Όπως αναμενόταν την περασμένη εβδομάδα έγινε η 7η κατά σειρά 3μερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ. Μετά από έξι συναντήσεις, η πλευρά της κυβέρνησης σε συννενόηση με τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕΣΥ, κάλεσε για πρώτη φορά στην 3μερή, τα κρατικά Μέσα ΕΡΤ και ΑΠΕ, την Ενωση ιδιοκτητών την ΕΙΗΕΑ καθώς και τις συνδρομητικές πλατφόρμες Nova καιCosmote TV. Η Cosmote δεν πήγε. Με λίγα λόγια το αποτελέσμα της συνάντησης όπως εκφράστηκε από τις θέσεις όσων συμμετείχαν στη συνάντηση.
Οι καναλάρχες δια του εκπροσώπου τους Πάνου Κυριακόπουλου, επιμένουν για περαιτέρω στοιχεία, απαιτώντας την βέβαιη βιωσιμότητα του ταμείου για τα επόμενα 20 χρόνια. Δεν δέχονται θεσμοθέτηση νέου πόρου, πέραν του 2%, εμμέσως ζητάνε μείωση του Φόρου διαφήμισης στην TV,
ζητάνε να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι-και του διαδικτύου στον ΕΔΟΕΑΠ, να πληρώνουν όλοι οι εργοδότες όλων των Μέσων και φυσικά αύξηση εισφορών ασφαλισμένων. Την αύξηση εισφορών αποδέχονται ως βέβαιη όλες οι πλευρές και οι συνδικαλιστικές ενώσεις.
Η ένωση ιδιοκτητών διαδικτύου, η ΕΝΕΔ (στην οποία ας σημειωθεί πως μετέχουν ιδιοκτήτες εκδότες και καναλάρχες που είναι και στις άλλες ενώσεις ιδιοκτητών), παραμένει επιφυλακτική για τη συμμετοχή των μελών της στον ΕΔΟΕΑΠ. Έμμεσα θέτει ζήτημα αντιμετώπισης από την κυβέρνηση μείωσης της φορολογίας και αντιμετώπισης του ανταγωνισμού από τις πολυεθνικές πλατφόρμες google, κ.λ.π.
Οι εκδότες που πρόσφατα απέκτησαν ΔΣ, εκπροσωπήθηκαν από τον Αλέξη Σκαναβή ο οποίος ως “καινούργιος” δήλωσε ανενημέρωτος για τις συζητήσεις και έμμεσα έθεσε ζήτημα στήριξης του έντυπου Τύπου με προγράμματα ΕΣΠΑ. Οι εκδότες της περιφέρειας όπως και οι καναλάρχες της περιφέρειας, έβαλαν τα δικά τους θεματα, της υψηλής φορολογίας. Δήλωσαν μάλιστα πως απασχολούν συνολικά 4.000 εργαζόμενους! (Με μισθό ή τζάμπα δεν διευκρινίστηκε).
Εξαιρετική σημασία έχει η στάση που τήρησαν οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων. Με κορυφαία τη θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ Μ. Γκανάς ότι θα πρέπει να διαχωρισθεί η ασφάλιση υγείας από την επικούριση! Κάτι για το οποίο απαιτείται νομοθετική παρέμβαση αφού στο Καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ οι δυο παροχές είναι ενιαίες και αδιαίρετες. Αντίστοιχο ζήτημα δεν έθεσαν οι καναλάρχες ή άλλοι εκπρόσωποι εργοδοτών.
Τη θέση των ασφαλισμένων ουσιαστικά διεύθυναν οι Μ. Γκανάς και Γ. Σαββίδης με κύρια θέση την επιβολή πόρου για την ΕΔΟΕΑΠ. Όσο για τους άλλους συνδικαλιστές απλά βρήκαν θετικό ότι δέχεται η ΕΡΤ και το ΑΠΕ να συνεισφέρουν στον πόρο ασφάλισης… Κάτι που δεν δέχονται οι άλλοι εργοδότες.
Στην ουσία, πρόκειται για μια ακόμη διερευνητική συνάντηση, στην οποία συγκεκριμένες θέσεις κατέθεσε μόνο η ΕΙΤΗΣΕΕ. Θέσεις που οδηγούν στην αύξηση ασφάλιστρων για τους ασφαλισμένους και παράδοση του ΕΔΟΕΑΠ στιυς εργοδότες…
Μιας και το θέμα είναι πολύ κρίσιμο, οι συνδικαλιστικές ενώσεις θα όφειλαν, όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και η κυβέρνηση προχωρήσει στην όποια ρύθμιση, να οργανώσουν έκτακτη γενική συνέλευση των μελών τους.Κάποιες από τις απόψεις συνδικαλιστικών διερευνώνται έως πολύ επικίνδυνες για το μέλλον του ταμείου του ΕΔΟΕΑΠ και καλό είναι να εξηγήσουν τι ακριβώς προτείνουν…