“Δυστυχώς, πριν λίγο διαπίστωσα ότι τα bitrates εικόνας των περιφερειακών καναλιών, μειώθηκαν από 2,3 Mbit σε 1.96 Mbit με εμφανή έως τραγικά αποτελέσματα στην ποιότητα εικόνας (σε όσα -πολύ λίγα- κανάλια, είχαν -κάποτε- καλή εικόνα). Αυτό ευνοεί πολύ, κάποιες μέτριες ποιοτικά εικόνες, να φαίνονται καλύτερες από ότι πραγματικά είναι… Πολύ λυπηρό, ειδικά για κάποιους, συμπεριλαμβανομένου και εμού, που έκαναν ΠΟΛΥ ΚΟΠΟ, άπειρα ξενύχτια με πειραματισμούς, δοκιμές, πατέντες, ΑΠΕΙΡΟ διάβασμα, με τα «αδύναμα» οικονομικά της κωλοκρίσης που ζούμε, για να δώσουν στον κόσμο της περιοχής μας μια εικόνα ΙΣΑΞΙΑ και γιατί όχι ανώτερη ΠΟΙΟΤΙΚΑ με αυτή των αθηναϊκών καναλιών…Πραγματικά, λυπάμαι πολύ.”. Καρασμανάκης Δημήτριος
Μεγάλα τα “κενά” στον χάρτη της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης στα οποία δε φτάνει το τηλεοπτικό ψηφιακό σήμα – Από την μεγάλη συμπίεση, η εικόνα και ο ήχος των τοπικών καναλιών έπεσε σε ποιότητα, όπως στην περίπτωση του ΘΡΑΚΗ-ΝΕΤ, που πριν έβγαζε λαμπερή εικόνα
Τελικά το ψηφιακό σήμα της Digea που ήρθε στην περιοχή μας, δε δημιούργησε τα αναμενόμενα χαμόγελα στους τηλεθεατές.
Πέραν του γεγονότος ότι υπάρχουν πάρα πολλές περιοχές στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης που δεν καλύπτονται και που δεν βλέπουν τίποτα, γιατί σταμάτησε η εκπομπή του αναλογικού σήματος από τους τοπικούς σταθμούς, υπάρχουν και διαμαρτυρίες τηλεθεατών για την ποιότητα του ψηφιακού σήματος της Digea που είναι θολό, “παγώνει” ή δεν υπάρχει καθόλου, όπως χθες το πρωί που όλα τα ψηφιακά κανάλια είχαν σιγήσει.
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ είχε επισημάνει ευθύς εξ αρχής την κακή ποιότητα του σήματος διότι μέχρι τώρα, σε μια συχνότητα εξέπεμπαν τέσσερα (4) κανάλια, ενώ με τη Digea σε μια συχνότητα στριμώχνονται σήμερα 8-9 κανάλια και ως εκ τούτου η συμπίεση του σήματος, ήχου και εικόνας είναι απογοητευτική ως αποτέλεσμα.
Με λίγα λόγια, έχουμε και εδώ στην Ανατ. Μακεδονία-Θράκης επανάληψη της αποτυχίας της Digea, όπως στην Πελοπόννησο για την οποία σημειώνουμε ότι κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή, έξι (6) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία τόνιζαν ότι τρεις μήνες μετά την οριστική ψηφιακή μετάβαση, υπάρχουν ολόκληρες περιοχές ακάλυπτες.
Οι Βουλευτές Δημήτριος Κοδελάς, Κώστας Ζαχαριάς, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Έφη Γεωργοπούλου – Σαλταρή, Θανάσης Πετράκος και Μαρία Κανελλοπούλου σημειώνουν πως ειδικά για την Πελοπόννησο το δικαίωμα χρήσης «χαρίστηκε» στην Digea -και μάλιστα χωρίς αυτή να εκδηλώσει ενδιαφέρον- για τα επόμενα 15 χρόνια με τίμημα 214.000 ευρώ.
Αναφέρουν ακόμα πως τίθεται δεσπόζουσας θέσης και αθέμιτης ανταγωνιστικότητας από τους περιφερειακούς σταθμούς στην Πελοπόννησο, που δε θα αντέξουν το κόστος (υπολογίζεται από 4.100 έως 4.300 ευρώ τον μήνα ανά πάροχο προγράμματος), αλλά και την πίεση που τους ασκείται.
Για παράδειγμα, οι 16 περιφερειακοί πάροχοι προγράμματος θα έχουν μέσο ρυθμό μετάδοσης 1.5 Mbps (ελάχιστη υποχρέωση του παρόχου δικτύου) έναντι τουλάχιστον 3 Mbps των εθνικών, άρα χαμηλότερης ποιότητας σήμα, όχι μόνο από τους ανταγωνιστές τους, αλλά και από την παρεχόμενη ποιότητα του σήματός τους σήμερα. Και είναι ευνόητο ότι καθίστανται εξαρχής μη ανταγωνιστικοί.
Οι βουλευτές ρωτάνε τους αρμόδιους υπουργούς για το κόστος ανάπτυξης και λειτουργίας δικτύου περιφερειακής εμβέλειας, το ανώτατο όριο τιμών για σταθμούς πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας, καθώς και το τίμημα που πληρώνει η ΝΕΡΙΤ για την «προσωρινή» μετάδοση του περιεχομένου της μέσω Digea στην Πελοπόννησο.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην Πελοπόννησο, σιωπηρά και με την ανοχή των αρμόδιων κρατικών αρχών, εκπέμπεται ακόμη αναλογικό σήμα, παρότι θεσμικά απαγορεύεται.
Όσον αφορά την ευαίσθητη περιοχή του Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία και την Βουλγαρία, τα κενά του σήματος της Digea είναι τεράστια.
Τα λεγόμενα «λευκά σημεία» του χάρτη συχνοτήτων αναδεικνύονται σε μείζον πολιτικό ζήτημα για την περιοχή του Έβρου.
Ειδικά τα Πομακοχώρια βρίσκονται εκτός τηλεοπτικής ψηφιακής εμβέλειας.
Ποιος από την κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη αν ο Έβρος δεν καλυφθεί τηλεοπτικά με ελληνικά κανάλια;
H Digea θα ανεβάσει το σήμα μόνο όπου είναι υποχρεωμένη από τον νόμο, ο οποίος φτιάχτηκε στα μέτρα της.
Η πραγματικότητα της ψηφιακής μετάβασης καταδεικνύει τις μεγάλη ευθύνες της κυβέρνησης, που ανέθεσε ένα τέτοιο εθνικό εγχείρημα σε ένα μονοπώλιο, αυτό των Αθηναϊκών καναλιών, που ουσιαστικά είναι οι μέτοχοι της Digea.