Δεν βάζει πόρο η κυβέρνηση για ΕΔΟΕΑΠ αν δεν συμφωνήσουν οι εργοδότες…

..και “παίζει” με το δάνειο του ΕΦΚΑ στον οργανισμό υγείας των δημοσιογράφων -υπαλλήλων και περιμένει τους …καναλάρχες

 

Τζάμπα πήγε η χαρά όσων ανέμεναν πως σήμερα θα εκταμιευόταν η πρώτη δόση των 2,5 εκατ, ευρώ από το δάνειο των 10 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ στον ΕΔΟΕΑΠ. edoeap1axtsiΗ βεβαιότητα έγινε θρύψαλα σήμερα το πρωί όταν αντί για δόση, τα μέλη του ΔΣ διάβασαν τις απαιτήσεις του ΕΦΚΑ οι οποίες έφθασαν με επίσημο έγγραφο στον οργανισμό. Ο ΕΦΚΑ απαιτούσε “εγγυήσεις” και πολύ συγκεκριμένα ήθελε ως αντάλλαγμα του δανείου να μπουν ενέχυρο τα κτήρια, οι μετοχές, τα ομόλογα… Προφανώς και έγινε χαμός στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ. Επιτόπου κλείστηκε συνάντηση με την υπουργό Εργασίας και στις 2.00 το μεσημέρι έγινε η συνάντηση μαζί της. Η κυρία Αχτσιόγλου εμφανίστηκε πρόθυμη να λυθεί το πρόβλημα για το δάνειο, αν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες που ήταν παρόντες, επέμεναν πως “δεν θα πάνε αυτοί φυλακή” επειδή ο ΕΔΟΕΑΠ δεν δίνει εγγυήσεις για το δάνειο!  Τα σημαντικότερα ωστόσο βγήκαν από την παρέμβαση της Πόπης Χριστοδουλίδου προς την κυρία Αχτσιόγλου.

Η Π. Χριστοδουλίδου με μεγάλη ένταση θύμισε στην υπουργό πως η κυβέρνηση δημιιούργησε το πρόβλημα στον ΕΔΟΕΑΠ με το κόψιμο του αγγελιόσημου. Θύμισε στην κυρία Αχτσιόγλου ότι επί 14 μήνες 18.000 ασφαλισμένοι είναι ξεκρέμαστοι χωρίς ασφάλιστα από εργοδότες. Πως κινδυνεύουν άρρωστοι, πως η κυβέρνηση έβαλε το ΕΤΑΠ ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ “κλέβοντας” ουσιαστικά αποθεματικά 1,5 δισεκατ. ευρώ που προέρχονται αποκλειστικά από την ασφάλιση των εργαζομένων. Πως το δάνειο του ΕΦΚΑ δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα, αντιθέτως δημιουργεί περισσότερα. Και ότι το ίδιο το υπουργείο Εργασίας παραδέχεται επίσημα πως ο ΕΦΚΑ χρωστάει από αγγελιόσημο στον ΕΔΟΕΑΠ το ποσό των 70 εκατ. ευρώ! Αυτό δεν το γνώριζε η κα. Αχτσιόγλου και δήλωσε έκπληκτη!

Και εκεί είπε πως αν το θέμα για τον ΕΔΟΕΑΠ είναι να θεσμοθετήσει εργοδοτικές εισφορές και εισφορές εργαζομένων θα το πράξει! Καμία αναφορά για τη συμμετοχή του κράτους αφού πρόκειται για κοινωνική ασφάλιση. Και μόλις της επισημάνθηκε το θέμα, πως η συμμετοχή αυτή είναι ο πόρος, η υπουργός Εργασίας δήλωσε πως το ζήτημα αυτό το χειρίζεται ο Τάσος Πετρόπουλος που αναμένει και τους εργοδότες.

Η ουσία τη συνάντησης είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να θεσμοθετήσει κανέναν απολύτως πόρο αν δεν συμφωνήσουν οι εργοδότες. Και όπως είναι ήδη γνωστό οι εργοδότες δεν συμφωνούν. Οι συνδικαλιστές έχουν κρεμαστεί από την ελπίδα του δανείου των 10 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ, αποφεύγοντας να απαντήσουν στο εύλογο ερώτημα “πως θα ξεπληρωθούν οι 4 δόσεις των 2,5 εκατ. ευρώ” στον ΕΦΚΑ. Και κανείς από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που ηγούνται στις πλειοψηφίες των οργάνων δεν κουνάνε ούτε  το μικρό τους δαχτυλάκι να να λάβει ο ΕΔΟΕΑΠ τα χρωστούμενα των 70 εκατ. ευρώ. Εύλογο το ερώτημα αν έχουν τελικά στόχο να βάλουν λουκέτο στον ΕΔΟΕΑΠ…

Όσο αφορά στην πρώτη δόση, αύριο Τετάρτη θα συνεχιστεί η προσπάθεια των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας και του ΕΔΟΕΑΠ να βρεθεί διατύπωση για την εκταμίευση της α’ δόσης χωρίς να μπει ενέχυρο η περιουσία του οργανισμού.

Το πρόβλημα του ΕΔΟΕΑΠ ωστόσο που είναι μετέωρος επί 14 μήνες δεν λύνεται. Και αυτό βολεύει τους εργοδότες που καρπώνονται όλους αυτούς τους μήνες τα εκατ. από τα διαφημιστικά έσοδα αφού συνεχίζουν να μην πληρώνουν  ούτε ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *