1,27 δισεκ. τα δάνεια σε ΜΜΕ, το 45% ληξιπρόθεσμα!


daneiaMME-trapezesΔάνεια που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ διαπιστώνει το εισηγητικό πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλή για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων, που παραδόθηκε στα κόμματα το μεσημέρι της Δευτέρας.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος, η συνολική δανειακή έκθεση των τραπεζών σε μέσα ενημέρωσης και κόμματα, υπολογίζεται σε 1,27 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των δανείων να χαρακτηρίζονται ως ληξιπρόθεσμα.
Σύμφωνα με το πόρισμα ειδικότερα για τα ΜΜΕ περιλαμβάνεται έκθεση για συνολικά 20 ΜΜΕ, 13 από τα οποία εκλήθησαν μάρτυρες και άλλα 13 από τα οποία δεν εκλήθησαν μάρτυρες αλλά τα συμπεράσματα καταλήχθηκαν από τις εκθέσεις των τραπεζών. Το πρώτο συμπέρασμα είναι πως οι τράπεζες σκανδαλωδώς και παρά τα στοιχεία που είχαν, συνέχισαν από το 2009 να στηρίζουν τα ΜΜΕ έστω και εις βάρος των τραπεζικών ιδρυμάτων. Από τις ξεχωριστές περιπτώσεις προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενάντια σε στελέχη τραπεζών. Στον πρόλογο του πορίσματος σημειώνεται:


Ο τρόπος οργάνωσης και οικονομικής λειτουργίας των επιχειρήσεων ΜΜΕ στη χώρα μας συντέλεσε ώστε πολλές απ αυτές να δανειοδοτηθούν αθρόα από το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, κατά κανόνα χωρίς τις αναγκαίες εγγυήσεις και εξασφαλίσεις, με αποτέλεσμα σήμερα να οφείλουν από δάνεια περισσότερα από 1,3 δίς, που στην πλειοψηφία τους κρίνονται δανεικά και αγύριστα. Η πορεία δανεισμού τους, μάλιστα, ήταν αντίστροφη προς την πορεία συρρίκνωσης των εσόδων, πτώσης της ακροαματικότητας, χαμηλότερης διαφημιστικής δαπάνης, γενικά με την σε όλα τα επίπεδα χειροτέρευση της οικονομικής τους θέσης. Ειδικότερα, ενώ το σύνολο των επιχειρήσεων ΜΜΕ από το έτος 2009 και μετά άρχισαν να εμφανίζουν σταθερά πτώση στους τζίρου τους, αρνητικά ίδια κεφάλαια, ζημιές, αδυναμία καταβολής δόσεων έναντι τόκων και κεφαλαίου δανείων, ενώ έντονη και πανταχού παρούσα υπήρξε για τα περισσότερα η αμφιβολία για τη συνέχιση της επιχειρηματικής τους λειτουργίας, όπως έκριναν επανειλημμένα Ορκωτοί Λογιστές, οι τράπεζες εξακολούθησαν να τις δανειοδοτούν σαν να μην συνέβαινε τίποτα και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ευρωπαϊκή και διεθνής οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίστηκε ήδη από το 2008 ως παγκόσμια οικονομική κρίση.Η κρίση επέβαλλε την έγκαιρη εισαγωγή περιοριστικής πιστωτικής πολιτικής, δηλαδή περιορισμό της δανειοδότησης και πολύ μεγάλη αυστηροποίηση των όρων δανειοδότησης. Οι ελληνικές τράπεζες, ενώ στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία εισβάλλει κυριολεκτικά η οικονομική κρίση, δεν προνόησαν 8 πλην εξαιρέσεων για τον αυτοπεριορισμό τους. Όταν το αποφάσισαν, δεν το έκαμαν με όρους ισότητας έναντι των δανειοληπτών, αφού πολλοί «ισχυροί», ανάμεσά τους τα τότε κόμματα εξουσίας και οι «μεγιστάνες» των Μέσων Επικοινωνίας εξακολούθησαν, όπως προέκυψε κατά τις εργασίες της Επιτροπής, να απολαμβάνουν σκανδαλώδους προνομιακής μεταχείρισης. Ακόμη και μετά τη δήλωση του τότε πρωθυπουργού ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ στον Καστελόριζο ότι η χώρα ουσιαστικά «πτώχευσε» , όταν επιβάλλεται περιοριστική πιστωτική και πιστοδοτική πολιτική του τραπεζικού συστήματος και στη χώρα μας συνεχίζεται η αθρόα δανειοδότηση των επιχειρήσεων των ΜΜΕ, αλλά και των κομμάτων. Εύλογο ανακύπτει το ερώτημα: γιατί παραβιάστηκε η αναγγελθείσα περιοριστική πιστοδοτική πολιτική των τραπεζών, που ίσχυσε για όλους τους υποψήφιους δανειολήπτες, εμπόρους και επιχειρηματίες στη χώρα μας, εκτός των κομμάτων και των επιχειρήσεων των ΜΜΕ;

Όλο το πόρισμα εδώ  daneiamme2017

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *