Οργή των εργαζομένων για το λοκ-άουτ της «Μακεδονίας»

μακεδονίαΑπό τον asyntaxtostypo

Η οργή των εργαζομένων για το άτυπο εργοδοτικό λοκ-άουτ στην εφημερίδα «Μακεδονία» ξεχείλισε στην κοινή εργασιακή συνέλευση δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών που έγινε σήμερα Τετάρτη στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ. Δημοσιογράφοι, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, είχαν πραγματοποιήσει 48ωρη απεργία την Κυριακή και τη Δευτέρα διεκδικώντας οφειλόμενα 13 μηνών ενώ οι τεχνικοί είχαν απεργήσει και την Παρασκευή με αποτέλεσμα να μην εκδοθεί το κυριακάτικο φύλλο. Ως απάντηση η εργοδοσία ανέστειλε την έκδοση της εφημερίδας ως τις 21 Αυγούστου ενώ οι εργαζόμενοι έμαθαν προφορικά, χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση, ότι μέχρι τότε παίρνουν αναγκαστική άδεια.

Η εκπρόσωπος της εργοδοσίας, Βίκυ Σουλοπούλου, διαμήνυσε στα προεδρεία των Ενώσεων ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει ή όχι η έκδοση της εφημερίδας κι ότι αυτό θα εξαρτηθεί από συμφωνίες που θα κάνει με εκδότες,

ώστε οι εφημερίδες τους να τυπώνονται ή να συνεχίσουν να τυπώνονται στο πιεστήριο (μισθωμένο από την πτωχευμένη εταιρεία του “Αγγελιοφόρου” και διαχείρισή του από την εταιρεία-σύμπραξη των δυο εφημερίδων, που τώρα ελέγχει η “Μακεδονία”).

Κοινή διαπίστωση όλων όσων έλαβαν το λόγο στη σημερινή συνέλευση ήταν οι ξεκάθαρες και αποκλειστικές ευθύνες της εργοδοσίας, η αναξιοπιστία και η ασυνέπεια της οποίας συνεχίζονται με γεωμετρική πρόοδο, δυστυχώς και με μόνιμα θύματα τους εργαζόμενους. Σε μία περίοδο αναδιανομής-ανακατανομής της εξουσίας στο χώρο του Τύπου, αλλά σε θολό και δύσκολο τοπίο, η εργοδοσία καλεί τους εργαζόμενους να βάλλουν ΞΑΝΑ…πλάτη. Χωρίς, όμως, η ίδια να ικανοποιήσει ένα, έστω ένα εκ των δίκαιων αιτημάτων τους. Κερδίζει χρόνο για τα άγνωστα ακόμα, σχέδια, δικά της και του Ρήγα, εκμεταλλευόμενη την δικαιολογημένη αγωνία, αβεβαιότητα των ήδη καθημαγμένων συναδέλφων.

Στην κοινή εργασιακή συνέλευση των εργαζομένων προτάθηκαν δυναμικές ενέργειες σε όλα τα επίπεδα, που θα εξεταστούν και θα καθοριστούν ανάλογα με τις εξελίξεις, ενώ θα ακολουθήσει και νέα εργασιακή συνέλευση το προσεχές χρονικό διάστημα καθώς και κοινή συνεδρίαση των ΔΣ των τριών Ενώσεων.

Μετά την εργασιακή συνέλευση εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

«Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤ-Θ, μετά από την κοινή εργασιακή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ, καταγγέλλουν την απόφαση της εργοδοσίας της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής ΑΕ να μην εκδώσει την ιστορική εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ αυτήν την εβδομάδα.

Εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους αφενός για τον λόγο που ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση, αφετέρου για το γεγονός ότι ουδέποτε ενημερώθηκαν εγγράφως οι εργαζόμενοι για την απόφαση αυτή, σε μια περίοδο μάλιστα που τους οφείλονται δεδουλευμένα άνω των δώδεκα μηνών, γεγονός που τους έχει οδηγήσει σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤ-Θ καλούν την εργοδοσία να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι και του αναγνωστικού κοινού της ιστορικής αυτής εφημερίδας, το οποίο ούτε καν ενημέρωσε για την απόφαση αυτή. Επίσης, γνωστοποιούν ότι θα βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για να διασφαλίσουν τα εργασιακά δικαιώματα όλων των μελών τους».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *