Η Sport Time και η “χορηγία” της Νίκης…

<<Η Sportime, η Νίκη και ο όμιλος του Βίκτωρα Ρέστη>>, αυτός είναι ο τίτλος του ενδιαφέροντος ρεπορτάζ του Solomon που υπογράφει η Δανάη Μαραγουδάκη. Με στοιχεία το ρεπορτάζ καταδεικνύει τις φανερές και αθέατες σχέσεις της επίσης αθέατης ιδιοκτησίας ενός αθλητικού εντύπου με παραεκκλησιαστικές και ακροδεξιές στοχεύσεις.  Το πώς μια αθλητική εφημερίδα βρέθηκε να στηρίζει μέσα από τις σελίδες της τις θέσεις του ορθόδοξου συντηρητικού κόμματος Νίκη που διεκδικεί την είσοδό του στη Βουλή.

«Το θαύμα πάει στη Βουλή! Το Sportime ήταν στο ΣΕΦ και θα μεταδώσει ζωντανά την τελευταία μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση πριν τις εκλογές που κάνει το Κόμμα ΝΙΚΗ!». Έτσι ξεκινάει δημοσίευμα της Πέμπτης 22 Ιουνίου 2023, στην καθημερινή αθλητική εφημερίδα Sportime. Ο περισσότερος κόσμος έμαθε τη Νίκη μετά τις πρόσφατες εκλογές, όταν το κόμμα βρέθηκε στο κατώφλι της εισόδου στη Βουλή συγκεντρώνοντας ποσοστό 2,92%.

Η Sportime ωστόσο έκανε αθόρυβη προεκλογική δουλειά: στις αρχές Φεβρουαρίου 2023 ήδη ενημέρωνε το κοινό της ποιο είναι το «Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη», ενώ τον Μάρτιο έγραφε πως ο αρχηγός του κόμματος Δημήτρης Νατσιός, θεολόγος με μακρά πορεία στον εκκλησιαστικό συντηρητικό χώρο, «εξέπληξε στη συγκέντρωση της Νίκης στην Αθήνα».

Μέσα στον Μάιο, η υποστηρικτική αρθρογραφία προς τη Νίκη πύκνωσε: Κόμμα ΝΙΚΗ: Τρίβουν τα μάτια τους οι αναλυτές, όλοι μιλάνε για αυτό!, ΝΙΚΗ: Γιορτή της Ρωμιοσύνης η συγκέντρωση στο Περιστέρι – Μια εντυπωσιακή εκδήλωση που ξεκίνησε με το Χριστός Ανέστη.

Μέχρι που στις 19 Μαΐου, δύο μέρες πριν τις εθνικές εκλογές, η Sportime ανακοίνωσε ότι στηρίζει ανοιχτά την Νίκη, στην υποστήριξη της οποίας η εφημερίδα έχει αφιερώσει τουλάχιστον δέκα πρωτοσέλιδα ως σήμερα.

Το ρεπορτάζ του Solomon αποτυπώνει πώς μια αθλητική εφημερίδα βρέθηκε να απασχολεί για τα πολιτικού περιεχομένου πρωτοσέλιδά της, αλλά και πώς οι τάσεις που συστηματικά επικοινώνησε μέσα από αυτά – π.χ. ενάντια στον εμβολιασμό, ενάντια στις αμβλώσεις – αντανακλούν σήμερα τις θέσεις του ορθόδοξου συντηρητικού Κόμματος που διεκδικεί την είσοδό του στη Βουλή.

Ποια είναι η Sportime;

Πέρα από την ανοιχτή στήριξη προς τη Νίκη, τα προκλητικά πρωτοσέλιδα, η ευρεία προβολή του Αγίου Όρους, και η ανάδειξη συντηρητικών θέσεων χριστιανικών σωματείων ενάντια στην έκτρωση αποτελούν μερικά στιγμιότυπα της Sportime. Η ιστορία της Sportime ξεκινάει το 1994. Όπως αναφέρει ο αθλητικογράφος Γιάννης Μαμουζέλος, πρώτος αρχισυντάκτης της εφημερίδας, επρόκειτο για την πρώτη αθλητική εφημερίδα που είχε «ξενόγλωσσο τίτλο, πολλές έγχρωμες σελίδες, ξεχωριστό τμήμα πολιτικών, πολιτιστικών κ.ά. ειδήσεων», ενώ ήταν και η πρώτη που εκδόθηκε σε μικρό σχήμα.

Μέσα σε ένα περιβάλλον εναλλαγών στην ιδιοκτησία της, περιπετειών, οφειλών σε εργαζόμενους και δικαστικών διαμαχών που τελικώς οδήγησαν στην καταδίκη διαδοχικών εκδοτών της (Κυριακόπουλος, Ανδρουλιδάκης), η εφημερίδα παρέμεινε κλειστή από το 2008 έως το 2017, όταν και ξανάνοιξε με νέο  εκδότη.Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα ήρθε και η ιστοσελίδα sportime.gr. Η έντυπη Sportime κυκλοφορούσε στα περίπτερα έως και την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021, όταν και πέρασε αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή. Εκδότης της Sportime είναι ο Περικλής Γκιόλιας, ο οποίος διετέλεσε γενικός διευθυντής της SportDay του ομίλου Κοντομηνά από το 2015 μέχρι το 2017.

Ο Περικλής Γκιόλιας είναι αδερφός του δολοφονημένου δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια (συνεργάτη του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και μετέπειτα δημιουργό του μπλογκ troktiko). Ο Γκιόλιας επί χρόνια γράφει και τοποθετείταιδημόσια σχετικά με τη δολοφονία του αδερφού του, ενώ έχει δηλώσει ότι εκείνος ήταν που έτρεξε τις διαδικασίες για να κατοχυρωθεί νομικά το troktiko. Ο Γκιόλιας έδωσε το παρών στην προεκλογική συγκέντρωση της Νίκης στην Αθήνα. Καλώντας τον να απευθύνει χαιρετισμό, ο πρόεδρος του Κόμματος Δημήτρης Νατσιός τον χαρακτήρισε «ηλιαχτίδα» για την στήριξη του ιδίου και της Sportime προς την Νίκη, «μέσα στην καταιγίδα της σπίλωσης και της λάσπης και της κατασυκοφάντησης».

Η Sportime και ο μιντιακός όμιλος Ρέστη

Η Sportime ανήκει στον μιντιακό όμιλο του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, από κοινού με τους τηλεοπτικούς σταθμούς Nickelodeon και RISE TV και τις ιστοσελίδες upopsi.gr, GeoStratigika.gr, mediatime.gr, και stivostime.gr.

Οι ιστοσελίδες του ομίλου μοιράζονται κοινό περιεχόμενο, έχουν πολλούς κοινούς συντάκτες/τριες, κοινά τηλέφωνα και διευθύνσεις, και συχνά ανακατευθύνουν τους αναγνώστες μεταξύ τους. Ωστόσο, παρότι πρακτικά κοινών συμφερόντων, την ιδιοκτησία τους εμφανίζονται να έχουν διαφορετικές εταιρείες καταχωρημένες σε περισσότερες από μια χώρες.

Η διαδικτυακή Sportime εκδίδεται από την EDITS & MAGS Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, ενώ το sportime.gr ανήκει στην Sportime Διαδικτυακή MIKE.

Διαχειριστής της εταιρείας είναι ο Διονύσης Αντωνέλλος και μοναδική εταίρος η Κατερίνα Γκιόλια, κόρη του Περικλή. Ο Αντωνέλλος θεωρείται το δεξί χέρι του Γκιόλια από την εποχή της SportDay.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ της Δανάης Μαραγκουδάκη στο Solomon το διαβάζετε εδώ: https://wearesolomon.com/el/mag/format-el/reportaz/sportime-niki-kai-omilos-viktora-resti/?fbclid=IwAR37MNs8hCCh5eoMFvMg-WcPiAe7vXzLJ7pUs5IOys-DABx7fSRPDKcZj3Y

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *