Στόχος να παραμείνει κλειστό κλαμπ η TV με λουκέτο στο Mega!

Του Βασίλη Κουφόπουλου στο mediagr.org

Την θυμάστε την ιστορία για τον “υπουργό κανάλαρχη”; Ήταν η βασική κατηγορία που εκτόξευσε η αντιπολίτευση και οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, όταν από το 2015, η κυβέρνηση ξεκίνησε την προσπάθεια αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Στο στόχαστρο βρέθηκαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο στενός του συνεργάτης Λευτέρης Κρέτσος, ο άνθρωπος που ολοκλήρωσε με άψογο τρόπο τη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου 2016, των 4 αδειών.

Η δημοπρασία  στη συνέχεια ακυρώθηκε, μετά από την 95/2017 απόφαση του ΣτΕ, για το ΕΣΡ.ήταν ψέμα. Η δυνατότητα που είχε ο υπουργός να αποφασίζει για τις άδειες δεν ήταν έμπνευση του Ν. Παππά, υπήρχε χρόνια στη νομοθεσία, από την εποχή που ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν υπουργός Τύπου και η παράδοση συνεχίστηκε και από το νόμο Ρουσόπουλου. Τότε δεν ήταν υπουργοί καναλάρχες και δεν υπήρχε και λόγος προσφυγής στο ΣτΕ, από τους σταθμούς, καθώς εξέπεμπαν, “πειρατικά” κατά του δικαστές, με προσωρινό καθεστώς λειτουργίας. Οι κυβερνήσεις έβαζαν τη διάταξη για να κρατήσουν το προνόμιο, σε συμφωνία με τους καναλάρχες, γνωρίζοντας πως πότε ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί

Λεπτομέρειες και ιστορία, θα σκεφτείτε.

Την εποχή εκείνη η ΕΙΤΗΣΕΕ είχε ξεκινήσει μια τεράστια καμπάνια για να μην δοθούν οι άδειες. Οι ιδιοκτήτες των σταθμών είχαν ενοχληθεί που για πρώτη φορά στην ιστορία θα έπρεπε να πληρώσουν για ν αποκτήσουν νόμιμες άδειες και μάλιστα να το κάνουν  αυτό, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Οι νόμοι έπρεπε να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των ισχυρών της τηλεόρασης, και όχι το αντίστροφο, όπως επιτάσσει η δημοκρατία. “Με την σημερινή τεχνολογία η Digea έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει 16 «κανάλια» υψηλής ευκρίνειας ή 48 κανονικής ευκρίνειας και στο μέλλον 54 και 150 αντίστοιχα” ήταν ένα από επιχειρήματα της ΕΙΤΗΣΕΕ το Καλοκαίρι του 2016. Ως από σύμπτωση, και ο πρώην  αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ, Νίκος Παπαουλάκης, ο άνθρωπος που είχε άμεση εμπλοκή στην αδειοδότηση της Digea, κατέληγε στο ίδιο συμπέρασμα. Πλήθος νομικών και άλλων επιχειρημάτων κατατέθηκαν στο δημόσιο διάλογο, σε μια απόπειρα να μην γίνει τίποτα. Στόχος που έχει ως σήμερα επιτευχθεί, καθώς η τύχη της δεύτερης προσπάθειας αδειοδότησης θα κριθεί εκ νέου στο ΣτΕ το Μάρτιο.

Στο ίδιο non paper η ΕΙΤΗΣΕΕ επιχειρούσε να απαντήσει και στο ερώτημα :

“Ευσταθεί το επιχείρημα βιωσιμότητας που έθεσε η κυβέρνηση για τη παροχή άδειας στους τηλεοπτικούς σταθμούς;” Και απαντούσε ως εξής: “Πρόκειται για πρωτάκουστη ενέργεια για ένα κράτος αστικής δημοκρατίας όπου λειτουργεί η ελεύθερη αγορά να επιβάλλεται από την κυβέρνηση πόσες άδειες λειτουργίας θα επιβάλλονται για έναν κλάδο με βάση υποτίθεται το τζίρο στην αγορά, όταν η ίδια η ελεύθερη αγορά ρυθμίζει τη δυνατότητα ύπαρξης του μεριδίου που μπορεί να σηκώσει.”

Η κυβέρνηση, λοιπόν, ήταν εκείνη που με το βαρύ της χέρι θα έβαζε το λουκέτο στους σταθμούς με τη μελέτη της Φλωρεντίας για τους 4 σταθμούς, κατά την προσέγγιση της ΕΙΤΗΣΕΕ.

Ο χρόνος κύλησε και οι προθέσεις αποκαλύφθηκαν στο σύνολο τους. Εκείνοι που αγωνιούσαν για τον μέγιστο αριθμό των αδειών της χώρας, αρνήθηκαν στην διαγωνισμό του 2018 να καταθέσουν αίτηση στο ΕΣΡ και για την Τηλέτυπος, ώστε να συνεχίζει να εκπέμπει  και να πάρει άδεια, με το επιχείρημα πως θα ήταν 8 σταθμοί και δεν θα έβγαινε το business plan. “‘Έσπασε όμως ο διάβολος το ποδάρι του” και ήταν έξι οι αιτήσεις. Κλαυσίγελος! Οι τέσσερις μεγάλοι σταθμοί, το Epsilon του Ιβάν Σαββίδη και ο Φ. Βρυώνης που φαίνεται πως έχει μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια από τους μεγαλύτερους ομίλους της χώρας και θέλει ξανά σταθμό εθνικής εμβέλειας.

 

Τα επιχειρήματα της ΕΙΤΗΣΕΕ συνετρίβησαν όταν ήρθαν σε επαφή με την πραγματικότητα. Η παρελκυστική πολιτική των καναλαρχών που ξεκίνησε όταν το 2015, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη αρνήθηκε να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, τελείωσε με την υπόθεση του Mega. Το  κανάλι οδηγείται σε λουκέτο, με απόφαση των μετόχων του. Ενώ ήταν “επαίσχυντος” ο Ν.  Παππάς με τις 4 άδειες εθνικής εμβέλειας, στην περίπτωση του Mega , που είναι το πλέον υγιές-οικονομικά κανάλι (βάρδα να μην γίνει κανένας έλεγχος στα δάνεια ορισμένων εκ των ανταγωνιστών), η λαλίστατη ΕΙΤΗΣΕΕ των συνεντεύξεων και των non papers δεν έχει ούτε μια λέξη να πει. Και κανείς δεν δεσμεύει 3,5 εκατ. ευρώ για να σωθεί το  κανάλι, ούτε καν οι τράπεζες και ο επόμενος στόχος είναι η ταινιοθήκη, σε μια αγορά όπου κινούνται η  Digea και η Τηλεοπτικά Δικαιώματα ΑΕ με τους μετόχους να είναι επί της ουσίας…4!

Πίσω, λοιπόν, από την “επικοινωνιακή καταιγίδα” με στόχο την ακύρωση αδειοδότησης των σταθμών, με το κλείσιμο του Mega, από τους μετόχους του, αυτό που προκύπτει ως στόχος των ρυθμιστών είναι μια ακόμη πιο κλειστή τηλεοπτική αγορά. Και μάλιστα με απαίτηση από το ΕΣΡ να κλείσει το ίδιο το Mega, πριν αποφανθεί το ΣτΕ επί της προσφυγής του! Τόσο δημοκράτες…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *