σταθμοί υπακούουν στις αρχές της αντικειμενικής και με ίσους όρους μετάδοσης πληροφοριών.
Λοιπόν το ΕΣΡ, όχι μόνο δεν ελέγχει εάν πράγματι οι τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν επί ίσοις όροις, αντικειμενικά… κ.λπ., αλλά ακόμα κι όταν καλείται επισήμως και με αριθμό πρωτοκόλλου να ελέγξει, κάνει τα στραβά μάτια και σφυρίζει αδιάφορα. Και όχι μόνο κάνει τα στραβά μάτια, αλλά προσπαθεί να “κουκουλώσει” ότι βάζει υποθέσεις «στο αρχείο», αποκρύπτοντας από τους δημοσιογράφους τα έργα και τις ημέρες του, που είναι να στηρίζει τον «παλαιο-δικομματισμό» με κάθε μέσο. Είναι πραγματικά απορίας άξιο για ποιο λόγο αυτοί οι έξι άνθρωποι που ονομάζονται μέλη του ΕΣΡ να πληρώνονται αδρά από τον ελληνικό λαό, ορισμένοι κοντά 13 χρόνια τώρα, και απορίας άξιο επίσης τι υπηρεσίες πραγματικά προσφέρουν. Και σε ποιον.

Η απάντηση είναι προφανής: προσφέρουν διευκολύνσεις στην επικοινωνιακή πολιτική της συγκυβέρνησης και με το δόγμα της «μη παρέμβασης» απαλλάσσουν τα ιδιωτικά κανάλια και τη ΝΕΡΙΤ από κάθε χοντροκομμένη προπαγάνδα και από κάθε καταπάτηση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας προς όφελος της συγκυβέρνησης. Αυτή είναι η υπηρεσία που προσφέρουν τα μέλη του ΕΣΡ. Ποια μέλη; Ο πρόεδρος Ι.Λασκαρίδης, πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, άνθρωπος της εκκλησίας, κοντεύει 13 χρόνια πρόεδρος, με νόμιμη θητεία 8. Από το 2002 επίσης η δημοσιογράφος Εύη Δεμίρη, γνωστή στους παλαιότερους από τη θητεία της στην ΕΡΤ. Ο δικηγόρος Γιώργος Στεφανάκης, μέλος επίσης του Δ.Σ. του ινστιτούτου Κ. Καραμανλής. Ο Κ. Αποστολάς, μηχανικός, επιλογή του προέδρου. Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει…
Δύο τρανταχτά παραδείγματα, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ, διαμέσου του εκπροσώπου Τύπου Πάνου Σκουρλέτη, παρενέβη μετά από τον τεράστιο θόρυβο που δημιουργήθηκε και με επιστολή του στο ΕΣΡ, προσκομίζοντας συγκεκριμένα στοιχεία ζήτησε διερεύνηση και απόδοση ευθυνών στους τηλεοπτικούς σταθμούς, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Διασπορά φόβου από τον ΑΝΤ-1

* Η πρώτη παρέμβαση, τον Μάιο 2014, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, στην υπόθεση «Ρογκάκουκαι Κούρου στον ΑΝΤ-1», όταν, ενώ είχε λήξει η προεκλογική περίοδος, Σάββατο βράδυ πριν την Κυριακή των εκλογών, επιχείρησαν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και την ψήφο βέβαια, θέτοντας εκβιαστικά διλήμματα στο σχήμα «σταθερότητα ή ατύχημα;» – Όπου «ατύχημα», τυχόν λαϊκή εντολή υπέρ ΣΥΡΙΖΑ…

Και τι δεν ακούσαμε: «Θα πάμε σε αστάθεια και αβεβαιότητα με οδυνηρά αποτελέσματα ή θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της ανάκαμψης;» ρωτούσε ο δημοσιογράφος Γ. Κούρος και πρόβαλλε «τον κίνδυνο να διαμορφωθούν συσχετισμοί που μπορεί να τινάξουν στον αέρα ό,τι έχει καταφέρει ώς σήμερα η χώρα». Ο Ν. Ρογκάκος συμπλήρωνε στο δελτίο ειδήσεων: «Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, Ρίτσα». Και εξηγούσε: «Επιτρέπεται τώρα να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα; Ο τόπος και η οικονομία χρειάζονται σταθερότητα».

Στο θέμα παρενέβη τότε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και με ανακοίνωσή του διαπίστωνε το «λυπηρό φαινόμενο της συνειδητής επιλογής ορισμένων Μέσων και μεμονωμένων συναδέλφων να θέτουν έως και την ύστατη ώρα πριν τη λαϊκή ετυμηγορία εκβιαστικά διλήμματα στους πολίτες με βάση εξόφθαλμα αστήρικτες πληροφορίες και εκτιμήσεις. Αναμένουμε συνεπώς από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να ασκήσει τις εξουσίες του ελέγχοντας, όπως έχει υποχρέωση, τα εμπλεκόμενα ΜΜΕ».

Αντίστοιχη ανακοίνωση είχε εκδώσει τότε και το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Αυτές τις μέρες το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κάλεσε για διευκρινίσεις τους δημοσιογράφους Ρογκάκο, Κούρο και Χούκλη και διερευνά το ενδεχόμενο να παραπέμψει σε πειθαρχική διαδικασία τους Ρογκάκο και Κούρο.

