Πώς να εξαφανίσετε μια «σφαγή» με τρεις κινήσεις

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Σε ένα από τα σημαντικότερα φρούρια της Ευρώπης, τον ισπανικό θύλακα της Μελίγια στο Μαρόκο, έγινε σφαγή. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών προσφύγων-μεταναστών από τη βίαιη «επαναπροώθηση» των απελπισμένων ανθρώπων πίσω από τον φράχτη των συνόρων. Η Μελίγια είναι ο Έβρος της Ελλάδας, το Μαρόκο είναι η Τουρκία των πρωτοκόλλων της ΕΕ. Το γεγονός της σφαγής πέρασε στα πολύ ψιλά των ευρωπαϊκών μίντια. Όσο για τα ελληνικά, ούτε λόγος να γίνεται, καθώς περισσότερος χώρος και χρόνος αφιερώθηκε στη συγχαρητήρια δήλωση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ προς την αστυνομία Ισπανίας-Μαρόκου που σκότωσε τουλάχιστον 37 ανθρώπους –άλλες πηγές αναφέρουν 87 νεκρούς– παρά στην ίδια την είδηση της βίαιης επίθεσης. Η συγχαρητήρια δήλωση ήταν η πρώτη κίνηση για την εξαφάνιση της σφαγής από τα μίντια. Οι άλλες δυο αφορούν το «θάψιμο» του ίδιου του γεγονότος

Στις διεθνείς πλατφόρμες διακίνησης ειδησεογραφικού περιεχομένου, όπως Twitter και Facebook, οι φριχτές εικόνες με τους εκατοντάδες ανθρώπους, νεκρούς και ζωντανούς, ξαπλωμένους στα πόδια πάνοπλων ράμπο συνοριακών φυλάκων, αποκρύφτηκαν από τις αναρτήσεις σε προσωπικούς λογαριασμούς. Η απόκρυψη συνοδεύτηκε στις μηχανές αναζήτησης από τον χαρακτηρισμό «μη έγκυρο μέσο πληροφόρησης» για τις ελάχιστες ιστοσελίδες που αναφέρθηκαν στο γεγονός.

Επίσης, στο ψηφιακό περιβάλλον ενημέρωσης, το έγκλημα εξαφανίστηκε από την ειδησεογραφία, με την απουσία καταγραφής του από τα διεθνή πρακτορεία — κι αυτή η αποσιώπηση είναι η τρίτη κίνηση. Το βίντεο με τις εικόνες βαρβαρότητας, τις δηλώσεις, την ανακοίνωση της Αφρικανικής Ένωσης που ζήτησε διεθνή έρευνα για τη βίαιη επίθεση, υπάρχει μόνο στα αραβόφωνα και τα μη ελεγχόμενα από τη Δύση, πρακτορεία ειδήσεων.

Οι παραπάνω μέθοδοι απόκρυψης και αποσιώπησης ακολουθούνται με παραλλαγές και στη χώρα μας από την κυβέρνηση της ΝΔ. Τα ΜΜΕ δημοσιεύουν μόνο τις διαψεύσεις υπουργών για τις καταγγελίες της εγκληματικής πολιτικής των «επαναπροωθήσεων», τα λιγοστά ανεξάρτητα μίντια που κάνουν ρεπορτάζ αντιμετωπίζονται ως «περιθωριακά» και μη έγκυρα, στα συστημικά ΜΜΕ κυριαρχεί φίμωση και ολοκληρωτική λογοκρισία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *