Αδιανόητη η σύλληψη γυναικών την ημέρα εξάλειψης της βίας γυναικών κατά των γυναικών

Δεκατέσσερις προσαγωγές φεμινιστριών-ών στο Σύνταγμα

Φωτογραφία: Μάριος Λώλος

Είναι αδιανόητο το γεγονός της αρχικής προσαγωγής και σύλληψης λίγο αργότερα 9 γυναικών που άνοιξαν πανό κατά της βίας σήμερα το απόγευμα στο Σύνταγμα. Λίγο νωρίτερα η συνάδελφος Μαρία Λουκά έγραψε στη σελίδα της στο fb “Οι 9 προσαγωγές γυναικών μετατρέπονται σε συλλήψεις. Το κράτος “τιμά ” την Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με βία κατά των γυναικών. Συλλήψεις και πρόστιμα σε φεμινίστριες που με όλα τα μέτρα προστασίας άνοιξαν ένα πανό για δύο λεπτά. Ενώ στο ΑΤ Συντάγματος που βρισκόμαστε δικηγόροι και δημοσιογράφοι δεχόμαστε παρενόχληση και απειλές από όλα τα σώματα της Αστυνομίας που έχουν μαζευτεί εδώ. Απαγορεύσεις και καταστολή η απάντηση της κυβέρνησης σε όλα τα προβλήματα”. Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το ρεπορτάζ του prin.gr  

Και ρωτάμε: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει γνώμη; Οι γυναίκες σύμβουλοι στο μέγαρο Μαξίμου που μετέχουν στο επικοινωνιακό τίμ του Κυριάκου Μητσοτάκη; Η ειρωνία (ή κοροϊδία) είναι πως το πρωί η ελληνική αστυνομία κυκλοφόρησε βίντεο στους λογαριασμούς της στα Κοινωνικά δίκτυα ενάντια στη βία των γυναικών. Και το απόγευμα τίμησαν την ημέρα με συλλήψεις και βία ενάντια σε γυναίκες! 

Στο αστυνομικό τμήμα Συντάγματος έχουν οδηγηθεί εννιά γυναίκες μέλη της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών  που πραγματοποιούσαν συμβολική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα για την παγκόσμια μέρα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών καθώς και τουλάχιστον άλλα 5 μέλη (άντρες και γυναίκες) οργανώσεων της μαχόμενης Αριστεράς (ΝΑΡ-νΚΑ, ΑΡΑΝ, Κόκκινο Νήμα).  Στο Σύνταγμα καλούσε και η Συνέλευση Φεμινιστικών και Εργατικών σχημάτων ενάντια στη βία κατά των γυναικών.  Πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μετατροπή των 9 προσαγωγών σε συλλήψεις.

Η προσαγωγή  των εννιά φεμινιστριών έγινε αφού περικυκλώθηκαν από αναντίστοιχα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και αφού μέλη της πρωτοβουλίας άνοιξαν πανό και σήκωσαν πλακάτ κατά της έμφυλης βίας. .

Οι εννιά γυναίκες που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία οδηγήθηκαν στο τμήμα ανα τριάδες και ανα τετράδες. Μεταξύ των αρχικών προσαχθέντων βρίσκεται και η πρώην βουλευτής Μαρία Μπόλαρη, η Σίσσυ Βωβού κλπ.  Μέχρι τις 5.30 δεν είχαν ενημερώσει τις εννιά γυναίκες για την αιτία προσαγωγής.  Το πογκρόμ τρομοκράτησης στο Σύνταγμα συνεχίστηκε για αρκετή ώρα και στο Α.Τ Συντάγματος οδηγήθηκαν και όσοι βρέθηκαν στο χώρο για να μοιράσουν φυλλάδια.  Αφού προχώρησαν στις πρώτες προσαγωγές, οι αστυνομικές δυνάμεις ακολούθησαν σε στενά της περιοχής και προσήγαγαν περισσότερα μέλη αριστερών συλλογικοτήτων, τα οποία μοίραζαν υλικό ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Η στάση της αστυνομίας είναι ιδιαίτερα επιθετική. Εντελώς αιφνιδιαστικά 5 από τους προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στο ΑΤ Ακροπόλεως. Οι ελάχιστοι συγκεντρωμένοι έξω από το Α.Τ Συντάγματος (κατά βάση δικηγόροι και δημοσιογράφοι)  απειλούνται με συλλήψεις αν δεν απομακρυνθούν!

Προφανώς εκτός των άλλων οι κινήσεις αυτές αποτελούν επίδειξη πυγμής του Χρυσοχοϊδη εν όψει και της αυριανής απεργίας.

Στο Α.Τ Συντάγματος έσπευσε ομάδα δικηγόρων των προσαχθέντων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *