Καρούτζος-Σταθάτου: Οι Σαββίδης-Κουμπιάς δρουν εντίμως για τον ΕΔΟΕΑΠ…

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ-ΕΣΗΕΑΑγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως θα έχετε διαπιστώσει, προσπαθούμε, τους τελευταίους μήνες, να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους και να μην αναλωθούμε σε προσωπικές αντιπαραθέσεις, παρά τις επιθέσεις λάσπης που δεχόμαστε, καθώς θεωρούμε πως προέχει ένα και μόνο πράγμα, η διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ. Καθώς η διαπραγμάτευση της τριμερούς Επιτροπής στην οποία συμμετέχουν οι Ενώσεις Εργαζομένων, Ιδιοκτητών ΜΜΕ και το Υπουργείο Εργασίας συνεχίζεται, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για τα όσα διαδραματίζονται ώστε να έχετε μια καθαρή εικόνα.

  1. Στις συναντήσεις στο Υπουργείο αποφασίστηκε ομόφωνα η διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ με τη συμμετοχή και άλλων εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ (τεχνικοί τηλεόρασης, τεχνικοί τύπου, τεχνικοί ραδιοφωνίας, περιοδικός τύπος, internet).
  2. Κατά τις συναντήσεις συμφωνήθηκε να συμμετάσχει και το διαδίκτυο στην ρύθμιση που θα προωθηθεί για το Αγγελιόσημο, ή όπως αλλιώς ονομαστεί ο νέος πόρος για την στήριξη του Ασφαλιστικού συστήματος των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Παραδόξως, λίγες ημέρες αργότερα, με επιστολή της η Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου ανακοίνωνε πως συμμετέχει στην Τριμερή Επιτροπή μόνο ως παρατηρητής και επισήμανε πως διαφωνεί με την θέσπιση Αγγελιοσήμου στο διαδίκτυο.
  3. Στις συναντήσεις αποφασίστηκε ομόφωνα η ενδελεχής μελέτη της οικονομικής κατάστασης του ΕΔΟΕΑΠ, αίτημα το οποίο είχε διατυπωθεί από την ΕΙΤΗΣΕΕ (τηλεοπτικοί σταθμοί) με την επισήμανση ότι η μελέτη υποχρεωτικά θα γίνει από μια εκ των εταιριών PwC, KPMG, Ernst & Young και Deloitte. Το κόστος της διενέργειας της μελέτης μάλιστα συμφωνήθηκε να καλυφθεί αναλογικά από τους μετέχοντες στην τριμερή χωρίς να υπάρξει καμία αντίρρηση από τους παριστάμενους. Ταυτόχρονα το Υπουργείο Εργασίας έθεσε ως προϋπόθεση για τη συνέχιση του διαλόγου την αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης του Οργανισμού.
  4. Το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ ενέκρινε ομόφωνα (απουσίαζε ο κ. Αγγέλης) την διενέργεια της ενδελεχούς μελέτης της οικονομικής κατάστασης του ΕΔΟΕΑΠ.
  5. Για το περιεχόμενο της μελέτης ο Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ ζήτησε διευκρινίσεις από την ΠΟΕΣΥ. Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κ. Κουμπιάς επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της ΕΙΤΗΣΕΕ ο οποίος απέστειλε email με στοιχεία για την οικονομική αποτύπωση.
  6. Τα σημεία ελέγχου συζητήθηκαν σε συνάντηση του Προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ με τους κυρίους Σταμάτη Νικολόπουλο (Πρόεδρο ΕΣΗΕΑ), Μάρκο Γκανά (Πρόεδρο ΕΠΗΕΑ), Δημήτρη Κουμπιά (Πρόεδρο ΠΟΕΣΥ), Γιώργο Σαββίδη (Γ.Γ. ΠΟΕΣΥ) και Θέμη Μπερεδήμα (Πρόεδρο ΕΣΠΗΤ) παρουσία του νομικού συμβούλου του ΕΔΟΕΑΠ Αντώνη Καινούργιου. Δεν διατυπώθηκε καμία ένσταση για το περιεχόμενο του emai Κυριακόπουλου και ζητήθηκε από τον Πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ να προχωρήσει άμεσα στην ανάθεση της μελέτης.
  7. Παραδόξως, η κυρία Χριστοδουλίδου αλλά και ο κ. Αγγέλης όταν έφτασε η ώρα της ανάθεσης της μελέτης σε μια εκ των εταιριών αρνήθηκαν να μετάσχουν στη ψηφοφορία και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του ΔΣ επιχειρώντας να διαλύσουν τη συνεδρίαση λόγω έλλειψης απαρτίας. Ο κ. Ντελέζος ψήφισε αρνητικά.
  8. Ο ΕΔΟΕΑΠ έστειλε επιστολές σε όλους τους εμπλεκόμενους στην τριμερή προκειμένου να δεσμευτούν για την καταβολής της συμμετοχής που τους αναλογεί στη δαπάνη για την εκπόνηση της μελέτης. Θετικά απάντησαν οι ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ, ΕΣΠΗΤ και η ΕΙΤΗΣΕΕ. Η ΕΣΗΕΑ δεν έχει ακόμα απαντήσει παρά τη δέσμευση του κ. Νικολόπουλου στην τριμερή επιτροπή ενώ απάντηση δεν απέστειλαν η ΕΙΗΕΑ (Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών) . Η ΕΠΗΕΑ δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει τη δαπάνη που αναλογεί στις άλλες Ενώσεις εφ όσον δεν πληρώσουν τη συμμετοχή τους. Με αυτά τα δεδομένα, ζητείται τώρα από το Υπουργείο Εργασίας παράταση του Αγγελιοσήμου έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη και καταλήξει η τριμερής Επιτροπή σε συμφωνία για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη λύπη μας για την πολιτικάντικη συμπεριφορά ορισμένων συνδικαλιστών οι οποίοι παρά την κρισιμότητα των στιγμών συνεχίζουν να τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Το μόνο που μαθαίνουμε από τις κυρίες και τους κυρίους αυτούς είναι τι δεν θέλουν να γίνει. Ουδέποτε έχουν διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση παρά μόνο αναλίσκονται σε ανέξοδη κριτική των προτάσεων και των πράξεων των άλλων.

Ευτυχώς όμως στον κλάδο υπάρχουν και υπεύθυνοι συνδικαλιστές που δρουν με γνώμονα τον συμφέρον των εργαζομένων στον Τύπο ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση. Και τέτοιοι είναι ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Κουμπιάς και ο ΓΓ της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης που παρά στον ανελέητο πόλεμο λάσπης και συκοφαντίας που δέχονται στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και λειτουργούν εντίμως και με συνέπεια υλοποιώντας τις συμφωνίες που γίνονται στην τριμερή επιτροπή.

Χωρίς αμφιβολία τα συμφέροντα που θα επιθυμούσαν να υπάρχει πόρος για τα ασφαλιστικά ταμεία του Τύπου είναι τεράστια. Θα περιμέναμε όμως κάποιοι συνάδελφοι να μην ρίχνουν νερό στο μύλο των εχθρών του κλάδου που σχεδιάζουν να καρπωθούν πολλά εκατομμύρια από την κατάργηση του Αγγελιοσήμου.

Νίκος Καρούτζος

ΓΓ ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ

 

Άντζυ Σταθάτου

Πρόεδρος ΤΥΠ ΕΔΟΕΑΠ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *