Αναδημοσίευση από “Τυπολογίες”
Αποφάσισε τελικά η κυβέρνηση να νομοθετήσει για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ, επιλέγοντας μια λύση που δίνει αποδεδειγμένα βιωσιμότητα μόλις για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια! Ακόμη, όμως, και αυτήν τη λύση πρέπει να την εγκρίνει η «τρόικα».
Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών, η σχετική νομοθετική διάταξη θα καταργεί τον ΕΔΟΕΑΠ ως Οργανισμό με αυτόνομο καταστατικό λειτουργίας, μετατρέποντάς τον σε ένα Ταμείο Υγείας στο οποίο θα ασφαλίζονται για υγεία υποχρεωτικά όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και εθελοντικά για επικούρηση όσοι το επιθυμούν.
Τα έσοδά του θα προέρχονται από τις εργοδοτικές εισφορές (8%), τις εισφορές των ασφαλισμένων (6%) και την «εισφορά» επί της διαφήμισης ή του τζίρου των ΜΜΕ (2% ή 3%). Πρακτικά, με αυτά τα έσοδα και σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες των δύο τελευταίων χρόνων, ο ΕΔΟΕΑΠ θα επιβιώσει για δύο με τρία χρόνια. Κι αυτό γιατί έχουν μειωθεί εξαιρετικά οι μισθοδοτούμενοι στα ΜΜΕ και δεν εντάσσονται στον ΕΔΟΕΑΠ οι απασχολούμενοι με δελτίο παροχής, που αυτήν τη στιγμή αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Η απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει όλα τα παραπάνω δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τους λόγους της καθυστέρησης ένα χρόνο τώρα, στην παρέμβασή της, αφού τελικά δεν εισακούστηκε καμία απολύτως πρόταση από τον δημοσιογραφικό κλάδο. Όπως μάλιστα ειπώθηκα επίσημα στη συνέντευξη Τύπου του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια το περιεχόμενο της τροπολογίας…
Σε συνδικαλιστικό επίπεδο, μετά τις προσωπικές διαπραγματεύσεις από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2017 φθάσαμε στην πλήρη κατάργηση των συνδικαλιστικών οργάνων όπως τα γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια.
Με επίκεντρο τις εξελίξεις για τον ΕΔΟΕΑΠ, στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έχει σχηματιστεί συμμαχία δύο παρατάξεων, της Μ. Αντωνιάδου (ΝΔ) και του Στ. Καπάκου (ΣΥΡΙΖΑ), που μαζί με τους Μ. Γκανά από την ΕΠΗΕΑ και Δ. Κουμπιά, Γ. Σαββίδη από την ΠΟΕΣΥ προχώρησαν σε όλες τις επαφές με τους αρμοδίους, την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και τον υφυπουργό Τ. Πετρόπουλο, χωρίς να ενημερώσουν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και κυρίως χωρίς να έχουν τη σύμφωνη ή την αντίθετη γνώμη τους! Τα ΔΣ των συνδικαλιστικών οργάνων της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ έχουν καταργηθεί στην πράξη με το επιχείρημα –όπως ειπώθηκε από τον Γ. Σαββίδη στο τελευταίο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ την περασμένη Τετάρτη– ότι «σώζουμε τον ΕΔΟΕΑΠ»!
Κατά πληροφορίες, στον νέο ΕΔΟΕΑΠ που ετοιμάζεται δεν θα μετέχουν οι Ενώσεις της περιφέρειας, οι οποίες αρνούνται μεν να ενταχθούν, διεκδικούν όμως ως συνδικαλιστικές Ενώσεις μερίδιο από τον πόρο-εισφορά του 2%. Οι δύο εικοσιτετράωρες απεργίες που προκηρύχθηκαν από την ΕΣΗΕΑ, με μοναδικό αίτημα να οριστεί ο πόρος στο 4% και όχι στο 2%, έγιναν σιωπηλά, χωρίς να το καταλάβει κανείς, κάτι που ήταν εξαρχής στόχος της συνδικαλιστικής ηγεσίας του δημοσιογραφικού κλάδου. Η αντιπολίτευση στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με κοινή παρέμβαση μέσω επιστολών που υπέγραψαν όλα τα άλλα μέλη του ΔΣ, αφενός κατήγγειλε την πραξικοπηματική δράση της πλειοψηφίας, αφετέρου ζήτησε έκτακτη σύγκληση του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών.
Στη συνέντευξη Τύπου επιβεβαιώθηκε η αποκάλυψη της στήλης της περασμένης Κυριακής, βάσει της οποίας ο ΕΦΚΑ ζητά εγγυήσεις τόσο για τη δανειακή σύμβαση που είχε συναφθεί όσο και για την απόδοση του αγγελιόσημου που οφείλουν εργοδότες και διαφημιστικές εταιρείες. Απαιτεί ακόμη τροποποίηση της σύμβασης και προσημείωση κτηρίων. Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως οι οφειλές από εισφορές εργαζομένων ανέρχονται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες οφειλές από τρίτους (κυρίως διαφημιστικές εταιρείες ή διαφημιζόμενους που χρωστούν το αγγελιόσημο) φτάνουν τα 10,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΔΟΕΑΠ έχει κρατήσει ένα αποθεματικό που ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ περίπου και με αυτά υπάρχει η δυνατότητα να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του.