Διχάζει η «μηδενική βάση» για την ΕΡΤ

ert3-5Έντονο προβληματισμό και μικρές, μεμονωμένες προς το παρόν, αντιδράσεις προκάλεσαν οι επίσημες δηλώσεις για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ ως μοναδική δημόσια ραδιοτηλεόραση. Η δήλωση του Νίκου Παππά στη συνεδρίαση των Προγραμματικών της νέας κυβέρνησης προκάλεσε αρχικά την ικανοποίηση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ που είδαν τη δικαίωση του 20μηνου επίμονου αγώνα τους. Οι περισσότεροι επίσης έχουν αποδεχθεί πως στη νέα ΕΡΤ θα έχουν θέση και όσοι από τους παλιούς εργαζόμενους κατάφεραν να μπουν στη ΝΕΡΙΤ με τις γνωστές διαβλητές διαδικασίες του περίφημου διαγωνισμού. Στον οποίο διαγωνισμό η τελική επιλογή έγινε από “αξιολογητές” με άγνωστα κριτήρια και κρυφά πρακτικά.

Ο προβληματισμός άρχισε να εκφράζεται έντονα πλέον. Σημείο αιχμής είναι ο χαρακτηρισμός που έδωσε ο ίδιος ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ από «μηδενική βάση». Θέση που απέχει από την ικανοποίηση του αιτήματος των απολυμένων και αγωνιζόμενων εργαζομένων της ertoopen και της ελεύθερης ΕΡΤ 3 για επαναλειτουργία της ΕΡΤ ως μοναδικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Δεύτερο σημείο αιχμής είναι “η επαναπρόσληψη όσων από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ το επιθυμούν”, μετά από “αξιολόγηση”!

Έτσι έγινε πλέον κατανοητό, πως για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ “μηδενική βάση”, είναι ότι θα επανασυσταθεί μια νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση που θα έχει απλά τον τίτλο της ΕΡΤ. Θα γίνει με νέο νόμο, ο οποίος θα έρθει στη Βουλή σε ένα μήνα, όπως είπε ο Ν.Παππάς. Μέχρι τότε η ΝΕΡΙΤ θα συνεχίσει να εκπέμπει κανονικά από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και η ertopen από απέναντι. «Μηδενική βάση» σημαίνει επίσης πως θα επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στη νέα ραδιοτηλεόραση και δεν θα συνεχιστεί η παλιά εργασιακή τους σχέση. Ούτε για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας δεν γίνεται λόγος, μιας και επίσημα τα στελέχη μιλάνε για “μισθούς χωρίς διαφορές”…

Κομβικό σημείο για αυτό το θέμα είναι ότι η “νέα ΕΡΤ” προορίζεται να ανήκει στις ΔΕΚΟ, θα είναι δηλαδή ενταγμένη στον άμεσο έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών, όπως συμβαίνει και με τη ΝΕΡΙΤ. Πρακτικά από τη σύσταση της η “νέα” δημόσια ραδιοτηλεόραση χάνει το βασικό χαρακτηριστικό του «ανεξάρτητου», «αδέσμευτου» ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού δημοσίου συμφέροντος. Κρατείται δηλαδή το μοντέλο όλων των προηγούμενων θεσμικών παρεμβάσεων επί μνημονίων για την ΕΡΤ και τη ΝΕΡΙΤ. Γιατί από τη στιγμή που τα έσοδα της θα στηρίζονται μόνο στα ανταποδοτικό τέλος αλλά οι μισθοί και το κόστος λειτουργίας της θα υπόκεινται στους δημοσιονομικούς στόχους του υπουργείου Οικονομικών, η ΕΡΤ δεν θα είναι “ανεξάρτητη”. Όπως το κατανοούμε μέχρι στιγμής η ΕΡΤ θα επανέλθει μόνο ως τίτλος στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής με νέες εργασιακές σχέσεις και διατηρώντας το μοντέλο του κρατικού ελέγχου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *