Kαλλιτέχνες σε απόγνωση: το ΥΠΠΟΑ να αφήσει τις επικοινωνιακές φανφάρες και να δώσει λύσεις!

«Για πρώτη φορά στη ζωή μου κι ενώ έχω δουλέψει σκληρά νιώθω την πτώχευση να έρχεται. Οι καλλιτέχνες καταστραφήκαμε. Για κάθε ένα πετυχημένο υπάρχουν δεκάδες που θα πεινάσουμε». Στάθης Δρογώσης, μουσικός

«Μήνυμα προς Υπουργείο κατηγορίες εκτός Εργάνης. Δεν φτάνει που παίρναμε τρεις κι εξήντα, δεν μπαίνουμε και στην Εργάνη! Εσείς μαχαιριά στη πλάτη, εγώ στη θηλιά στο λαιμό, ευτυχώς που δεν έχω κουράγιο να σκοτώσω εμένα την ίδια. Το θύμα παίρνει κουράγιο και στρέφει τη κάννη αντίθετα». Σοφία Αλεξανιάν, ηθοποιός

Τα παραπάνω αποτυπώνουν την απόγνωση, το σφίξιμο στο λαιμό, το αδιέξοδο, που βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι που ασχολούνται με τον σύγχρονο πολιτισμό.Συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, γυρίσματα έχουν σταματήσει, θέατρα και μουσικές σκηνές έχουν κλείσει δεν γνωρίζει κανείς αν θα ξανανοίξουν το φθινόπωρο, αφού αναμένεται δεύτερη φάση της πανδημίας! Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει κάθε ελπίδα βιοπορισμού. Η δραματική κατάσταση για χιλιάδες μουσικούς, ηθοποιούς, εικαστικούς, χορευτές, κινηματογραφιστές, φωτογράφους, σκηνογράφους και όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον πολιτισμό δεν αφορά μόνο τους επόμενους μήνες της καραντίνας, αφορά και τη σεζόν 2020-2021…

Δείτε την ανακοίνωση των καλλιτεχνών

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘ’ ΥΛΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ; Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού!

Τι κάνει για όλα αυτά; Πουλάει επικοινωνιακές φανφάρες, φύκια για μεταξωτές κορδέλες και μοιράζει χρήματα στα Ιδρύματα και στους επιχειρηματίες –λες και είναι αυτά που δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους!

Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν νοιάζεται!

Από την αρχή αυτής της κρίσης, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ δεν κατάλαβε ούτε το μέγεθος, ούτε την έκταση του προβλήματος. Από το ξεκίνημα της πανδημίας δεν έκανε ούτε μία κίνηση για τους ανθρώπους του πολιτισμού. (Όχι πως είχε κάνει και πριν την πανδημία βέβαια, ίσα ίσα, η υπόθεση των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών είναι πολύ πρόσφατη!)

ΤΟ ΥΠΠΟΑ δεν φρόντισε τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ. Οι όροι που τέθηκαν από την κυβέρνηση για το επίδομα αυτό, τους οποίους έσπευσε να «διαφημίσει» και το Υπουργείο Πολιτισμού σε Δελτίο Τύπου!πετάνε έξω τα 4/5 των εργαζόμενων στον σύγχρονο πολιτισμό. Οι άλλοι καλούνται να επιβιώσουν χωρίς ούτε ένα ευρώ εισόδημα για τον επόμενο χρόνο:

  • Από τους 6.000 ηθοποιούς του ΣΕΗ, μόνο οι 1000 δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ. Όλοι οι άλλοι καλούνται να ζήσουν χωρίς ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ή να αλλάξουν δουλειά! Δείτε εδώ 
  • Η ίδια –και χειρότερη- αναλογία ισχύει και για τους μουσικούς, οι οποίοι δεν δούλεψαν καν το Μάρτιο (η ΕΡΓΑΝΗ ζητάει ένσημα μέσα στον Μάρτη!), αφού ακυρώθηκαν ήδη από τον Φλεβάρη οι αποκριάτικες εκδηλώσεις.  Δείτε εδώ 
  • Για τους εικαστικούς η κατάσταση ήταν αβίωτη ήδη πριν έρθει η πανδημία! τα στοιχεία εδώ
  • Ακόμη και οι συμβασιούχοι του μεγάρου Μουσικής απολύθηκαν χωρίς να δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ και το ΥΠΠΟΑ δεν έχει κάνει τίποτα ούτε για αυτό!

Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν φροντίζει, ούτε αυτή τη στιγμή, να αναπροσαρμόσει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ούτε να βρει νέα κονδύλια (όπως το ΕΠΑΝΕΚ), για να δώσει αποζημιώσεις τους ανθρώπους του πολιτισμού, ενώ αυτό υπάρχει ως δυνατότητα από την ίδια την ΕΕ (δείτε ολόκληρο το σχετικό έγγραφο εδώ). Αντιθέτως, επιμένει να προβάλλει «εγκαίνια» και να σχεδιάζει μελλοντικά έργα ΕΣΠΑ που πιθανόν ποτέ δεν θα υλοποιηθούν (καθώς όλα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα αναπροσαρμοστούν, αλλά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ δεν έχει πάρει χαμπάρι!), στοχεύοντας σε μια τουριστική περίοδο που ποτέ δεν θα έρθει (κάπως έτσι έτσι φτάσαμε στις γελοιότητες της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, εν μέσω καραντίνας, για Ολυμπιακούς Αγώνες που τελικά δεν θα γίνουν!)

Το Υπουργείο Πολιτισμού, με περισσό θράσος, εξήγγειλε μια δέσμη«μέτρων» 15 εκ. ευρώ, από τα οποία ούτε 1 ευρώ δεν φτάνει απευθείας στους καλλιτέχνες! Αυτά τα 15 εκ. ευρώ κατευθύνονται στα (αγαπητά της) ιδιωτικά Ιδρύματα (από τα οποία περιμένει να της το ανταποδώσουν με… θετική δημοσιότητα). Μέσα στην κρίση αυτή, η Υπουργός Πολιτισμού ενδιαφέρεται μόνο για όσα –θεωρεί ότι- θα της διασφαλίσουν την υπουργική της καρέκλα!

  • Με περισσό θράσος διαφημίζει 15 εκ. ευρώ για όλο το 2020 για ενίσχυση των ανθρώπων του πολιτισμού, που το ίδιο το ΥΠΠΟΑ υπολογίζει ότι είναι 100.000 άνθρωποι. Με μια απλή διαίρεση, αυτό βγάζει 150 ευρώ για κάθε άνθρωπο του πολιτισμού για όλο το 2020! Τι άλλο να πούμε;
  • Με περισσό θράσος αναφέρει ως «έκτακτες δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας» έργα που έχουν σχεδιαστεί και τεθεί σε εφαρμογή πολύ καιρό πριν ξεσπάσει η κρίση που βιώνουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δράση με το Εικαστικό Επιμελητήριο και το ΤΑΠΑ, που έχει ξεκινήσει από το 2017!Κανονικότατο δούλεμα δηλαδή.
  • Με περισσό θράσος αναφέρει ως «έκτακτες δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας» τις πάγιες υποχρεώσεις του ΥΠΠΟΑ, όπως η χρηματοδότηση των ΔΗΠΕΘΕ! Και προχωράει και σε χονδροειδή ψέματα, λέγοντας (σε άλλο Δελτίο Τύπου) ότι «επισπεύδεται η εκταμίευση και της δεύτερης δόσης», ενώ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΤΑΜΙΕΥΤΕΙ ούτε καν η πρώτη δόση του 2020!
  • Με περισσό θράσος ανακοινώνει ως «έκτακτες δράσεις» για τη στήριξη του σύγχρονου πολιτισμού τις Ψηφιακές Δράσεις και άλλες προσκλήσεις που ετοιμάζει, οι οποίες κατευθύνονται απευθείας σε Ιδρύματα ή Μουσεία ή Ιδιώτες (όπως η Art Athina). Τα ποσά θα φτάσουν σε ελάχιστους καλλιτέχνες, δια μέσου των «μεσαζόντων» Ιδρυμάτων ή ιδιωτών, και θα είναι ελάχιστα.
  • Με περισσό θράσος ανακοινώνει ως «έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού» την επιδότηση κινηματογραφικών ταινιών, που είναι ούτως ή άλλως έργο του ΥΠΠΟΑ. Και βέβαια προϋποθέτει να τελειώσει η καραντίνα, να γυριστούν πρώτα οι ταινίες (ως τότε οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε… παντεσπάνι;) και μετά να πάρουν τα χρήματα, μέχρι το τέλος του 2020! Το ίδιο ισχύει και για τη χρηματοδότηση παραστάσεων χορού, θεάτρου και λοιπών επιχορηγούμενων δράσεων, που μόνο ως ανέκδοτο ακούγονται μέσα στην καραντίνα.

Η λίστα της ντροπής είναι ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ!

Όλες αυτές οι επιδοτήσεις που ανακοινώνει το ΥΠΠΟΑ ως «πανάκεια», έχουν ως προϋπόθεση ότι θα παραχθούν και θα παρουσιαστούν έργα πολιτισμού (ανταποδοτικότητα γαρ…). ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ! Είναι αδιανόητο. Εδώ δεν ξέρουμε καν πότε θα τελειώσει η καραντίνα, δεν ξέρουμε καν τι θα συμβεί με το δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο. Οι άνθρωποι πρέπει να ζήσουν, χρειάζονται αποζημίωση και όχι επιδοτήσεις για παραγωγές που κινδυνεύουν να μην γίνουν ποτέ!

Το πρόβλημα είναι πλέον πιεστικό: Το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει εδώ και τώρα να ασχοληθεί με το πώς όλοι οι εργαζόμενοι του σύγχρονου πολιτισμού, με όποια σχέση εργασίας κι αν δούλευαν, θα πάρουν την αποζημίωση των 800 ευρώ, με αλλαγή των προϋποθέσεων και με ειδικά προγράμματα που θα αφορούν τους ίδιους τους εργαζόμενους κι όχι Ιδρύματα και επιχειρηματίες.

ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ!

Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στο ΥΠΠΟΑ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η πολιτική ηγεσία δεν ενδιαφέρθηκε εξαρχής για τους ανθρώπους του πολιτισμού. Ήμασταν το τελευταίο Υπουργείο που πήρε μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων του. Καταφέραμε να το επιβάλλουμε. Τώρα χρειάζεται να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτούς και αυτές τους ανθρώπους του πολιτισμού που δοκιμάζονται πολύ περισσότερο από μας! Να ενώσουμε τη φωνή μας μαζί τους.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλα τα σωματεία του ΥΠΠΟΑ να υιοθετήσουν και να παλέψουν τα αιτήματα των καλλιτεχνών

ΚΑΛΟΥΜΕ την Ομοσπονδία να πάψει να βγάζει ανακοινώσεις «λιβανίσματος» της Υπουργού και να κατανοήσει ότι υποτίθεται πως εκπροσωπεί εργαζόμενους στον πολιτισμό με δικαιώματα και διεκδικήσεις κι όχι τσιράκια της κυβέρνησης!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 

Καθολική εφαρμογή του επιδόματος σε όλους τους ηθοποιούς, μουσικούς και τους εργαζόμενους στο θέαμα – ακρόαμα ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις. Παροχή του σε μηνιαία βάση μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση

Παροχή επιδόματος ανεργίας στο σύνολο των ανέργων, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Το εποχικό επίδομα που δίνεται κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου, να δοθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου θεάματος ακροάματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *