Αλλάζουν οι αρμοδιότητες της ΕΕΤΤ

digitalkommisionΠλήρης επιβεβαίωση για την ιστοσελίδα του digitaltvinfo αποτελούν οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη ο οποίος δήλωσε πως προωθούνται αλλαγές στο νόμο 4339/2015, αλλαγές που αφορούν στη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών. Για το νόμο 4339/2015 που καθόρισε τη διαδικασία της τηλεοπτικής αδειοδότησης και τον αριθμό των 4 αδειών πανελλαδικής εμβέλειας έγινε η προσφυγή των ιδιωτικών καναλιών. Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕΤΤ είχε επίσης προσφύγει στην Κομισιόν και την προσφυγή της υποστήριξαν οι μέτοχοι της Digea και μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων είναι πως η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να αλλάξει τις ρυθμίσεις για την ΕΕΤΤ με νέα διάταξη, σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθεί πρόστιμο ή θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Ο αρμόδιος υπουργός Χρ. Σπίρτζης δήλωσε πως οι αλλαγές δεν θα είναι ουσίας αλλά διορθώσεις στη διατύπωση που αφορούν στην ανεξαρτησία της ΕΕΤΤ ως ρυθμιστική αρχή. Στις παρατηρήσεις του επιτρόπου Έτινγκερ ωστόσο υπήρχαν και σημεία που αφορούν στον πάροχο δικτύου της Digea, όπως επίσης και στη δημιουργία ανεξάρτητου κρατικού παρόχου δικτύου, αντίπαλο δέος στη Digea, της ERT Digital.

Όπως είχε γράψει το site η δημιουργία της ανεξάρτητης κρατικής εταιρείας παραπέμπεται στις καλένδες καθώς η Κομισιόν έβαλε φραγμό στο σχέδιο αυτό.

Γράφαμε στις 29 Σεπτεμβρίου:

Οι δηλώσεις του Μαργαρίτη Σχοινά, εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνουν ότι η Κομισιόν δεν θέλει να παρέμβει στη διαδικασία της τηλεοπτικής αδειοδότησης. Παρά τα όσα έλεγαν οι καναλάρχες στα περίφημα non paper, το γεγονός είναι πως η Κομισιόν πείσθηκε ότι πρέπει να δοθούν άδειες και το πως είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης.

Δεν ισχύει το ίδιο για τις ρυθμίσεις που αφορούν στην ΕΕΤΤ και ως αποτέλεσμα αυτού για τη Digea και την ψηφιακή εκπομπή. Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η υπόθεση για έναν ανεξάρτητο κρατικό πάροχο δικτύου, της ERT Digital που προβλέπει ο νόμος, είναι παρελθόν. Η Κομισιόν το απαγορεύει! Οι δηλώσεις του Μ.Σχοινά δόθηκαν από το Αθηναϊκο Πρακτορείο και μπορείτε να τις διαβάσετε παρακάτω. Θα επισημάνουμε μόνο πως ο έλεγχος για την υπόθεση Digea βρίσκεται στην αρχή ακόμη και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον πως θα καταφέρει η κυβέρνηση να παρέμβει στις υποχρεώσεις του παρόχου δικτύου…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *