Big Brother: Τα άσχημα σκουπίδια άσχημα καίγονται

Της Μαριάννας Τζιαντζή στο prin.gr

Λένε πως «η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται». Το ίδιο όμως φαίνεται να ισχύει για την κακή και ανάποδη τηλεοπτική μέρα και συγκεκριμένα για τη χυδαία φράση -με εγκληματικό περιεχόμενο- του παίκτη του Big Brother Αντώνη Αλεξανδρίδη: «με τις γκόμενες πάω με μία κάθε μέρα για να αδειάζει το πακέτο, αλλιώς έχει βιασμό» η οποία έστω και ψιθυριστή καταγράφηκε στο live streaming, στο ριάλιτi Big Brother του ΣΚΑΪ. Η μόνη αντίδραση των διδύμων παιχτών που συμμετείχαν στην “ανδροκουβέντα” ήταν να χασκογελάσουν.  Ο Σκάι επιχειρώντας να κάνει damage control επιχείρησε αρχικά να κουκουλώσει το θέμα διακόπτοντας τη μετάδοση και σβήνοντας σχετικά σχόλια στο youtube. 

Για κακή τους τύχη ωστόσο το βίντεο είχε διαρρεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έγινε αμέσως viral μαζί με το hashtag #cancelbigbrother, με τους χρήστες εξαγριωμένους να ζητάνε την οριστική κατάργηση μιας εκπομπής που προάγει την κουλτούρα του βιασμού σε ζωντανή μετάδοση.  Παρά το χαμό που ακολούθησε ο Σκάι πάλι αρνήθηκε για ώρες να πάρει θέση για το ζήτημα.  Χρειάστηκε να αρχίσουν οι μικροί χορηγοί να αποσύρουν τη στήριξή τους (αρχικά η Rigas Furniture, στη συνέχεια τα στρώματα Candia και τα φυτώρια Αντεμισάρη-pandasports) για να ζητήσει ο ΣΚΑΪ συγνώμη και να διώξει τον παίκτη.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση τελικά αντέδρασαν έντονα –αν και με αρκετή καθυστέρηση και κάτω από την πίεση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.  Τέτοια εθνική ομοψυχία έχουμε καιρό να δούμε! Μένει να δούμε αν θα αντιδράσουν και οι τηλεθεατές.

Ο Σκάι δεν έβαλε απλά ένα θεαματικό αυτογκόλ. ΄Όταν διάλεγε τους παίχτες του, ήξερε τι διάλεγε. Ήξερε τις σκοταδιστικές αντιλήψεις της μιας, τις ρατσιστικές του άλλου, τις ομοφοβικές ή τις σεξιστικές του άλλου. Σ’ αυτές πόνταρε για να προκύψουν κόντρες και ξεκατινιάσματα που θα ανέβαζαν την τηλεθέαση. Μόνο που ακόμα και οι χωματερές κάποτε αυτοαναφλέγονται…

Τα ασυμμάζευτα δεν συμμαζεύονται. Ούτε οι συγγνώμες του καναλιού, ούτε οι συστάσεις ή οι κυρώσεις του ΕΣΡ δεν σώζουν την κατάσταση. Η χυδαιότητα, που εκφράστηκε σ’ όλο το μεγαλείο της με τους εμετικούς κομπασμούς του “Kρητικού εραστή” και, άμα λάχει, βιαστή δεν είναι στιγμιαία, δεν είναι μια απλή ανορθογραφία, αλλά διιαποτίζει όλο το «κόνσεπτ» του σόου.  Μέσα σε μόλις μια βδομάδα  στο ριάλιτι αυτό έχουν ακουστεί φράσεις όπως:  «Η γυναίκα θέλει καβλί για να στρώσει», «αν δεν ήταν να γεννηθώ Ελληνίδα να μη γεννιόμουν», «δεν μπορώ  τους ξένους αυτοί δεν είναι πρόσφυγες αλλά λαθροεισβολείς», «αν ξαναβγεί η χοντρή με τα βυζιά έξω θα της δείξω εγώ.» «θα βάλω τάξη εγώ εδώ μέσα.», «δε μπορώ τους γκέι»,  «πάντα κυκλοφορώ με μαχαίρι», «δεν θεωρώ γυναίκες τις χοντρές»

Επομένως, δεν μπορούμε να πούμε «υπάρχει ένας καλύτερος Μπιγκ Μπράδερ και τον θέλουμε». Πρόκειται για ένα καθαρόαιμο σκουπιδοθέαμα που βλέπει τους τηλεθεατές του σαν σκουπιδάνθρωπους ή επιχειρεί να τους μετατρέψει σε τέτοιους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *