Η μη ελεγχόμενη ενημέρωση προκαλεί πανικό

fvties

Σκίτσο του Β.Παπαγεωργίου στο ΠΡΙΝ

Από τη Ματίνα Παπαχριστούδη στο κυριακάτικο ΠΡΙΝ

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ειδικά η τηλεόραση, τα ιδιωτικά κανάλια, έκαναν αυτό που κάνουν πάντα σε μεγάλες καταστροφές και οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική καλύφθηκαν από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς με συνεχή ροή ενημέρωσης ως ένα ακόμη λαμπρό σόου. Ελλείψει άλλων γεγονότων αλλά και προγραμμάτων στο τέλος της τηλεοπτικής σεζόν, τα κανάλια βρήκαν εύκολο πρόγραμμα και με εύκολο τρόπο.

Και όπως πάντα υπέρβαλλαν, πρόβαλλαν ατομικές περιπτώσεις θυμάτων με στόχο να προκαλέσουν συγκίνηση και θλίψη, έκαναν τα ρεπορτάζ τους μικρές δραματουργικές θεατρικές ιστορίες πάνω στα αποκαϊδια ανθρώπινων ζωών, πανικόβαλλαν περισσότερο παρά ενημέρωναν. Και φυσικά αναλόγως της πολιτικής στάσης της ιδιοκτησίας και των στελεχών τους, η προπαγάνδα τους, φιλοκυβερνητική ή αντικυβερνητική ήταν κραυγαλέα.

Συνηθισμένες καταστάσεις δηλαδή. Το καινούργιο είναι η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία διέταξε τα στελέχη της και το κόμμα να κάνουν εμπάργκο στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Κάνοντας με αυτό τον τρόπο το καλύτερο δώρο στην προπαγναδιστική και χυδαία τηλεόραση του Γιάννη Αλαφούζου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τηλεοπτικό κανάλι πολεμά με λύσσα την κυβέρνηση. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΚΑΙ επιλέγει την έντονη πολεμική μέσα από την υποτιθέμενη ενημέρωση που προβάλλει. Στην ουσία χρησιμοποιεί τα γεγονότα, μεγενθυμένα και ανακατασκευασμένα, για να προβάλλει τη δική του προπαγανδιστική ενημέρωση. Ο στόχος της χειραγώγησης, όπως και στη περίπτωση της κρατικής τηλεόρασης υπέρ της κυβέρνησης, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Σε αυτή τη γνωστή τακτική των καναλιών και του ΣΚΑΙ ειδικότερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρθηκε ως αδαής. Επειδή όμως δεν είναι αδαής σε θέματα χειραγώγησης και προπαγάνδας, δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή πανικοβλήθηκε μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής η οποία της χάλασε αιφνιδιαστικά το αφήγημα της πετυχημένης εξόδου από τα μνημόνια και για αυτό χρειάστηκε και επέλεξε να κατασκευάσει με τη σειρά της έναν εχθρό στο προσφιλές πεδίο αντιπαράθεσης των ΜΜΕ. Ή εξοργίστηκε που δεν κατάφερε μετά τρία χρόνια διακυβέρνησης να ελέγξει πλήρως τα όσα μεταδίδονται και προβάλλονται στα ΜΜΕ. Και τα δυο ενδεχόμενα είναι απόλυτα πιθανά και καταδεικνύουν πως αυτή την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει αν η πληροφόρηση είναι καλή ή κακή, αν είναι υπερβολική ή δημοσιογραφική, την ενδιαφέρει πρωτίστως να την ελέγχει πλήρως. Στην περίπτωση της φονικής πυρκαγιάς κατάφερε ακριβώς το αντίθετο. Να δώσει προβάδισμα στην πολιτική χειραγώγηση που ασκεί ο ΣΚΑΙ.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *