Ήταν κάποτε ένα ασφαλιστικό ταμείο στα ΜΜΕ…

Στη στήλη Πισω απο τις καμερες στο κυριακάτικο ΠΡΙΝ

Ήταν κάποτε ένα ασφαλιστικό ταμείο στα ΜΜΕ…

Από τη Ματίνα Παπαχριστούδη

Πριν λίγες μέρες έγιναν εκλογές για την ανάδειξη των 10 από τα 11 μέλη του ασφαλιστικού ταμείου των ΜΜΕ, του ΕΔΟΕΑΠ. Η 11η θέση είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη, μετά από σύμφωνη γνώμη των συνδικαλιστικών ηγεσιών, στους εργοδότες! Ο ΕΔΟΕΑΠ υπήρξε ένα ασφαλιστικό ταμείο «πρότυπο» για πολλά χρόνια, δεν κάλυπτε ωστόσο όλους τους εργαζόμενους σε όλα τα Μέσα, παρά μόνο δημοσιογράφους και διοικητικούς υπαλλήλους.

Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όμως, έγινε ό,τι και σε ολόκληρη την κοινωνία. Η πάγια απαίτηση διαφημιστών και καναλαρχών να καταργηθεί η «εργοδοτική εισφορά» που είχαν οι ίδιοι μετακυλήσει στη διαφήμιση, φορτώθηκε στις  «απαιτήσεις» των «θεσμών». Ο δρόμος για τη μετάλλαξη του ασφαλιστικού ταμείου άνοιξε. Με μια διαφορά. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, που συνεργάζεται άψογα με τους εργοδότες και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη σε Μαξίμου και υπουργείο Εργασίας, ήθελε να διατηρήσει ένα ξεχωριστό δικό της ασφαλιστικό ταμείο. Σκόνταψαν όμως στους «θεσμούς» που ζητούσαν την ένταξη του στη γενική κυβέρνηση, όπως όλα τα άλλα ταμεία. Μια τέτοια λύση δεν τους βόλευε τους «ημέτερους», γιατί θα έπαυαν τα προνόμια των θέσεων διοίκησης στο ταμείο, η εξουσία να εγκρίνουν συμφωνίες με ιδιωτικά ιατρικά κέντρα και θα κοβόταν η πελατειακή σχέση που εξασκούν στους ασφαλισμένους.

Έτσι, επί δυο χρόνια, συμμάχησαν ο εργοδοτικός με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό. Μαζί οι παρατάξεις Δεξιάς και ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν σε πραξικοπηματικές ενέργειες για να πετάξουν εκτός διοίκησης του ταμείου τους εκπροσώπους των μαχόμενων δυνάμεων της ανατροπής, εκβίασαν έναν ολόκληρο κλάδο για να ψηφίσει τις αλλαγές στο καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ, αλλαγές που τον μετέτρεψαν αυτόματα από οργανισμό υγείας και αλληλεγγύης με μετόχους, σε ένα απλό ταμείο ασφαλισμένων με κουρεμένες παροχές και δικαιώματα.

Οι πρόσφατες εκλογές για τη νέα διοίκηση χαρακτηρίστηκαν από πρωτοφανή αποχή, της τάξης του 73% και οι δυνάμεις δεξιάς-εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού πήραν και τις 10 έδρες. Πλέον, ο ΕΔΟΕΑΠ μετατρέπεται με διατάξεις που πέρασαν στο Μεσοπρόθεσμο σε υβριδικού τύπου επαγγελματικό ταμείο υγείας με παροχές ίδιες με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ η επικούριση θα στηρίζεται μόνο σε εισφορές και υπό τη μεγγένη της υποχρέωσης μηδενικών ελλειμμάτων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *