Σωρεία οι επιστολές διαμαρτυρίες και πολλά εξώδικα από δήμους και περιφέρειες προς Digea και ΕΕΤΤ και νέο υπουργείο Δικτύων. Το επίμαχο βέβαια θέμα είναι οι περιοχές, ορεινές ή ακριτικές που μετά την ψηφιακή τηλεόραση δεν βλέπουν τίποτε. Όχι χιόνια ή παρεμβολές. Μαύρο. Βλέπουν μαύρες οθόνες. Γιατί αυτή είναι η ψηφιακή εκπομπή σήματος (και όχι ψηφιακή τηλεόραση). Η θα βλέπεις καλά ή δεν θα βλέπεις τίποτε. Μετά λοιπόν την άρνηση του δήμου Λέσβου να κατεβάσει τους αναλογικούς πομπούς, εντολή που έστειλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (σχετικά διαβάστε στο DigitalTVinfo.gr εδώ), η ανεξάρτητη αρχή σε ανακοίνωσή της δηλώνει πως έκανε ελέγχους και βρήκε πως η Digea υπερκαλύπτει τα νησιά! ( την ανακοίνωση της ΕΕΤΤ διαβάζετε στις Τυπολογίες εδώ).
Και οι δυο έχουν δίκιο! Οι μετρήσεις της ΕΕΤΤ και ο δήμος Λέσβου που δεν έσβησε τους αναλογικούς πομπούς προτιμώντας να συνεχίσουν να έχουν τηλεόραση, έστω και αναλογική, οι κάτοικοι του νησιού. Το επίμαχο και σε πολλούς μη κατανοητό σημείο, είναι ότι οι δήμοι και περιφέρειες αναφέρονται σε πολίτες ορεινών χωριών ή περιοχών που δεν βλέπουν στους τηλεοπτικούς πομπούς και η ΕΕΤΤ μιλά για “πληθυσμιακή κάλυψη”. Ξεκλειδώνεται έτσι, κατόπιιν εορτής, ένα από τα σημαντικά “δώρα” της προηγούμενης κυβέρνησης στην κοινή πολυμετοχική εταιρεία των καναλαρχών, τη Digea. Ο χάρτης συχνοτήτων και η σύμβαση παραχώρησης των ψηφιακών συχνοτήτων υποχρεώνουν τη Digea να εγκαταστήσει πομπούς σε 156 σημεία της χώρας, έτσι ώστε να καλύπτεται το 95% του πληθυσμού της χώρας! Πρακτικά δηλαδή η Digea δεν ήταν υποχρεωμένη να σχεδιάσει το δίκτυο της έτσι ώστε να έχουν όλες οι περιοχές της χώρας ψηφιακό σήμα! Ήδη δηλαδή από την αρχή η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και η ΕΕΤΤ αποδέχθηκαν πως θα δημιουργηθούν δυο κατηγορίες πολιτών, ανάλογα με την περιοχή που διαμένουν. Σε αυτούς που θα έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα και στους άλλους που δεν θα έχουν τίποτε! Ή θα βλέπουν μόνο τα ξένα κανάλια, τούρκικα, βουλγάρικα, κ.λ.π.
Ο πολιτικός παχυδερμισμός αποδεικνύεται και από την απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης και παρέμβασης του κράτους για την κάλυψη αυτών των περιοχών. Μόνο αφού προέκυψε το θέμα, στην Πελοπόννησο αρχικά και μετά στη Θράκη, απάντησε ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών Μενέλαος Δασκαλάκης, πρώην μέλος ΔΣ της ΕΡΤ και πρώην διευθυντής της Ν.Δ, πως πληρώσει το ΕΣΠΑ και η Ψηφιακή Σύγκλιση για να έχουν τηλεοπτικό σήμα οι περιοχές αυτές. Πότε; Πώς; Είναι σύννομο αυτό αφού συνιστά έμμεση επιδότηση του κράτους σε ιδιωτική εταιρεία;
Σιγά που τους ενδιέφεραν αυτά τα ερωτήματα. Πίστευαν πως τελικά οι πολίτες μέσω των δήμων θα πληρώσουν για να έχουν τηλεόραση. Όπως συνέβαινε παλιά, επί αναλογικού τηλεοπτικού σήματος. Ένα “χαράτσι” υπέρ της ιδιωτικής τηλεόρασης δεν ήταν άγνωστο στις ακριτικές περιοχές. Ίσα-ίσα.
Το πρόβλημα είναι πως τον Ιούνιο κανονικά πρέπει να σβήσει το αναλογικό σήμα παντού. Κι αυτό δεν μπορεί να σβήσει. Αλλά οι κύριοι της ΕΕΤΤ και του υπουργείου Μεταφορών δεν θα βρίσκονται στις θέσεις τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.