ΟΙ φωτορεπόρτερ ζητούν παρέμβαση ΕΣΗΕΑ, ΕΣΡ, ΕΦΕ για τη δεοντολογία

ζακ-κηδείαΟι φωτορεπόρτερ σώζουν για μια ακόμη φορά την τιμή της δεοντολογίας.

“Με λύπη παρακολουθούμε όλες αυτές τις ημέρες την εξέλιξη της υπόθεσης του 33χρονου Ζαχαρία Κωστόπουλου. Τις τελευταίες μέρες είμαστε θεατές μιας ‘’ δημοσιογραφίας’’ που καταπατά τον κώδικα δεοντολογίας καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα κι ενώ έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις αναφορικά με τον ξυλοδαρμό του 33χρονου, μερίδα των ΜΜΕ στήνει τηλεοπτικές και ιντερνετικές δημοσκοπήσεις προκειμένου να αποφανθεί το αναρμόδιο κοινό αν έπρεπε ή όχι πολίτες να ξυλοκοπήσουν έναν άλλο πολίτη.

Δεδομένου ότι αυτές οι πράξεις είναι ποινικά κολάσιμες αναρωτιόμαστε ποιον δημοσιογραφικό σκοπό εξυπηρετεί ένα τέτοιο ερώτημα. Παράλληλα, ως εργαζόμενοι ρεπόρτερ και φωτορεπόρτερ στα ΜΜΕ καταδικάζουμε και διαχωρίζουμε τη θέση μας, από τη σημερινή δημοσιογραφική κάλυψη της κηδείας του Ζακ Κωστόπουλου από μερίδα των ΜΜΕ, δεδομένου ότι η οικογένεια είχε εκφράσει την επιθυμία της να μην καλυφθεί δημοσιογραφικά.

Χρέος μας ως ρεπόρτερ και φωτορεπόρτερ είναι να κάνουμε τη δουλειά μας ουδέτερα και αντικειμενικά σεβόμενοι το δημοσιογραφικό λειτούργημα και μακριά από όσους προσπαθούν να χειραγωγήσουν την ενημέρωση και την κοινή γνώμη. Οι (απαράδεκτες από κάθε άποψη) φωτογραφίες από την κηδεία ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ζητάμε από τα αρμόδια όργανα της ΕΣΗΕΑ, του ΕΣΡ και της ΕΦΕ να παρέμβουν και να επιβάλλουν κυρώσεις σε όσους έχουν καταπατήσει τον κώδικα δεοντολογίας. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του εκλιπόντος”.

 

Συλλογικότητα εργαζομένων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ στα ΜΜΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *