Η πρώτη μάχη  ενάντια στο άρθρο 13 κερδήθηκε

 ιντερνετΑπό τον Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ

Ο πόλεμος για να σωθεί το διαδίκτυο συνεχίζεται!

Στις 5 Ιουλίου, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε κατά της εντολής για έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο για το άρθρο 13 για την επιβολή  υποχρεωτικών φίλτρων αναζήτησης παραβιάσεων πνευματικών δικαιωμάτων. Η εντολή αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα την εφαρμογή αυτόματων φίλτρων λογοκρισίας σε όλο το περιεχόμενο που δημοσιεύουν οι χρήστες στο διαδίκτυο.

Μετά από μια τεράστια κινητοποίηση δεκάδων οργανισμών και χιλιάδων πολιτών της ΕΕ προς τους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών (318 βουλευτές) ψήφισε κατά της εντολής διαπραγμάτευσης της επιτροπής JURI και αποφάσισαν να απορρίψουν την έκθεση του εισηγητή MEP Axel Voss (EPP, Γερμανία).

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ συμμετείχε στις κινητοποιήσεις για την κατάργηση του άρθρου 13 από τα τέλη του 2015, ενημερώνοντας για την πρόοδο των διαβουλευσεων και των συζητήσεων στην ΕΕ και στέλνοντας αρκετες επιστολές στην αρμόδιες επιτροπές μαζί με τους  Ευρωπαϊκούς οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος (FSFE, OpenForumEurope, Creative Commons, Communia Association, ERDI, SaveYourInternet).

Στο πλαίσιο της ψηφοφορίας της 5ης Ιουλίου ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, απέστειλε επιστολή σε όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές με κοινοποίηση στους κομματικούς σχηματισμούς που ανηκουν,  ενημερώνοντας τους για το άρθρο 13 και καλώντας τους να απορρίψουν την την έκθεση του εισηγητή MEP Axel Voss. Απο τους 21 Έλληνες Ευρωβουλευτές, συμμετείχαν στην ψηφοφορία  του Ευραπαϊκού Κοινοβουλίου οι 17, με 9 Ευρωβουλευτες να καταψηφίζουν το άρθρο 13, και 8 να το υπερψηφίζουν .

Ωστόσο, η μάχη για την αποτροπή της μηχανής λογοκρισίας του άρθρου 13 απέχει πολύ από το να τελειώσει: Πρέπει να κερδηθεί τώρα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο.

 

Ύστερα από το αποτέλεσμα της 5ης Ιουλίου,  οι 751 βουλευτές του ΕυρωπαϊκούΚοινοβουλίου θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξετάσουν λεπτομερώς αυτή τη μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και να καταθέσουν τροπολογίες που θα τεθούν σε ψηφοφορία κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών καλεί όλους τους πολίτες να συνεχίσουν  να ενθαρρύνουν τους Ευρωβουλευτές, να κάνουν τη σωστή επιλογή όταν θα ψηφίσουν το Σεπτέμβριο και να προωθήσουν την κατάργηση του άρθρου 13.

 

Στην σελίδα#SaveYourInternetπροτείνονται τρεις τρόποι επικοινωνίας με τους ευρωβουλευτές – κλήση, Email, tweet. Όσον αφορά στουςΈλληνες Ευρωβουλευτές, τα στοιχεία επικοινωνίας τους είναι όλα διαθέσιμα στα προφίλ τους στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις μπορούν να βρεθούν στη σελίδα της Open Media,Save the link, της Bits of Freedom,Save the meme, στη σελίδα της ένωσης καλλιτεχνώνCreate Refreshκαι στη δράση της Mozilla,Change Copyright. Στις σελίδες αυτές μπορεί κανείς να βρει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες σχετικά με το νομοσχέδιο και τα επικίνδυνα άρθρα, καθώς επίσης και εργαλεία επικοινωνίας με τους Ευρωβουλευτές. Περισσότερες πληροφορίες και ενημερώσεις δημοσιεύονται στις ιστοσελίδες του Οργανισμο Ανοιχτών Τεχνολογιώνellak.gr, όσο και στις σελίδες του μη-κυβερνητικού οργανισμούEDRi, της ομάδαςCreativity for Copyrightκαι σε πολλά άλλα μέσα.  Στο twitter οι συζητήσεις εξελίσσονται σε συνδυασμό με τα hashtags #SaveYourInternet και #FixCopyright.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *