Η πραγματική αιτία της κόντρας εσωτερικών-εξωτερικών δημοσιογράφων στην ΕΡΤ

ερτ-1Μετάταξη από εκπομπές της ΕΡΤ σε ειδήσεις-ενημέρωση χωρίς επιπλέον αμοιβή! 

Νέα κόλπα στην κρατική ραδιοτηλεόραση η οποία όπως είναι ήδη γνωστό σπαράσσεται από ενδοκυβερνητικές κόντρες τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και εσωτερικά στην ΕΡΤ και παράλληλα γίνεται σάκος του μπόξ από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, οι εκπρόσωποι της οποίας εντός ραδιομεγάρου νιώθουν να χάνουν τη γή κάτω από τα πόδια τους. Η ουσία είναι μια μάχη εξουσίας πολύ μακριά από το ρόλο της ΕΡΤ και τον χαρακτήρα της ως φορές εξυπηρέτησης δημόσιου συμφέροντος, για τον οποίο ξεσηκώθηκαν άπαντες τον Ιούνιο του 2013.

Τα νέα κόλπα με λίγα λόγια είναι πως η διοίκηση της ΕΡΤ ενέκρινε τη “μεταφορά”-“μετάταξη” και χρησιμοποίηση- όταν το χρειάζεται(;) ο τομέας της ενημέρωσης- όλων των παρουσιαστών, σχολιαστών, ρεπόρτερ, συντακτών από τρεις μεικτές τηλεοπτικές παραγωγές της ΕΡΤ. Τις εκπομπές “Άλλη διάσταση”, “Δεύτερη ματιά” και “Επόμενη μέρα”. Με άλλα λόγια δωρεάν, τζάμπα δηλαδή, ο μηχανισμός της ΕΡΤ θα παίρνει τη δουλειά των συντακτών-ρεπόρτερ των τριών εκπομπών για τις ειδήσεις ή για άλλες εκπομπές και θα μπορεί να βγάζει στον αέρα στις ειδήσεις ή άλλες εκπομπές τους παρουσιαστές-σχολιαστές των τριών εκπομπών. Δωρεάν πάλι για την ΕΡΤ, όπως δηλώνεται σαφώς στην απόφαση του ΔΣ (θα τη διαβάσετε παρακάτω).

Η εν λόγω απόφαση ανοίγει πολλά και διαφορετικά ζητήματα. Το φανερό και πρωτεύων είναι πως η διοίκηση της ΕΡΤ παρακάπτει τους νυν δημοσιογράφους που είχαν ή ανέμεναν ρόλο σχολιαστή και μικρό ρόλο εξουσίας στη δημόσια σφαίρα της προπαγάνδας μέσω ΕΡΤ γιατί θέλει να έχει τον έλεγχο των όσων λέγονται στον αέρα της ελεγχόμενης κρατικής ενημέρωσης. Μήπως λοιπόν σε αυτή την απόφαση κρύβεται η ουσία της κόντρας Αλαφογιώργου -Κοτρώτσου; Ο Αντώνης Αλαφογιώργος εξάλλου το δήλωσε καθαρά “εμείς (οι της ΕΡΤ) τίποτε”.

Οι διαμαρτυρόμενοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ εστιάζουν στο κόστος των “μεικτών παραγωγών”, ένα ζήτημα εύκολο για καταγγελίες. Όμως χάνουν γιατί αν έρθει το θέμα στη Βουλή θα αποδειχθεί πως το κόστος των “μεικτών” παραγωγών επί Ν.Δ ηταν 4πλάσσιο!

Το μείζον ζήτημα δεν είναι το κόστος των μεικτών παραγωγών αλλά οι ίδιες οι “μεικτές παραγωγές”. Ένα έξυπνο κόλπο των εκάστοτε διοικήσεων, το οποίο θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν θα γινότα κυβέρνηση. Και τώρα, όπως και σε όλα τα άλλα, καταγγέλλεται από τη Ν.Δ γιατί απλά τα κάνει καλύτερα και εξυπνότερα από αυτήν! Και στην ΕΡΤ όπου προχώρησε σε επόμενο επίπεδο τον χαρακτήρα των “μεικτών παραγωγών”. Όχι μόνο τις αναθέτει αλλά θα βάζει και τον κόσμο τους να δουλεύουν τζάμπα για όλη την ΕΡΤ!ερτ-2

Εδώ βρίσκεται και το δεύτερο σημείο της εν λόγω απόφασης. Ο μηχανισμός της ΕΡΤ θα μπορεί-χωρίς επιπλέον κόστος- να παίρνει τα ρεπορτάζ των 3 αναφερόμενων εκπομπών και να τα προβάλλει πάλι σε ειδήσεις ή άλλες εκπομπές. Δηλαδή οι συντάκτες πληρώνονται από τον εκτελεστή παραγωγό και το ‘εργο’ τους θα παραδίδεται από αυτόν για επιπλέον εκμετάλλευση.

Στην απόφαση του ΔΣ με αρ. πρωτοκόλλου: 2269 αναφέρεται:

Το Διοικητικό συμβούλιο, μετά την ανάθεση εκτέλεσης παραγωγής των μικτών ενημερωτικών εκπομπών με τίτλο ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ, ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΤΙΑ και ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ, για την ενίσχυση του παραγόμενου από την ΕΡΤ ενημερωτικού προγράμματος για την τρέχουσα τηλεοπτική περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική εισήγηση του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης με αρ. πρωτ.: 1145/29-8-18 και τη συζήτηση που έγινε,αποφασίζει ομόφωνα και εγκρίνει τη συνδρομή των δημοσιογράφων– παρουσιαστών, των δημοσιογράφων–σχολιαστών επικαιρότητας καθώς και των δημοσιογράφων-ρεπόρτερ, που απασχολούνται στις ανωτέρω ενημερωτικές εκπομπές, στην κάλυψη των ζητημάτων που θα απασχολήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα την επικαιρότητα, με έρευνα, σχολιασμό, ρεπορτάζ και παρουσίαση θεμάτων που έχουν προετοιμάσει και σε άλλες εκπομπές παρόμοιου περιεχομένου με τις ανωτέρω εκπομπές ή και σε δελτία ειδήσεων, ως σχολιαστές επικαιρότητας,κατά την κρίση της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης και στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του αρμόδιου για θέματα ενημέρωσης Εντεταλμένου Συμβούλου.

Θα συνδράμουν χωρίς κανένα απολύτως, επιπλέον του εγκεκριμένου για καθεμία από τις ανωτέρω παραγωγές, κόστος για την ΕΡΤ και αφού προηγουμένως έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση των Εκτελεστών Παραγωγής και των ιδίων. Οι δημοσιογράφοι διατίθενται στην ΕΡΤ ΑΕ από τον Εκτελεστή Παραγωγής των εκπομπών για την εξασφάλιση της αντικειμενικότητας, της πληρότητας της ενημέρωσης και της πολυφωνίας με την έκφραση διαφορετικών θέσεων και απόψεων κατά την κάλυψη των θεμάτων της επικαιρότητας με τα οποία ασχολούνται οι εν λόγω εκπομπές.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *