Μετέχει στη δημοσιογραφία των επιχειρηματικών-οπαδικών non paper και το ΑΠΕ;

trampoukoiΜήπως είμαστε τρελοί και καταγγέλλουμε φανταστικές επιθέσεις;

Του Γιώργου Κατερίνη στον Πολίτη Ν. Φιλαδέλφειας

Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις και τις δημοσιεύσεις σε σχέση με τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, το συμπέρασμα που θα βγάλει κάποιος είναι ότι κάτοικοι του Γραμματικού και των γύρω περιοχών δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η συζήτηση για την υπογειοποίηση δρόμων στη Νέα Φιλαδέλφεια, έργο που συνδέεται με το γήπεδο της ΑΕΚ.

Γιατί τι άλλο καταλαβαίνει κάποιος από τη δήλωση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, ή από την είδηση που έδωσε το επίσημο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναπαράχθηκε σε όλα τα ΜΜΕ, ή και από την καταδικαστική ανακοίνωση της ΑΕΚ;

Ποιοι προκάλεσαν επεισόδια, ποιοι επιτέθηκαν σε ποιους; Γιατί να θέλουν οι κάτοικοι του Γραμματικού- Μαραθώνα να μην αφήσουν να εξελιχθεί η συζήτηση για ένα έργο που αφορά τη Νέα Φιλαδέλφεια; Μήπως είναι όλοι οπαδοί αντίπαλων προς την ΑΕΚ ομάδων, όπως λίγο πολύ αφήνει να εννοηθεί η ανακοίνωση των «Κωνσταντινουπολιτών»;

 

Και ένα ερώτημα που θα έπρεπε να απαντήσει η ΠΑΕ ΑΕΚ, αφού απορρίπτει τα δημοσιεύματα περί «μπράβων»: ποιοι αλήθεια ήταν όλοι αυτοί που περιφέρονταν μέσα στην αίθουσα και απευθύνονταν προς κάθε κατεύθυνση απειλητικά; Ποιοι ήταν αυτοί που έδερναν με επαγγελματικό τρόπο, όπως δείχνουν τα βίντεο; Το γεγονός ότι συνάντησαν ανάλογη αντίδραση και φάνηκε να μην τα βγάζουν πέρα, με αποτέλεσμα οι «επικεφαλής» τους να τους… αποσύρουν από το… πεδίο της μάχης, δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπήρχαν μέσα στην αίθουσα άνθρωποι με… περίεργο σωματότυπο και εμφάνιση, οι οποίοι κινούνταν με επαγγελματικό τρόπο ανάμεσα σε όσους βρίσκονταν στην αίθουσα.

Ας τα πάρουμε από την αρχή

Το 11ο θέμα της συνεδρίασης του ΠΕΣΥ αφορούσε την γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της υπογειοποίησης, έργο που συνδέεται με το γήπεδο της ΑΕΚ. Ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα παραβρίσκεται εκεί για να παρουσιάσει τις θέσεις του. Όπως εκ των υστέρων φάνηκε, στην αίθουσα βρίσκονταν και εκπρόσωποι της ηγεσίας της ΑΕΚ, βετεράνοι της ομάδας και άλλοι ενδιαφερόμενοι για το έργο, οι οποίοι, όπως διατείνονται είχαν επίσημα προσκληθεί (και γι αυτό κάθονταν και στην πρώτη σειρά ως επίσημοι).

Η μαζική παρέμβαση φορέων, κατοίκων, μαθητών του Δήμου Μαραθώνα, οι οποίοι αντιδρούν στην εξέλιξη του έργου κατασκευής ΧΥΤΑ στην περιοχή τους και η απαίτησή τους να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης δημιούργησε, όπως είναι φυσικό, μια αναστάτωση. Δεν είναι άλλωστε πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες κινηματικές παρεμβάσεις στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΠΕΣΥ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η διοίκηση Δούρου εμφανίζεται να έχει μεταβάλλει την προεκλογική της θέση και… πληρώνει την αλλαγή στάσης με μαζικές αντιδράσεις.

Δεν ήταν όμως η διοίκηση της Περιφέρειας αυτή που αντέδρασε στην μαζική διαμαρτυρία. Ήταν οι επικεφαλής της ΑΕΚ, οι οποίοι ζητούσαν να επισπευσθεί η συζήτηση για το θέμα «τους» και αρκετοί «άλλοι» οι οποίοι έδειχναν έμπρακτα τον εκνευρισμό τους.

Αυτοί οι… άλλοι κινούνταν μέσα στην αίθουσα και επιτίθονταν (φραστικά, αλλά και έμπρακτα) σε όποιον αντιδρούσε στην προκλητική παρουσία τους. Μαζί τους βρίσκονταν επώνυμα στελέχη που κινούνται στο χώρο των οπαδών της ΑΕΚ, της περίφημης κίνησης «Άλλη Εντελώς Κατάσταση», των σωματείων Κωνσταντινουπολιτών. Οι «επίσημοι» της ΑΕΚ σίγουρα θα γνωρίζουν την ταυτότητα αυτών των… τύπων, αφού κάποιοι από αυτούς εμφανίζονταν να συνομιλούν μαζί τους. Όπως επίσης θα γνωρίζουν και τους γραβατωμένους κυρίους, οι οποίοι περιφέρονταν μαζί με τους… εύσωμους στην αίθουσα και φάνηκε να… γνωρίζονται αρκετά καλά.

Μα, θα ρωτήσει κάποιος καλόπιστα: για όλα αυτά δεν υπάρχει καμιά μαρτυρία, καμιά εικόνα; Γιατί δεν γράφτηκαν πουθενά;

Κάποιες εικόνες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δείχνουν σε όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα τι πραγματικά έγινε. Υπάρχουν επίσης και καταγραφές από ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί. Εκδόθηκαν και ανακοινώσεις. Δεν μιλάμε για το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος, καταγγέλλοντας τα γεγονότα, ούτε για την ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου εξιστορούνταν τα συμβάντα.

Υπήρχε όμως και μια ακόμα «λεπτομέρεια». Οι… κύριοι αυτοί (που κατά την ΑΕΚ δεν είναι μπράβοι) κινούνται με σχεδόν επαγγελματικό τρόπο.

Όταν απρόκλητα ανέβηκαν στο άνω διάζωμα της αίθουσας, εκεί που βρίσκονταν δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι του Δήμου μας, αλλά και άλλοι, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι φορέων, κάτοικοι του Γραμματικού κ.λπ. και άρχισαν να εκτοξεύουν απειλητικού χαρακτήρα εκφράσεις κατά αιρετών της πόλης, νερά, φτυσίματα κ.λπ., είχαν φροντίσει να δημιουργήσουν έναν προστατευτικό κλοιό γύρω τους, ώστε να μην καταγράφεται τίποτα. Χαρακτηριστικό είναι ότι δημοσιογράφος της πόλης μας που βρίσκονταν εκεί με στημένη τη μηχανή του, δέχτηκε… ερωτήσεις και… φιλική περικύκλωση από δυο τύπους, με αποτέλεσμα να κατεβάσει την κάμερα. Επίσης εκπρόσωποι κινημάτων που βρίσκονταν κοντά και επιχείρησαν να διαμαρτυρηθούν δέχθηκαν κι αυτοί την ίδια μεταχείριση.

Έτσι δεν καταγράφτηκαν σε εικόνα, παρά βαθιά στη μνήμη και την ψυχή όσων ήταν εκείαθλιότητες σαν αυτές που έχουμε ζήσει πολλές φορές στην πόλη μας από το 2013 μέχρι σήμερα:

  • Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Βαγγέλης Κουμαριανός δέχτηκε απρόκλητα υγρά στο πρόσωπο και διάφορες εκφράσεις που πιστοποιούσαν ότι οι παριστάμενοι γνώριζαν πολύ καλά σε ποιον επιτίθενται.
  • Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Αλίκη Γαλαζούλα, δέχτηκε ένα μπουκάλι με απροσδιόριστα υγρά στο πρόσωπο.
  • Η πρώην δημοτική σύμβουλος της Δύναμης Πολιτών Βάλια Ματσουκά βρέθηκε στο έδαφος.
  • Διάφοροι ακόμα αιρετοί δέχτηκαν απειλητικού χαρακτήρα εκφράσεις, όπως «σε ξέρουμε» κ.λπ.
  • Και φυσικά, εν χορώ ακούγονταν φράσεις, όπως «μισθοφόροι», «μας έχετε γίνει εφιάλτης», «φύγετε από την πόλη» κ.λπ.

Η παρέμβαση κάποιων ανθρώπων, κατοίκων του Γραμματικού όπως φάνηκε αργότερα, οι οποίοι κινήθηκαν για να υπερασπίσουν όσους δέχονταν την επίθεση… φιλίας από αυτή την ομάδα αρκετών «αγανακτισμένων» που φέρονταν ως οπαδοί της ΑΕΚ, μετέφερε τη σύγκρουση λίγο πιο πέρα. Είναι οι άγριες σκηνές ξυλοδαρμών που καταγράφηκαν σε βίντεο και υπάρχουν μαρτυρίες για σοβαρά ξυλοκοπημένους πολίτες.

Όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια αιρετών της Περιφέρειας, αλλά και του Δήμου μας. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Πάνος ενημέρωσε τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και του ζήτησε να παρέμβει, όπως και έγινε μετά από λίγο με την ανακοίνωση της διακοπής του ΠΕΣΥ. Άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι απευθύνθηκαν σε όσους αντιπεριφερειάρχες βρήκαν μπροστά τους και ζήτησαν να παρθούν μέτρα ώστε να αποχωρήσουν με ασφάλεια, όπως και έγινε με τη συνοδεία αντιπεριφερειαρχών. Ας απαντήσουν όλα αυτά τα στελέχη της Περιφέρειας, αν αντιλήφθηκαν την επίθεση που δέχτηκαν οι αιρετοί της πόλης μας και γιατί δεν γράφτηκε μια κουβέντα για το γεγονός στη δήλωση του προέδρου του ΠΕΣΥ.

Ας μεταφέρουν επίσης και όσα μας εκμυστηρεύτηκαν κάποια στελέχη της Περιφέρειας. Ότι δηλαδή δέχτηκαν και αυτοί… παραινέσεις από τους παριστάμενους «οπαδούς» να προσέξουν τι θα ψηφίσουν. Ακόμα και ο αντιπεριφερειάρχης – εισηγητής, σύμφωνα με όσα μας μεταφέρθηκαν, δέχτηκε… συμβουλή να «προσέξει τι θα εισηγηθεί», κι ας είναι γνωστό ότι η εισήγηση που έχει μοιραστεί στους περιφερειακούς συμβούλους αποδέχεται στο σύνολό της την ΜΠΕ που έχει καταθέσει ο μελετητής της ΑΕΚ.

Το ερώτημα είναι: αν δεν βρίσκονταν εκεί οι κάτοικοι του Δήμου Μαραθώνα για να θέσουν το θέμα τους, τι σκοπό είχαν όλοι αυτοί οι… περίεργοι τύποι; Μήπως να αποτρέψουν να ακουστεί η άποψη του Δήμου μας;

Γιώργος Κατερίνης

Υ.Γ. Θα περιμέναμε από τους αντιπολιτευόμενους αιρετούς της πόλης μας μια τυπική καταδίκη των νέων αυτών τραμπουκισμών. Αντιθέτως αυτοί δείχνουν να το… χαίρονται και κάποιοι αμφισβητούν τα γενόμενα τροφοδοτώντας και τοπικές ιστοσελίδες με δημοσιεύματα που διακωμωδούν το άκρως επικίνδυνο αυτό κλίμα. Ας προσέξουν όμως τόσο αυτοί, όσο και οι πρόθυμοι δημοσιογραφούντες της πόλης μας, γιατί ως γνωστό η εξαπλούμενη βία αν δεν χτυπηθεί, μπορεί να συμπεριλάβει και τους ίδιους.

Και για να τονώσουμε την ασθενή μνήμη κάποιων συμπολιτών μας, ας θυμίσουμε τι έλεγαν πριν λίγο καιρό όταν δέχονταν απειλές κατά της ζωής τους (ή έλεγαν ψέματα τότε, αφού δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία;): Ήδη ο αρχισυντάκτης της «Αλήθειας» Διαμαντής Σεϊτανίδης έχει και αυτός καταθέσει μηνύσεις, καθώς δέχεται απειλές κατά της ζωής του και κατά μελών της οικογένειάς του. «Είναι ανάγκη να πάρουν ενεργητικά θέση, με συγκεκριμένες προτάσεις αντιμετώπισης του χουλιγκανισμού τόσο οι δημοτικές παρατάξεις, όσο και ο υπόλοιπος τοπικός Τύπος. Πλέον, ανοχή σημαίνει συνενοχή», σημειώνει σε σημερινό άρθρο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο φίμωσης και της ελευθερίας του Τύπου (η πηγή βρίσκεται εδώ)

ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ:

Δεν γνωρίζω πόσοι άλλοι επαγγελματίες δημοσιογράφοι βρίσκονταν στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΠΕΣΥ. Πιθανότατα κανείς. Παρόλα αυτά με μεγάλη ταχύτητα διαδόθηκαν πανομοιότυπα ρεπορτάζ, όπου εμφανίζονταν περίπου ως τραμπούκοι οι κάτοικοι του Γραμματικού και τους αποδίδονταν η ευθύνη διακοπής της συνεδρίασης. Ποιο είναι το κέντρο αυτής της πληροφόρησης;

Όσο για το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, του κρατικού Μέσου που χρησιμοποιούν ως βάση τα περισσότερα ΜΜΕ, έχω να κάνω την εξής παρατήρηση: αν γράφτηκε στο γραφείο, από πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν τηλεφωνικά, μπορώ να πω ότι παραπλανήθηκαν οι συντάκτες. Αν όμως υπήρχε συντάκτης του αυτοδιοικητικού ρεπορτάζ στην αίθουσα και δεν… πρόσεξε την παρουσία αιρετών του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας και όλα όσα περιγράφω παραπάνω, τότε υπάρχει σοβαρό δεοντολογικό ολίσθημα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *