Η κρίση στο Documento “έδειξε” τις επερχόμενες αλλαγές στα media

Κοινό μυστικό στον χώρο των μέσων ενημέρωσης αποτελούν οι αλλαγές που έρχονται μετεκλογικά, με τον προβληματισμό για το παρόν και το μέλλον των έντυπων εκδόσεων να κυριαρχεί. Οι εφημερίδες κινδυνεύουν με λουκέτο, τουλάχιστον οι καθημερινές εκδόσεις τους, καθώς οι μεγάλοι όμιλοι ρίχνουν περισσότερο βάρος στα ηλεκτρονικά και ψηφιακά Μέσα και δεν φέρονται διατεθειμένοι να συζητήσουν οποιοδήποτε σχέδιο στήριξης των εντύπων. Η ενσωμάτωση, εξάλλου, της πλειονότητας των συστημικών ΜΜΕ στην κυρίαρχη προπαγάνδα και κατευθυνόμενη πληροφόρηση κράτους και κυβέρνησης έχει οδηγήσει στην πλήρη απαξίωσή τους.

Η κρίση των επτά ημερών στην εφημερίδα Documento, που άρχισε μετά την απόλυση μιας εργαζόμενης και την αντίδραση των δημοσιογράφων για αυτήν και κορυφώθηκε με τη δημόσια δήλωση του εκδότη διευθυντή Κώστα Βαξεβάνη ότι θα την κλείσει, προωθώντας ένα ιδιότυπο λοκ άουτ, σχετίζεται άμεσα με αυτές τις εξελίξεις. Η αντιπαλότητα ανάμεσα σε Μέσα που στήριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στηρίζονταν από αυτό, ήταν ήδη σκληρή και πριν την κατάρρευση ων ποσοστών του στις εκλογές της 21ης Μάη. Οι δε εκτιμήσεις και πληροφορίες ότι επίκεινται μεγάλες αλλαγές στην οικονομική και εκδοτική στήριξη των μίντια μετά τις εκλογές έπαιξε ρόλο στις τελευταίες εξελίξεις.

Η κρίση στο Documento έληξε με μερική υπαναχώρηση του εκδότη, ο οποίος δήλωσε πως η έκδοση της εφημερίδας αποτελεί «κοινωνική ανάγκη» και θα συνεχιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη κάνει επαφές με επιχειρηματίες. Το διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν στην εφημερίδα και την ΕΣΗΕΑ συνολικά τέσσερις γενικές συνελεύσεις και απειλήθηκε εμφύλιος ανάμεσα στους εργαζόμενους. Το φιτίλι άναψε ο ίδιος ο εκδότης-διευθυντής, που χαρακτήρισε «εχθρούς» της εφημερίδας όσους εργαζόμενους αντιδρούν στις απολύσεις, ενώ στοχοποίησε τον δημοκρατικά εκλεγμένο εκπρόσωπο των δημοσιογράφων στην ΕΣΗΕΑ. Μέσα σε εκφοβιστικό και έντονα επιθετικό κλίμα, ζητή- θηκε από τους τελευταίους να υπο- γράψουν κείμενο υποταγής στη δι- οίκηση-διεύθυνση της εφημερίδας ενάντια στον εκπρόσωπο, κάτι που δεν πέρασε. Αντιθέτως, ομόφωνα οι δημοσιογράφοι δήλωσαν πως η εφημερίδα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή και δεν θα δεχθούν απολύσεις — μαζί με τον εκπρόσωπό τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *