Να ανοίξει η ΕΡΤ, αλλά ποια ΕΡΤ;

Τgse_multipart63811ης Ματίνα Παπαχριστούδη  στο περιοδικό Hot Doc

Το σοκ του αιφνιδιαστικού και πραξικοπηματικού λουκέτου, τον Ιούνιο του 2013, δεν ξεχνιέται εύκολα. Κυρίως, όμως, διότι επί 18 συνεχόμενους μήνες, σημαντική μερίδα των απολυμένων εργαζόμενων της ΕΡΤ, δημοσιογράφοι και τεχνικοί, συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά για την ΕΡΤ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πράγματι, έχει βάλει την επαναλειτουργία της ΕΡΤ στην πρώτη παράγραφο του κυβερνητικού προγράμματος του. Μετά τον τίτλο, όμως, αρχίζουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις. Πώς ακριβώς θα ανοίξει η ΕΡΤ; Και κυρίως, με ποιους θα ανοίξει;

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύεται για επιστροφή στο καθεστώς προς της 11ης Ιουνίου. Ωστόσο, εκείνη η ΕΡΤ, του Μαξίμου και του Στουρνάρα, ήταν κυβερνητική, κομμάτι του κυβερνητικού επικοινωνιακού μηχανισμού. Σε αυτό το σημείο αρχίζουν οι διαφορετικές απόψεις.
Δημόσια μόνο μία αναλυτική πρόταση για την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έχει τεθεί, από τους ανθρώπους που στηρίζουν την καθημερινή λειτουργία της ΕΡΤ -3 και των πολιτών που τη στηρίζουν με κάθε τρόπο: ένα κείμενο, το οποίο προέκυψε μετά από πολύ κόπο, άπειρες συζητήσεις και αρκετές διαφωνίες στις γενικές συνελεύσεις της Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα, η αντίστοιχη προσπάθεια δεν είχε αποτελέσματα, πέρα από την κατάθεση γενικολόγων αρχών. Οι διαφωνίες και κυρίως οι παρασκηνιακές στάσεις ήταν καθοριστικές.

Κομβικής σημασίας ερώτημα είναι τι θα γίνει με τη ΝΕΡΙΤ και αν έχουν δικαίωμα επανένταξης στη νέα ΕΡΤ όσοι δημοσιογράφοι ή τεχνικοί στήριξαν, είτε με συμβάσεις στο υπουργείο Οικονομικών είτε με πρόσληψη στη ΝΕΡΙΤ, το κυβερνητικό λουκέτο. Κι αυτοί εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ ήταν.
Ζήτημα, που όπως φαίνεται, ερευνάται από τους γνώστες των θεσμικών νομοθετημάτων.
Η συμμετοχή στη ΝΕΡΙΤ δημοσιογράφων, που μετέχουν ή κλείνουν το μάτι στο ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί κάθε είδους αναταράξεις, εντός και εκτός του πολιτικού κόμματος.

Η πρόταση που ακούστηκε, να μπουν οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στο ραδιομέγαρο τη βραδιά των εκλογών, προκάλεσε σχεδόν σοκ σε στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι όμως, θα ήταν μια πράξη επιβεβαίωσης των δεσμεύσεών του.

Το σχέδιο πάντως της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ το έχουν πάρει πάνω τους οι δημοσιογράφοι. Το αν η πρόταση που θα καταθέσουν θα ικανοποιήσει, μένει να αποδειχθεί άμεσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *