Αναδημοσίευση από το http://www.asfalistiko.gr/
Κυριολεκτικά μεσαιωνικές είναι οι Ατομικές Συμβάσεις Εργασίας που ζήτησε η εταιρεία Άλτερ Έγκο (συμφερόντων Μαρινάκη) να υπογράψουν οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες Νέα και Βήμα, ξεσηκώνοντας μαζικές διαμαρτυρίες και προκαλώντας την παρέμβαση των σωματείων (ΕΣΗΕΑ και ΕΣΠΗT).
Το asfalistiko.gr δημοσιεύει ολόκληρη την Ατομική Σύμβαση (και το παράρτημά της), στην οποία περιέχονται πρωτοφανείς όροι εργασίας, οι οποίοι γυρίζουν τον κλάδο των ΜΜΕ δεκαετίες πίσω.
Με τις ατομικές συμβάσεις ουσιαστικά ζητείται από τους εργαζόμενους να συναινέσουν στην κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, υπογράφοντας καταφανέστατα καταχρηστικούς όρους, οι οποίοι «πατάνε» αποκλειστικά και μόνο στην κατάρρευση του κλάδου των ΜΜΕ και στην τεράστια ανεργία που μαστίζει τον κλάδο.
Εργαζόμενοι για κάθε… χρήση
Στη Σύμβαση αναφέρεται ρητά ότι ο εργαζόμενος «ανάλογα με τις επιχειρηματικές και υπηρεσιακές ανάγκες της εταιρείας θα παρέχει τις υπηρεσίες του/της και σε κάθε άλλο τμήμα, θέση ή ειδικότητα, τα καθήκοντα της οποίας θα μπορεί κατά την κρίση της εταιρείας να εκπληρώσει» και θα μπορεί να «τον μεταθέτει ή μετακινεί ανάλογα». Επιπλέον ορίζεται ρητά ότι ο εργαζόμενος «οποτεδήποτε θα παραχωρεί τις υπηρεσίες του/της, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ακόμα και με δανεισμό των υπηρεσιών του/της σε οποιαδήποτε εταιρεία-επιχείρηση του υποδείξει η Εταιρεία, είτε αυτή είναι θυγατρική, είτε είναι συγγενής εταιρεία. Είτε όχι. Ρητά επίσης συμφωνείται», ότι ο μισθός της σύμβασης «καλύπτει πλήρως και την εις τον παρόντα όρο τυχόν απασχόλησή του/της σε τρίτες εταιρίες-επιχειρήσεις».
Αμοιβές… φιξ – Απαγορεύονται υπερωρίες, αργίες, νυχτερινά…
Αντίστοιχα, στις αποδοχές του μισθωτού, όπως καθορίζονται στην Σύμβαση, «συμπεριλαμβάνονται και τα κάθε είδους επιδόματα και προσαυξήσεις χωρίς καμιά εξαίρεση, κάθε είδους φύσης και ονομασίας ή αιτίας, που επιβάλλονται με ΣΣΕ ή ΔΑ ή με οποιοδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο, είτε ισχύουν την ημερομηνία έναρξης αυτής της σύμβασης, είτε τυχόν επιβληθούν στο μέλλον Επίσης, συμπεριλαμβάνονται και αμοιβές και αποζημιώσεις για οποιαδήποτε αιτία (ενδεικτικά: νυχτερινά, αργίες, Κυριακές, κ.λπ.».
Όρκοι εχεμύθειας και ομολογία… πίστεως
Στο άρθρο 9 της σύμβασης υπάρχει ένα αυστηρότατο πλαίσιο συμπεριφορά για τον εργαζόμενο, ο οποίος θυμίζουμε ότι είναι δημοσιογράφος.
Έχουμε και λέμε: «Ο/η μισθωτός υποχρεούται να συμπεριφέρεται κατά τρόπο που δεν θα προσβάλλει τη φήμη και την υπόληψη της εταιρείας». Επίσης, «ο μισθωτός θα αποφεύγει ενέργειες, που θα μπορούσαν να βλάψουν τη φήμη, το κύρος και τα εν γένει συμφέροντα της εταιρείας». Πιο κάτω αναφέρεται ότι «επί τη λήξει της απασχόλησής του για οποιοδήποτε λόγο ο/η μισθωτός θα επιστρέφει αμέσως στην Εταιρεία, ή σε κάθε συγγενή εταιρεία, χωρίς ανάγκη όχληση ή άλλης ενέργειας από μέρους των ανωτέρω, οποιαδήποτε αλληλογραφία, έγγραφα, υπομνήματα, σημειώσεις, αρχεία, αναφορές, φακέλους, προδιαγραφές, έγγραφα και οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα που ανήκουν στην Εταιρεία, που θα βρίσκονται τυχόν στην κατοχή του/της ή υπό τον έλεγχό του/της, μαζί με όποια τυχόν αντίγραφα των ανωτέρω».
Ποια πνευματικά δικαιώματα;
Στη Σύμβαση τα πνευματικά δικαιώματα των συντακτών όχι μόνο ακυρώνονται, αλλά καλείται ο εργαζόμενος να τα εκχωρήσει χωρίς πολλά-πολλά στον εργοδότη.
«Ο/η μισθωτός δηλώνει ότι με την παρούσα σύμβαση εκχωρεί και μεταβιβάζει προς την Εταιρεία, αυτούσιο και στο σύνολό του, κάθε περιουσιακό δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας/συγγενικών δικαιωμάτων, που έχει από το παραγόμενο από αυτόν/ ή το έργο, χωρίς χρονικό περιορισμό, τόσο για την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό». «Σε καμία περίπτωση δεν διατηρεί (σ.σ. ο συντάκτης) οποιαδήποτε απαίτηση κατά της Εταιρείας από την κάθε είδους και με οποιονδήποτε τεχνικό τρόπο, εκμετάλλευση του έργου του/της και για κάθε είδους εμπορική εκμετάλλευση αυτού και περαιτέρω το δικαίωμα, την άδεια και εξουσία εκχωρήσεώς του σε τρίτους κατά την ανέλεγκτη κρίση της Εταιρείας και χωρίς αντάλλαγμα, δεδομένου ότι το σύνολο του έργου του παρέχεται στα πλαίσια της παρούσας συμβάσεων εργασίας, ενώ περαιτέρω δηλώνει ότι δεν υφίσταται για τον ίδιο οιαδήποτε υποχρέωση καταβολής αμοιβών από συγγενικά ή άλλα δικαιώματα».
Στη συνέχεια της σύμβαση υπάρχει και η παραχώρηση της άδειας στην εταιρεία να τηρεί αρχείο με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων, όρος που αφαιρέθηκε, όπως φαίνεται και στο σχετικό παράρτημα.
Επίσης, φαίνεται στο παράρτημα, από την αρχική σύμβαση αφαιρέθηκε ο όρους που προέβλεπε ότι ο συντάκτης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τυχόν επιβολή προστίμου εξαιτίας δημοσιεύματος και ότι ο ίδιος θα υποχρεούται να καταβάλλει στον εργοδότη το όποιο πρόστιμο του επιβληθεί.
Ολόκληρη τη σύμβαση τη διαβάζετε εδώ