Η υπόδουλη ελληνική δημοσιογραφία…

smartphone545x340Πίσω από τις κάμερες στο ΠΡΙΝ

Το πόσο υπόδουλη, απόλυτα ελεγχόμενη, σε διατεταγμένη υπηρεσία και ενάντια στην πραγματική ενημέρωση, είναι η ελληνική δημοσιογραφία όπως ασκείται στο σύνολο των ΜΜΕ, αποδεικνύεται περίτρανα από την κάλυψη της απεργίας πείνας των 4 γυναικών-δημοσιογράφων. Την ώρα που ο ΣΚΑΙ με επικεφαλής όχι τον ιδιοκτήτη του Γιάννη Αλαφούζο όπως γινόταν παλιά, αλλά δημοσιογράφους, μέλη της ΕΣΗΕΑ, ακόμη και συνδικαλιστές, διαγωνίζονταν on air ποιος θα λοιδορήσει καλύτερα την 48ωρη απεργία της Ένωσης τους, η Liberation έγραψε άρθρο. Μέσα σε 400 λέξεις κατέγραψε όλη την κατάσταση για τον ΕΔΟΕΑΠ, από τη ληστεία του PSI το 2012 ως και την κατάργηση του αγγελιόσημου το 2016 και τη σημερινή κατάρρευση. Κάνοντας βέβαια ρεπορτάζ με τις απεργούς πείνας.

Το χειρότερο όλων για τη δημοσιογραφία στη χώρα μας είναι η διαπίστωση πως στην περίπτωση του ΣΚΑΙ δεν ασκήθηκε καμία πίεση για την απεργοσπασία, αντιθέτως αυτοβούλως «δημοσιογράφοι-αλήτες-ρουφιάνοι» δήλωναν στη διεύθυνση πως θέλουν να βγουν στον αέρα για να καλύψουν τα κενά όσων απήργησαν σε ραδιόφωνο και τηλεόραση! Η πλήρης κάλυψη τους από τη συνδικαλιστική ηγεσία έγινε με την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να μη διαγραφούν άμεσα αλλά να παραπεμφθούν στο Πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της Ένωσης. Ο δε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο ΔΣ έδωσε και γραμμή για «6μηνη διαγραφή», παραβιάζοντας ο ίδιος το Καταστατικό που ορίζει την ανεξαρτησία των οργάνων…

Ψιλά γράμματα θα πείτε αλλά αυτά τα «ψιλά γράμματα» αποδεικνύουν πως η δημοσιογραφία στην Ελλάδα στο σύνολο της με ελάχιστες εξαιρέσεις δημοσιογράφων που επιμένουν στην τέχνη του επαγγέλματος τους πληρώνοντας υψηλό κόστος για αυτό, μετακινήθηκε ριζικά και δραματικά. Περισσότερο προσομοιάζει με άσκηση του επαγγέλματος σε αποικιοκρατικά καθεστώτα τύπου Λατινικής Αμερικής και Ασίας παρά σε χώρες τη Ευρώπης.

Οι εξελίξεις και στους άλλους κλάδους συνδικαλιστικά, δυστυχώς τείνει να επιβεβαιώσει τα παραπάνω. Για παράδειγμα στην Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης η οποία έως πρόσφατα είχε δώσει δείγματα αγωνιστικής παρουσίας και σύγκρουσης με τους ιδιοκτήτες –καναλάρχες. Στις επικείμενες εκλογές για νέο Δ.Σ διαπιστώνεται πως θα κατέβουν με ξεχωριστά ψηφοδέλτια το Star και το Mega! Διαβάζοντας δε το κάλεσμα του υποψηφίου «ψηφοδελτίου Star» διαπιστώνεται πως συνδικαλιστικό μέλημα είναι οι …ύμνοι και η υπακοή προς την εταιρεία. Δηλαδή την οικογένεια Βαρδινογιάννη και τη διοίκηση του καναλιού.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *