Η ΕΕΤΤ κλείνει την αναλογική τηλεόραση και απαντά σε δημοσίευμα

eettΜε μια αρκετά περίεργη απόφαση της η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών κήρυξε το τέλος της ψηφιακής μετάβασης, παρακάμπτοντας την πραγματικότητα της χώρας. Στις 7 Δεκεμβρίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμόν 787/2 απόφαση της ΕΕΤΤ με την οποία καταργείται η απόφαση 472/157 του 2008 για το δικαίωμα χρήσης διαύλου από τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας και περιφερειακής εμβέλειας. Ουσιαστικά πρόκειται για την κατάργηση του δικαιώματος εκπομπής των τηλεοπτικών σταθμών με αναλογικό σήμα, κάτι που όπως είναι γνωστό συμβαίνει σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Επιπλέον με αυτή την απόφαση της η ΕΕΤΤ θα έχει πλέον το δικαίωμα να κατεβάζει πομπούς αναλογικού σήματος, είτε της ΕΡΤ στην οποία είχε παραχωρήσει άδεια, είτε άλλων καναλιών που εκπέμπουν οι δήμοι εκεί που δεν υπάρχει ψηφιακό σήμα της Digea. Και λέμε περίεργη την απόφαση αυτή της ΕΕΤΤ, γιατί υποχρεώνει τους πάντες να στραφούν πλέον στη Digea για την εκπομπή σήματος, παρά το γεγονός ότι αυτή δεν καλύπτει όλες τις περιοχές της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο νέος ψηφιακός χάρτης που καθορίζει άλλα 151 σημεία εκπομπής τόσο για τη Digea όσο και για την ΕΡΤ, δεν έχει γίνει ακόμη υπουργική απόφαση. Είναι απορίας άξιον επίσης αν για αυτή την απόφαση είναι ενήμερη η γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Πηγή: Περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Ιανουαρίου

Για το ρεπορτάζ έστειλε οργισμένη απάντηση η ΕΕΤΤ με την οποία μας ενημερώνει πως την κατάργηση του Κανονισμού συχνοτήτων ζήτησε η γενική γραμματεία συντονισμού κατ΄επιταγή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Η επιστολή της και παρακάτω μια σύντομη απάντηση μας

<<Αναφορικά με ανακρίβειες που δημοσιεύονται στο συγκεκριμένο άρθρο, σας ενημερώνουμε ότι η απόφαση 472/157 της ΕΕΤΤ καταργεί παλαιότερο Κανονισμό της ΕΕΤΤ κατ’ εφαρμογή του Ν. 3548/2007 με τον οποίο χορηγούνταν αναλογικοί δίαυλοι ευρυεκπομπής σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Νόμου, η ισχύς του Κανονισμού έχει πάψει ήδη έμμεσα από τότε που εκδόθηκε η ΚΥΑ του Χάρτη Συχνοτήτων για την ψηφιακή τηλεόραση (2012). Την κατάργηση ζήτησε ρητά (ως βεβαιωτική πράξη) από την ΕΕΤΤ, η Γενική Γραμματεία Συντονισμού, μετά από υπόδειξη της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, στο πλαίσιο της υλοποίησης συστάσεων της 3ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, παρακαλώ όπως προβείτε σε διορθωτική δημοσίευση, ώστε να διασφαλισθεί η παροχή αντικειμενικών πληροφοριών στους αναγνώστες”.

Απάντηση Μ.Π.

Η κατάργηση του Κανονισμού συχνοτήτων σημαίνει πρακτικά πως τα κανάλια δεν μπορούν πλέον να εκπέμπουν αναλογικά. Ή μήπως όχι; Και το ερώτημα παραμένει. Η ΕΕΤΤ θα εκδόσει αποφάσεις λουκέτου για τους πομπούς που υπάρχουν ακόμη; Με ή χωρίς εντολή ΟΟΣΑ ή γενικής γραμματείας Τηλεπικοινωνιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *