Για την ΕΡΤ. Πάλι

%ce%b5%cf%81%cf%84-%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%84Της Μ. Παπαχριστούδη

Πίσω από τα φώτα του έντονου πολέμου για την ιδιωτική τηλεόραση και τις άδειες εξελίσσεται μια μικρότερη, αλλά εξίσου σημαντική μάχη. Για την (κατα)λήψη θέσεων στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Με μεγάλες δόσεις απογοήτευσης διαπιστώνουμε πως η επάνοδος του σήματος της ΕΡΤ, μετά από πολιτικό και εργατικό αγώνα δυο ετών ενάντια στο λουκέτο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης το 2013, εξελίσσεται για την κυριαρχία του γνωστού, κατακριτέου μοντέλου της ελεγχόμενης κρατικής τηλεόρασης. Ο χαρακτηρισμός του «δημοσίου» σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας των πολιτών, χρησιμοποιείται κατά το δοκούν ανάλογα με πρόσωπα και στοχεύσεις. Και να εξηγούμαστε.

Η ΕΡΤ μετά την επάνοδο της είχε στόχο να εξυπηρετήσει το κοινό της ως «δημόσια ραδιοτηλεόραση» και πλειστάκις πολιτικά χείλη αρμοδίων διαβεβαιώνουν πως είναι «ανεξάρτητη» και «μη ελεγχόμενη». Το ίδιο δηλώνουν και ανώτερα στελέχη της ΕΡΤ, πως δήθεν κανείς κυβερνητικός-πολιτικός δεν τους επιβάλει κατεύθυνση, δεν προβαίνει σε έλεγχο.

Το πιστεύουμε. Η μάχη όπως φαίνεται, εξελίσσεται σε άλλα επίπεδα. Όπου τη μπαγκέτα ελέγχου και πολιτικής κατεύθυνσης κρατούν στα χέρια τους, προσεκτικά διαλεγμένα πρόσωπα με συμμετοχή ή σχέσεις με πολιτικά κέντρα, κυβέρνησης αλλά και αντιπολίτευσης. Η γνωστή παλιά καλή συνταγή της ποσόστωσης πολιτικών κομμάτων… Κατά αναλογία, η ίδια μέθοδος ισχύει και στον τομέα της ψυχαγωγίας, όπου αντί για πολιτικές επιρροές διαπιστώνονται εταιρικές ή και θεσμικές επιρροές. Τα παραδείγματα είναι ήδη πολλά. Θεσμικοί φορείς που εμφανίζουν εταιρείες ΙΚΕ για να πάρουν παραγωγές, παραγωγοί που βάζουν «μέσον» μεγαλοπαράγοντες για να εξασφαλίσουν συμφωνίες.

Εν τω μεταξύ η ΕΡΤ ως εταιρεία δεν μπορεί να παρουσιάσει μεγάλες και ζηλευτές τηλεοπτικές παραγωγές γιατί παρ΄ όλο που έχει λεφτά- πολλά λεφτά- ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών και έχει πάνω στο κεφάλι της «κόφτες». Έχει μειώσει τις αμοιβές δημιουργών στα 300 ευρώ από 3.000 ή 6.000 ευρώ που έπαιρναν στα ιδιωτικά κανάλια. Έχει όμως να δίνει λεφτά σε μεσάζοντες για αθλητικά δικαιώματα. Δεν έχει προσωπικό και δίνει εργολαβία ακόμη και τις τηλεοπτικές καλύψεις πολιτικών προσώπων. Και το χειρότερο. Υπό τη σκέπη του υπουργείου οικονομικών και την καθοδήγηση του υπουργείου Επικρατείας, επανέρχεται η περίοδος του κατάπτυστου μπλοκακίου. Γιατί αυτό είναι οι διαφημισμένες «προσλήψεις» 51 θέσεων που λήγει σε λίγες μέρες. Εργατικό δυναμικό για ειδήσεις, εκπομπές με μπλοκάκι. Και όπως τον παλιό καλό καιρό της κακής ΕΡΤ, στο παρασκήνιο δίνεται σκληρή μάχη για τα ποια πρόσωπα θα «προσληφθούν» στο ραδιομέγαρο, όπως τον παλιό καιρό «φωτογραφίζονται» συγκεκριμένα πρόσωπα για τις ετήσιες δημοσιογραφικές συμβάσεις και πάει λέγοντας… Αντί ως δημόσιο και κυρίαρχο τηλεοπτικό Μέσο να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας της και μετά να απευθυνθεί με διαφάνεια στην αγορά για να «ψωνίσει» αναγνωρισμένους επαγγελματίες με σύμβαση, καταφεύγει σε παρελθούσες μεθόδους που κατέστρεψαν την ΕΡΤ.

 

Πηγή:  Hto Doc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *