Από το thepressproject
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) ξεκίνησε στον ΟΗΕ εκστρατεία για την υπογραφή Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία των δημοσιογράφων και των εργαζομένων, στον απόηχο της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι, αλλά και στη δολοφονία δημοσιογράφων που ερευνούσαν υποθέσεις διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εκπρόσωποι της IFJ, που εκπροσωπεί 600.000 δημοσιογράφους σε 134 χώρες, βρέθηκαν τη Δευτέρα στον ΟΗΕ στο πλαίσιο της εκστρατείας που ξεκινούν για την υπογραφή Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Στην πρώτη διάσκεψη συμμετείχαν περίπου 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ρωσία, το Πακιστάν, το Περού, η Ιταλία και η Τυνησία.
Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Αντονί Μπελανζέρ, στόχος τους είναι να μπει «τέλος στην ατιμωρησία» μέσω της δημιουργίας μιας «Διεθνούς Σύμβασης για την ασφάλεια και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζόμενων στα μέσα».
Οι διοργανωτές τονίζουν ότι κάθε ημέρα πάρα πολλοί δημοσιογράφοι παρενοχλούνται, ακρωτηριάζονται ή σκοτώνονται. «Από τον Τζαμάλ Κασόγκι έως τους 82 δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν πέρυσι, δεν είναι πλέον δυνατό να περιμένουμε τον επόμενο φόνο χωρίς να κάνουμε τίποτα, την ώρα μάλιστα που μόνο ένας θάνατος στους δέκα θα ερευνηθεί. Ο Μπελανζέρ υπογραμμίζει πως «ο καλύτερος φόρος τιμής που θα μπορέσουμε να αποτίσουμε στα θύματα είναι να κινητοποιηθούμε και να εργαστούμε για να άρουμε την ατιμωρησία που κυριαρχεί εδώ και καιρό».
Το κείμενο της Σύμβασης θα περιλαμβάνει 22 άρθρα και δεσμεύσεις για την προστασία των δημοσιογράφων, τον σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης, αλλά και για την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των δραστών επιθέσεων εναντίον μελών του Τύπου, ενώ προβλέπει τη σύσταση 15μελούς επιτροπής που θα επιβλέπει την εφαρμογή της Σύμβασης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος, Τζαμάλ Κασόγκι, δολοφονήθηκε προ εβδομάδων στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας. Λίγες μέρες μετά είχε δολοφονηθεί και η Βικτόρια Μαρίνοβα, 30χρονη δημοσιογράφος του βουλγαρικού τηλεοπτικού δικτύου TVN, η οποία ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς και σύνδεσης διαχείρισης κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πολιτικούς και επιχειρηματίες στη Βουλγαρία. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2017 δολοφονήθηκε η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία στην Μάλτα και τον Φεβρουάριο ο Σλοβάκος δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ, οι οποίοι ερευνούσαν επίσης υποθέσεις διαφθοράς.