Η αμαρτωλή και διαπλεκόμενη ιστορία των ελληνικών media δεν είναι φαινόμενο των τριών-τεσσάρων τελευταίων χρόνων. Ποιος θυμάται τα δάνεια του Alter ( με αφορμή τη δίκη που άρχισε χθές και ούτε κουβέντα από τα φωνασκούντα κανάλια), ποιος ασχολείται με την “Απογευματινή” που ξαφνικά σταμάτησε να βγάζει ο εργολάβος Κ. Σαραντόπουλος αφήνοντας στο δρόμο 130 εργαζόμενους; Ποιος μιλάει για τη “Μακεδονία” και το σκάνδαλο της καθαρής κρατικής ενίσχυσης της με 10 εκατ, ευρώ που δεν πήγαν στην εφημερίδα;
Με αυτές τις ιστορίες οφείλει να ασχοληθεί η Εξεταστική Επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας αυτό το ενδεχόμενο διόλου δεν αποκλείεται μετά την κατάθεση αιτήματος από τους πρώην εργαζόμενους στην “Απογευματινή” προς την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής!
Όπως λένε οι πληροφορίες μας οι εργαζόμενοι που έμειναν στο δρόμο τον Οκτώβριο του 2010 χωρίς να καταγγελθούν οι συμβάσεις τους, χωρίς να λάβουν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις και χωρίς να έχουν δικαίωμα να λάβουν επιδόματα ανεργίας, ζητάνε από την Επιτροπή να καλέσει τον Κώστα Σαραντόπουλο. Παρά τις δικαστικές αποφάσεις και παρά το γεγονός ότι δυο φορές έχει απορριφθεί η αίτηση πτώχευσης της εταιρείας, δεν έγινε ποτέ σοβαρή έρευνα για το αιφνιδιαστικό λουκέτο.
Το σοβαρότερο όλων είναι πως για την εκδοτική εταιρεία είχε κατατεθεί τον Απρίλιο του 2011 στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (αριθμός πρωτοκόλλου 401/12-4-2011) για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Με στοιχεία και έγγραφα από τα οποία αποδεικνύονταν, όχι μόνο εκροές χρημάτων από το ταμείο της επιχείρησης, αλλά και ύποπτες μεταφορές χρηματικών ποσών μεταξύ offshore εταιρειών και στελεχών της διοίκησης της «Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ». Σύμφωνα με την καταγγελία, προέκυπτε ότι εντός της εφημερίδας είχε στηθεί «μαύρο ταμείο» με αποτέλεσμα, έσοδα της Απογευματινής αλλά και αυτά από τραπεζικό δάνειο, κατέληγαν σε προσωπικούς λογαριασμούς της οικογένειας Σαραντόπουλου.
Η καταγγελία στο ΣΔΟΕ τέθηκε σε γνώση εκ μέρους των εργαζομένων και στους οικονομικούς εισαγγελείς κ.Πεπόνη και κ.Μουζακίτη, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι θα ερευνηθεί σε βάθος.
Από τότε δεν έγινε τίποτε. Ο Κ. Σαραντόπουλος βέβαια φρόντισε να κάνει διακανονισμό με τις τράπεζες, (τότε δεν ήταν δα και τόσο δύσκολο) ενώ για τους 130 εργαζόμενους και τα χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία ουδείς ενδιαφέρθηκε.
Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ακουστούν οι εκδότες αυτοί, όπως της Απογευματινής και της Μακεδονίας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.