Όμως, το ΕΣΡ ακολουθώντας τη φιλοκυβερνητική τακτική, όπως είπαμε παραπάνω, Είμαι – σε – διατεταγμένη – υπηρεσία, «καθάρισε» με συνοπτικές διαδικασίες, αποδεχόμενο τους ισχυρισμούς του ΑΝΤ-1 περί «ελευθερίας του λόγου», και έβαλε την υπόθεση «στο αρχείο». Τι σημαίνει «αρχείο»; Σημαίνει, πρώτον, ότι πέταξε την έγκληση του ΣΥΡΙΖΑ στον κάλαθο των αχρήσεων και, δεύτερον, ότι δεν δημοσιοποιεί την απόφαση. Καλό ε; Ο πρόεδρος Ι. Λασκαρίδης μάλιστα απέφυγε να ανακοινώσει την απόρριψη και την απέκρυπτε από τους δημοσιογράφους, ενώ, όπως ισχυρίστηκε, «δεν έχει καθαρογραφεί» ώστε να εξηγήσει το σκεπτικό της απόρριψης. Για φαντάσου. Δεν – έχει – καθαρογραφεί!

Και στην κυβερνητική λογοκρισία λέμε ναι

* Η δεύτερη παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΣΡ, και πάλι με επιστολή του Πάνου Σκουρλέτη, έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αφορμή τη λογοκρισία με κυβερνητική εντολή από τη ΝΕΡΙΤ στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Εξ αιτίας των κυβερνητικών παρεμβάσεων, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ Α. Μακρυδημήτρης, ο αναπληρωτής τουΡοδόλφος Μορώνης και ο αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ Ανδρέας Ζούλας. Η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε και πάλι ανακοίνωση: «Οι παραιτήσεις λαμβάνουν κορυφαία πολιτική διάσταση αφού φέρονται να σχετίζονται με κυβερνητική παρέμβαση προκειμένου να μην μεταδοθεί η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, γεγονός πρωτοφανές». Οι εφημερίδες έγραφαν επί βδομάδες.

Το ΕΣΡ ατάραχο. Στη γνωστή γραμμή. Διότι, να το επαναλάβουμε, γιατί να σκοτίζεται, όταν – Είναι – σε – διατεταγμένη – υπηρεσία; Πληροφορίες μας λένε ότι και η δεύτερη αυτή επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο «αρχείο». Η απόφαση περί «αρχείου» – κάλαθου αχρήστων, ελήφθη αυτή την εβδομάδα, όμως δεν ανακοινώθηκε στους δημοσιογράφους. Την φυλάνε για έκπληξη. Προφανώς δέχθηκαν την εξήγηση του διευθυντή της ΝΕΡΙΤ Β. Θωμόπουλου, ο οποίος έλεγε «δείχνουμε από μία φορά τον κάθε πολιτικό αρχηγό»: μία το Σαμαρά, μία τον Βενιζέλο, (σ.σ.: δηλαδή δύο την κυβέρνηση), μία τον Αλέξη Τσίπρα. Σπουδαίο. Αναμένεται η ανακοίνωση επισήμως.

* Σε εκκρεμότητα βρίσκεται μία τρίτη επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή αφορά στην απόκρυψη από όλα τα κανάλια της ψήφισης από τη Βουλή του νέου νόμου για τα ΜΜΕ, αλλά και το περιεχόμενο του νόμου, που αφορά στη διευκόλυνση της συγκέντρωσης ιδιοκτησίας. Και σε αυτή την περίπτωση η ΕΣΗΕΑ με ανοικτή της επιστολή απευθύνθηκε στους διευθυντές ειδήσεων των σταθμών: «Το συγκεκριμένο θέμα υποβαθμίστηκε, παρά τη σπουδαιότητά του και τη σφοδρότητα της κριτικής. Το επιχείρημα περί ύπαρξης σημαντικότερων θεμάτων της επικαιρότητας, που επέβαλαν την υποβάθμιση του συγκεκριμένου θέματος, φανταζόμαστε ότι ως πολύπειροι συνάδελφοι συμφωνείτε μαζί μας, δεν είναι πειστικό».

Τι μπορεί να περιμένει κανείς από το ΕΣΡ Είμαι – σε – διατεταγμένη – υπηρεσία; Ό,τι ακριβώς περιμένει από τον πρύτανη- πρόεδρο Εποπτικού της ΝΕΡΙΤ Θ. Φορτσάκη, που δεν ιδρώνει το αυτί του για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, παρ’ ότι υποτίθεται, εγγυάται την ανεξαρτησία της ΝΕΡΙΤ. Σκασίλα του μεγάλη και δέκα παπαγάλοι. Δεν πα, να φωνάζετε; Ακόμα καλύτερα: ό,τι περιμένει κανείς από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που δίνει το παράδειγμα. Κάνει ό,τι του αρέσει. Δεν γουστάρει να πάει στη Βουλή και δεν πατάει. Ποτέ. Γιατί έτσι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *