Αθώνει το Πειθαρχικό το c(l)opy -paste στα sites;

ert-gr2Ο δημοσιογράφος Νάσος Μπράτσος είχε καταθέσει αρκετούς μήνες πριν έγκληση στο Πειθαρχικό εναντίον συγκεκριμένου δημοσιογράφου, καταγγέλοντας c(l)opy paste στα κείμενα του από το ert.gr. Το Πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο με σύνθεση 4 μόλις μελών έλαβε απόφαση, αθωώνοντας το c(l)opy. Ο Νάσος Μπράτσος με επιστολή του προς το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, διατυπώνει τα εύλογα ερωτηματικά του.
Διαβάζουμε: 
Αγαπητοί συνάδελφοι
Ενημερώθηκα για την απόφασή σας στην έγκλησή μου για φαινόμενο λογοκλοπής σε βάρος μου, όπου η συγκεκριμένη πλειοψηφία που βρέθηκε εκείνη την ημέρα στη συνεδρίαση του Πειθαρχικού, έσπευσε να αποφασίσει, με απόντες ορισμένους συναδέλφους που είχαν χειριστεί το θέμα και είχαν αποφασίσει την παραπομπή με ψήφους 4-1.

Προφανώς έχω το δικαίωμα να μην θεωρώ την απόφαση σωστή (με σκορ 3-1), αλλά γι αυτήν ο καθένας κρίνεται στο επίπεδο που επιλέγει να κινείται.
Όμως επειδή εκτιμώ ότι στο κείμενο της αιτιολόγησης της απόφασής σας, υπάρχουν αναφορές που προκαλούν σύγχυση ως προς την ουσία, είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω κάποια σημεία.

Στην αρχική καταγγελία αναφέρω με σαφήνεια ότι εκτός των περιεχομένων των δελτίων Τύπου που φυσικά βρίσκονται μέσα σε εισαγωγικά, υπάρχει και ο γραπτός λόγος του κάθε συντάκτη, αλλά και εκτιμήσεις – προσωπικές απόψεις. Εδώ έχουμε για παράδειγμα την έκφραση της άποψης «Η κινητικότητα γύρω από το Παλαί δείχνει να συνδέεται με τη μελλοντική κατασκευή σταθμού μετρό στην περιοχή, που θα της δώσει αξία», από την οποία αφαιρέθηκε σε σύγκριση με την ανάρτηση του ert.gr, η φράση «Όπως είχε αποκαλύψει στο παρελθόν το www.ert.gr».

Επίσης όλα τα υπόλοιπα μέρη του κειμένου εκτός αυτών των δελτίων αποτελούν αντιγραφή λέξη προς λέξη, χωρίς τον κόπο καν να τροποποιηθούν, έστω και στο ελάχιστο. Και μάλιστα αυτό έχει συμβεί δύο φορές με τον ίδιο τρόπο, δύο ημέρες μετά τις αναρτήσεις στο ert.gr. Άρα δείχνει τακτική και όχι τυχαίο γεγονός.

Επίσης η κατά τη γνώμη μου τεχνητή επιλογή να μπει το θέμα στη συνεδρίαση, μέρα που ήταν γνωστό ότι θα απουσίαζαν οι συνάδελφοι που είχαν ψηφίσει την παραπομπή και μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, έρχεται να ενισχύσει τις υποψίες, που ήδη υπήρχαν, για πολιτικές-συνδικαλιστικές πιέσεις για κουκούλωμα του θέματος. Άλλωστε όταν οι εμπλεκόμενοι έχουν παρουσία σε ψηφοδέλτια του κλάδου, μόνο αφύσικο δεν είναι να τροφοδοτείται και αυτή η συζήτηση.

Αυτά όμως θα το κρίνει η ιστορία αλλά και οι επόμενες εξελίξεις στο διαδίκτυο, όπου ανθεί το σπορ του copy past χωρίς καν ένα ρηράιτινγκ!! Και σε αυτό το φαινόμενο ανάψατε το πράσινο φως για ακόμα μεγαλύτερη άνθηση του φαινομένου.

Από την πλευρά μου πιστεύοντας ότι η φράση του Ι. Μάγερ που βρίσκεται στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ «η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης», αφήνω τον κλάδο να κρίνει αν ήταν αντιγραφή ή όχι με την απλή αντιπαραβολή των δύο κειμένων. Αφού λοιπόν έχετε τη σιγουριά ότι πήρατε τη σωστή απόφαση ας τη διαφημίσουμε στον κλάδο για αισθανθεί υπερήφανος. Ότι δεν ήταν αντιγραφή ψήφισαν οι συνάδελφοι Α. Γυπάκη, Κ. Κορέλλης, Κ. Δουλγεράκη και ότι ήταν ψήφισε ο Γ. Μέρμηγκας.

Νάσος Μπράτσος τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *