Σύγκρουση με τους μιντιάρχες ή συμφωνία “αρχών”;

στουντιο-ροηΜΜΕ με κανόνες ή μία από τα ίδια;
Γράφει ο Marketing Week Editor

«Εφαρμόζουμε άμεσα το θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και άλλων μέσων ενημέρωσης. Βάζουμε τέλος στα χαριστικά δάνεια που παραχωρούνται συνήθως με όρους αδιαφανείς και προχωράμε σε προκήρυξη διαγωνισμών για ανοικτή, διαφανή και σύμφωνη με τους ισχύοντες νόμους αδειοδότηση όλων των ραδιοτηλεοπτικών μέσων που εκπέμπουν στην πατρίδα μας»…
Αυτές ήταν, σε σχέση με τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, οι προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Το ερώτημα είναι πως και αν θα εφαρμοστούν. Εξηγούμεθα. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί μέσω μνημονίου στο πρώτο μέρος της «εξίσωσης», όχι στα χαριστικά δάνεια, αποδεχόμενη και συμφωνώντας ρητώς με τους εταίρους ότι δεν πρόκειται να δίδονται, μετά την τοποθέτηση και επιτρόπου από ευρωπαϊκής πλευράς στις συστημικές τράπεζες. Δάνεια βέβαια συνέχισαν να δίδονται τόσο πριν την τοποθέτηση επιτρόπου, όσο και μετά, αφού οι ίδιες οι τράπεζες για τους δικούς τους λόγους – που είχαν να κάνουν και με τις διαχρονικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών -, «δεν τράβηξαν την πρίζα» στα περισσότερα συστημικά μέσα ενημέρωσης.

Θα το κάνουν τώρα; Αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει στις ίδιες τις συστημικές τράπεζες, ποια θα είναι η τελική σχέση με την Ευρώπη και με ποιο τρόπο θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση σε σχέση με τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που ελέγχουν τα ΜΜΕ. Αν δηλαδή θα επιχειρήσει μια ολομέτωπη σύγκρουση ή μια παραδειγματική σύγκρουση (να χτυπήσει σε μια ή δύο περιπτώσεις ως παραδειγματισμό και «θέαμα» για την κοινή γνώμη και να βρει ένα modus vivendi με τους υπόλοιπους) -το πιθανότερο- ή δεν θα κάνει τελικά τίποτε το θεαματικό. Το ερώτημα αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί, γιατί θα εξαρτηθεί από την πολιτική και την κοινοβουλευτική ισχύ της κυβέρνησης στους επόμενους μήνες, την οποία δεν θα γνωρίζουμε αν πρώτα δεν δούμε τι θα συμβεί στο μέτωπο της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αδειών, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα. Οι άδειες μπορούν να δοθούν σήμερα με μεγαλύτερη άνεση από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Για τον απλούστατο λόγο ότι η οικονομική τους αξία έχει μειωθεί δραματικά, λόγω της μείωσης τόσο των σχετικών διαφημιστικών εσόδων, όσο και των παράπλευρων ωφελειών που συνεπάγονται. Οι ενδιαφερόμενοι θα είναι λιγότεροι από τις διαθέσιμες συχνότητες και όσοι μπορούν πράγματι να τηρήσουν τους σχετικούς κανόνες θα μπορούν να τις πάρουν.

Οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα δεν έκαναν ποτέ την σχετική διευθέτηση, για να έχουν ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί στη σχέση τους με τα ΜΜΕ. Αν η σημερινή κυβέρνηση θέλει να λειτουργήσει εξυγιαντικά θα το κάνει χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και συγκρούσεις από καμία πλευρά. Και αν το πρώτο μέρος της «εξίσωσης» αποδειχθεί πολύ τοξικό για να μπορεί να το αντέξει, τότε και μόνο με το θέμα των αδειών μπορεί να ισχυριστεί ότι ικανοποίησε μέρος τουλάχιστον των σχετικών δεσμεύσεών της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *