Όπως αποκλαύπτει το Hot Doc “μαζί τα έφαγαν” τα λεφτά του ΕΣΠΑ

hd_71_cover_onlineΤα 20,4 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ που αντιστοιχούσαν στην Ελλάδα για την επταετία 2007-2013 αποσκοπούσαν σε επενδύσεις, αειφόρο ανάπτυξη στην περιφέρεια κι άλλες θετικές επεμβάσεις στην οικονομία. Κι όμως στην Ελλάδα της κρίσης, σχεδόν τα μισά από αυτά τα χρήματα απορροφήθηκαν από τους “εθνικούς εργολάβους” για να κατασκευαστούν αμφιβόλου αναγκαιότητας έργα.

Διαβάστε στο τεύχος 71 του HOT DOC που κυκλοφορεί πώς οι τρεις μεγάλοι όμιλοι (Ελλάκτωρ, ΤΕΡΝΑ και Άβαξ) εξασφάλισαν δισεκατομμύρια κοινοτικών κονδυλίων μέσω δικτύων θυγατρικών και συνεργιών, δημιουργώντας ένα συγκεκαλυμμένο ολιγοπώλιο το οποίο στέρησε πολύτιμους πόρους από την υπόλοιπη αγορά που διαλυόταν εν μέσω μνημονίων.

Δείτε τις λίστες των εταιρειών και τα ποσά που επωφελήθηκαν από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Τα μισά χρήματα στους αναδόχους τεχνικών έργων αλλά και σημαντικά ποσά σε εταιρείες συμβούλων. Προκαλεί απορία γιατί στην Ελλάδα της κρίσης οι κυβερνήσεις δεν ευνόησαν τη χορήγηση ΕΣΠΑ σε φορείς με πραγματικές και μετρήσιμες ανάγκες αλλά σε δράσεις των οποίων η συμβολή στην οικονομία πολύ δύσκολα μετριέται.

Διαβάστε ακόμα στο HOT DOC για το σκάνδαλο της HSBC στο Μεξικό. Το παράρτημα της τράπεζας της λίστας Λαγκάρντ φέρεται να έχει στήσει ένα μηχανισμό ξεπλύματος δισεκατομμυρίων δολαρίων που προέρχονταν από καρτέλ ναρκωτικών, τρομοκρατικές ομάδες και διδακτορικά καθεστώτα.

Αποστολή του HOT DOC στην Πορτογαλία. Στη χώρα που ήταν άλλοτε θαλασσοκράτειρα, οι άνθρωποι σήμερα ζουν με υπομονή και εργάζονται για ένα καλύτερο αύριο μέσα σε συνθήκες λιτότητας και διάλυσης του κοινωνικού κράτους. Πορτογάλοι κι Έλληνες που ζουν εκεί μιλούν στο περιοδικό για τη ζωή και την πολιτική στη μικρή χώρα της Ιβηρικής.

Και στα media η Βραδυφλεγής βόμβα των δανείων στα ΜΜΕ

1 comment for “Όπως αποκλαύπτει το Hot Doc “μαζί τα έφαγαν” τα λεφτά του ΕΣΠΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *