Ξεκινά έρευνα για επιχορηγήσεις και δάνεια των ΜΜΕ

kanalia_3«Καμπανάκι» για «Μακεδονία» και «Αγγελιοφόρο» …
Αναδημοσίευση από το Συντακτολόγιο
«Ρίγη συγκίνησης κι… αδημονίας» προκαλεί, στα διάφορα κυκλώματα των ΜΜΕ, το ενδιαφέρον και η σπουδή της κυβέρνησης, να …ανασκαλέψει «παλιές καλές» περιπτώσεις δανείων και επιχορηγήσεων σε διάφορες εταιρίες που δραστηριοποιούνται και στο χώρο της Ενημέρωσης.

Στο χώρο των ΜΜΕ ήδη η κυβέρνηση έχει κάνει την αρχή και ζητά πίσω την επιδότηση που είχε δοθεί το 2010 στην εκδοτική εταιρεία «Εξπρές-Δ. Καλοφωλιάς Α.Ε». Η επιδότηση ύψους 7.100.000 ευρώ είχε δοθεί προκειμένου η εταιρία να υλοποιήσει επιχειρηματικό σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης αλλά όπως φαίνεται η επιδότηση, όπως και άλλες που δόθηκαν, πήγε αλλού. Που πήγαν;

«Επενδύσεις» σε βίλες και κότερα…

Το ΣΔΟΕ ξεκίνησε ελέγχους σε περίπου 200 επιχειρήσεις για να διαπιστώσει αν τηρήθηκαν οι όροι των επιδοτήσεων δηλαδή αν τα χρήματα διατέθηκαν σε αναπτυξιακούς σκοπούς. Οπως αναφέρει ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Σταύρο Θωμαδάκης, στο 1/3 των επιχειρήσεων τα χρήματα των επιδοτήσεων είτε πήγαν για «επενδύσεις» σε βίλες και κότερα ή απλά τα «παντελόνιασαν» που θα έλεγε και ο εμπειρογνώμων Γ. Κουρής, είτε κατέληξαν κυρίως σε αποπληρωμή χρεών και δεδουλευμένων ή και αποζημιώσεων για απολύσεις, όταν μάλιστα τα επιδοτούμενα προγράμματα είχαν στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης. Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ γίνεται για επιδοτήσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και κοινοτικές επιδοτήσεις. Tο ΣΔΟΕ ζητά πίσω επιδοτήσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχουν και αντίστοιχα πρόστιμα.

Ανάλογη κινητικότητα παρατηρείται και στο θέμα των θαλασσοδανείων στα ΜΜΕ καθώς τα δανεικά κι αγύριστα της διαπλεκόμενης κλεπτοκρατίας των ΜΜΕ αγγίζει το 1,3 δισεκ. ευρώ. Ναι οι πλέον μεγαλόσχημοι και επώνυμοι της χώρας που για χρόνια ήλεγχαν και διαχειρίσθηκαν τον χώρο της Ενημέρωσης, σε απόλυτη βέβαια συνεργασία με τους τοκογλυφική κλεπτοκρατία των τραπεζών, ενθυλάκωσαν από δάνεια γύρω στο 1,3 δισεκατομμύριο ευρώ. Τα λεφτά τα χρωστάνε και δεν τα πληρώνουν ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις τους έχουν σε μεγάλο βαθμό καταρρεύσει λόγω της κρίσης αλλά και της αναξιοπιστίας τους. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο η αξιοπιστία των ΜΜΕ στην Ελλάδα, με 26% είναι η χαμηλότερη στην Ε.Ε ενώ περίπου εννιά στους δέκα πολίτες στην Ελλάδα, πιστεύουν ότι τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης είναι ανελεύθερα, εξαρτημένα και διαπλεκόμενα με οικονομικές και πολιτικές εξουσίες.

Έγινε της διαπλοκής…

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν δυο τρανταχτές περιπτώσεις για τις οποίες το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και σύνθετο. Αφορούν τα δυο πρώην μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα της πόλης που εξέδιδαν τις καθημερινές εφημερίδες «Μακεδονία» και «Αγγελιοφόρος» και πλέον έχουν βάλει λουκέτο αφήνοντας πάνω από 200 εργαζόμενους άνεργους και απλήρωτους και πολλά εκατομμύρια χρέη.

Στο μεν συγκρότημα της «Μακεδονίας» των «παραδείσιων» Θ. και Γ. Ρηγα αλλά και της διαχειρίστριας Β. Σουλοπούλου έχει δοθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου αναπτυξιακή επιχορήγηση 10,2 εκατομμύρια ευρω ενώ από την Τράπεζα Πειραιώς (επί Σάλα) η κεφαλαιουχική εταιρεία των αδελφών Ρήγα «Sciens» φέρεται να έχει πάρει δάνεια γυρω στα 90 εκατ. ευρώ. Σήμερα η εταιρία της «Μ» δηλώνει ότι χρωστά περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων το 1,5 εκ. στους εργαζόμενους.

Στην άλλη επιχείρηση του «Αγγελιοφόρου» των Μπακατσέλου –Μπόμπολα – Ψυχάρη (όλοι μετείχαν με 33%) το «άνοιγμα» αγγίζει τα 25 εκατομμύρια με τον τραπεζικό δανεισμό να ξεπερνά τα 17 εκατ. ευρώ. Να τονίζουμε ότι η οικογένεια Μπακατσέλου ήταν από τους ιδρυτικούς μετόχους της Omega Bank, η οποία στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε Proton Bank, υπό τον έλεγχο του γνωστού Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Στέλεχος της Proton Bank ήταν ο πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης και κολλητός του Μπουτάρη, ο Χασδάι Καπόν ο οποίος το 2015 είχε αναλάβει οικονομικός διευθυντής στο συγκρότημα της «Μακεδονίας» των αδελφών Ρήγα οι οποίοι να θυμίσουμε φέρονται ως εμπλεκόμενοι σε ένα πολυδαίδαλο σκανδαλο δανειοδότησης offshore εταιρειών στα νησιά Κέιμαν από την τράπεζα Proton Bank.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι υπάρχει πολύ ψωμί και πολύ μεγάλη σύνδεση και διαπλοκή γύρω από τα δάνεια, τα κεφάλαια και τα χρέη των δυο συγκροτημάτων ενώ δεν είναι αμελητέος και ο πολιτικός τους ρόλος: και τα δυο συγκροτήματα έπαιξαν υποστηρικτικό ρόλο σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στήριξαν σταθερά την μνημονιακή πολιτική των Σαμαρά – Βενιζέλου ενώ ασκούσαν σκληρή, μέχρι και χυδαία, κριτική στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Να θυμίσουμε ότι εκδότης της «Μ» διετέλεσε ο Γ. Σαχπατζίδης στενός συνεργάτης του Ακη και «γνωστός» του Σάλα ενώ οι Μπακατσέλοι του «Α» έχουν στενές φιλικές και πολιτικές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη αλλά συγγενικές, εξ αγχιστείας σχέσεις, με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαμαρά, Ε. Βενιζέλο…

Σε απολογία 56 τραπεζικά στελέχη για το ALTER

Αυτό το σάπιο λοιπόν καθεστώς των θαλασσοδανείων αναταράσσει η πρωτοβουλία των εισαγγελικών αρχών που σε πρώτη φάση ανοίγει την υπόθεση των δανείων του ALTER και της εταιρείας Ελεύθερη Τηλεόραση ΑΕ. Ο εισαγγελέας Καλούδης για τα δανεία του ALTER κάλεσε σε απολογία 56 ανώτατα και μεσαία τραπεζικά στελέχη των Marfin, Επενδυτική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα. Να θυμίσουμε ότι το ALTER είχε πάρει δάνεια 240 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 111 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό και τα 107 εκατ. ευρώ σε ομολογιακά τραπεζικά δάνεια. Η σχετική δικογραφία βασίζεται σε πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος που παραγγέλθηκε από την Επιτροπή της Βουλής που εξέτασε τα δάνεια προς τα ΜΜΕ.

Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη συνέχιση και τα αποτελέσματα της έρευνας για όλα τα διαπλεκόμενα και υπερχρεωμένα ΜΜΕ. Όλες αυτές οι υποθέσεις συνδέονται και κρύβουν μεγάλα εγκλήματα και υπάρχουν υπαίτιοι που απολαμβάνουν, προς το παρών, μία προκλητική ασυλία για την οποία όμως υπάρχουν πολιτικές, δικαστικές και ποινικές ευθύνες…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *