Ο χαμένος υπουργός (Παππάς) τα παίρνει όλα

%cf%80%ce%b1%cf%80%cf%80%ce%b1%cf%82Έχει το ενδιαφέρον του η ανακήρυξη του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά σε υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και συνάμα υπερυπουργό media. Η μετεξέλιξη της γενικής γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής η οποία δημιουργήθηκε μόλις πριν λίγους μήνες υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με στόχο να απεμπλέξει κονδύλια έως και 2,5 δισεκ. ευρώ για την περίφημη ευρωπαϊκή Ψηφιακή Οικονομία, απέκτησε τον δικό της υπουργό. Κάτι δηλαδή σαν τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γκίντερ Έτινγκέρ ο οποίος έχει ήδη παρέμβει στα δικά μας των ΜΜΕ και των τηλεοπτικών αδειών.

Κι όπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Επίτροπος έχει στην εποπτεία του τις τηλεπικοινωνίας και τη διαχείριση του φάσματος αλλά και τον ανταγωνισμό, έτσι και ο Νίκος Παππάς πήρε την αρμοδιότητα των τηλεπικοινωνιών. Με μια διαφορά. Κράτησε και την  ευθύνη των ΜΜΕ που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήκει κυρίως στους υπουργούς πολιτισμού.

Εδώ έγκειται και η ιδιομορφία της ελληνικής περίπτωσης. Ο Νίκος Παππάς εκτός από ένα υπερυπουργείο που θα διαχειρίζεται απίστευτα κονδύλια, άμεσα συνδεδεμένα με τους πρωτεύοντες στόχους της ευρωπαϊκής ένωσης σε ότι αφορά την ολοκλήρωση και τον ολοκληρωτισμό των κοινωνιών στα κράτη μέλη (δικαιώματα, ασφάλεια δικτύων, ΕΣΠΑ, διασύνδεση δημόσιου και ιδιωτικού), κρατά στα χέρια του και τα θέματα που αφορούν στην εποπτεία(έλεγχο) των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Και δεν εννοούμε μόνο τηλεόραση και ψηφιακή τηλεόραση.

Αλλά και την εποπτεία ελέγχου του Τύπου μέσω της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Θα εποπτεύει δηλαδή και θα ελέγχει τόσο τα δίκτυα όσο το περιεχόμενο στα ΜΜΕ και παράλληλα θα κρατά τα ηνία της ροής του χρήματος.

Εκτός κι αν ειδικά για τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας υπάρξει παρέμβαση από το υπουργείο Εξωτερικών και (ξανα)σπάσει σε δυο κομμάτια. Σε εποπτεία εσωτερικού και εποπτεία εξωτερικού.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης του νέου υπερυπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής στις αρμοδιότητες του θα βρίσονται η ψηφιακή ενιαία αγορά με την κατάργηση των εθνικών νομοθεσιών, οι τηλεπικοινωνίες, τα πνευματικά δικαιώματ, η προστασία των δεδομένων η διαχείριση του ραδιοφάσματος. Και φυσικά οι επενδύσεις ΕΣΠΑ και το πακέτο Γιούνκερ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *