Φυλακισμένος στην Τουρκία ο διευθυντής φωτογραφίας του ντοκιμαντέρ “Θηλιά”!

ΓενιςTo ρεπορτάζ από την ert.gr 
Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Κιρκλαρελί, κοντά στην πόλη που γεννήθηκε, βρίσκεται φυλακισμένος εδώ και εννέα μήνες ο Οσμάν Γενίς, πρώην εργαζόμενος στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT της Τουρκίας και διευθυντής φωτογραφίας στην ταινία τεκμηρίωσης “Η ΘΗΛΙΑ”.
Η ταινία, η οποία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο επετειακό 20ό Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, έχει ως βασικούς θεματικούς άξονες τη φίμωση του τύπου και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία εξετάζοντας τρεις επιμέρους ταυτότητες (εθνική, ιδεολογική και έμφυλη) στηριζόμενη εν πολλοίς σε πέντε γεγονότα που στιγματίζουν τη σύγχρονη πολτική ιστορία της χώρας:

τις υποθέσεις “Εργκένεκον” και “Βαριοπούλα”, τα γεγονότα στο Πάρκο Γκεζί, το σκάνδαλο κυβερνητικής διαφθοράς τον Δεκέμβριο του 2013, το λουκέτο σε μεγάλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς το 2015 και το πραξικόπημα του 2016. Την έρευνα, το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θωμάς Σίδερης.

Ο Οσμάν Γενίς, πρώην ανταποκριτής του TRT στην Αδριανούπολη και με μακρά θητεία σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα και ειδησεογραφικούς οργανισμούς της χώρας του, συμμετείχε ως διευθυντής φωτογραφίας στο ντοκιμαντέρ κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου των γυρισμάτων σε Κωνστνατινούπολη και Άγκυρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εντατικά γυρίσματα της ταινίας άρχισαν μόλις δύο εβδομάδες πριν το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Αμέσως μετά το πραξικόπημα, οι τουρκικές αρχές ακύρωσαν το διαβατήριό του και ο Οσμάν Γενίς κρατήθηκε σε διάφορα αστυνομικά τμήματα της Κωνσταντινούπολης. Λίγο μετά τη σύλληψή του, η γυναίκα του έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους. Ωστόσο, είχε προηγηθεί η απόλυσή της από το σχολείο όπου εργαζόταν ως μέλος του Κινήματος Χιζμέτ του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Με εντολή του Γενικού Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης διατάχθηκε πριν από περίπου ένα έτος η μεταφορά του διευθυντή φωτογραφίας της ταινίας σε φυλακές υψίστης ασφαλείας ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, δεν υπάρχει καμία πρόσβαση στον φάκελο της δικογραφίας.

Λίγες ώρες μετά την προβολή της ταινίας “Η ΘΗΛΙΑ” στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η σύζυγος του Οσμάν Γενίς εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για την τύχη του αλλά και για την τύχη της οικογένειάς της, αφού πλέον αδυνατούν να επιβιώσουν τόσο εκείνη όσο και τα δύο ανήλικα παιδιά της χωρίς κανέναν οικονομικό πόρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώσεις τύπου από την Ελλάδα και από το εξωτερικό πρόκειται να αναλάβουν πρωτοβουλίες το προσεχές διάστημα ώστε να ασκηθεί πίεση στην τουρκική κυβέρνηση για την απελευθέρωση του Οσμάν Γενίς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *