Πέθανε ο Αριστείδης Αλαφούζος

alafouzos_4_7-10-1993-350x239Ήταν ένας άνθρωπος που έγραψε την δική του ξεχωριστή ιστορία, γράφει η εφημερίδα Καθημερινή την οποία αγόρασε ο επιχειρηματίας, εφοπλιστής μαζί με τη “Γραμμή” του Κοσκωτά. Η “Καθημερινή” γράφει:
Επιτυχημένος εργολάβος την δεκαετία του 1960, εξαιρετικά επιτυχημένος εφοπλιστής κατόπιν και έως σήμερα, έκδοτης της ιστορικής Καθημερινής στην καλύτερη της περίοδο, ο Αριστείδης Αλαφούζος άφησε πίσω του εξαιρετικά σημαντικό έργο και παρακαταθήκες.Ως επιχειρηματίας λειτουργούσε πάντοτε σαν «πολίτης του κόσμου» και υπήρξε από τους πρώτους Έλληνες επιχειρηματίες που επισκέφθηκε την Κίνα. Άνθρωπος αυστηρός και απαιτητικός έβαζε πολύ υψηλά στάνταρντ σε κάθε του δουλειά.

Επένδυσε στην Καθημερινή απο την πρώτη στιγμή θέλοντας να την καταστήσει μια σοβαρή ευρωπαϊκή εφημερίδα. Την κράτησε ανεξάρτητη μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αγνοώντας τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε.

Ο Αριστείδης Αλαφούζος γεννήθηκε στην Οία της Σαντορίνης στις 9 Μαρτίου του 1924. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στον Πειραιά το 1925, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου. Το Σεπτέμβρη του 1940 μετακόμισαν στην Αθήνα για να διευκολύνουν το νεαρό Αριστείδη στις ανώτερες σπουδές του.

Από το 1964 ο Αριστείδης Αλαφούζος είχε αρχίσει να ασχολείται με τη ναυτιλία, όταν ο ναυτιλιακός κόσμος περνούσε σοβαρή κρίση.

Αγόρασε το πρώτο του μεταχειρισμένο πλοίο το 1965 και μέχρι το 1967 είχε συνολικά 5 μεταχειρισμένα φορτηγά. Το 1988, ο Αριστείδης Αλαφούζος αγόρασε την εφημερίδα «Καθημερινή» και από την πλήρη παρακμή τη μετέτρεψε σε μια από τις ηγετικές εφημερίδες της Ελλάδας, κυρίως όσον αφορά στην κυκλοφορία και την επιρροή στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της χώρας.

Δέκα χρόνια αργότερα, η Καθημερινή και η International Herald Tribune (η οποία ανήκει στους New York Times) σύστησαν μια κοινή επιχείρηση για να εκδώσει την Αγγλόφωνη καθημερινή έκδοση της “Καθημερινής” στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία.

1 comment for “Πέθανε ο Αριστείδης Αλαφούζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *