Η επίσημη ΕΡΤ3 δεν αντιλαμβάνεται την παρακαταθήκη του αγώνα των εργαζομένων και των αλληλέγγυων
Του Στέλιου Νικητόπουλου στο “Δρόμο της Αριστεράς”
Τρία χρόνια μετά το «μαύρο» και ένα χρόνο μετά την επίσημη επαναλειτουργία της ΕΡΤ, βλέπουμε και ακούμε δύο ΕΡΤ: αυτή των εργαζομένων και της κοινωνίας, που έχει όμως περιορισμένο ζωτικό χώρο, και αυτή που είχε φτιάξει ο Καψής ως ΝΕΡΙΤ και μετονομάστηκε σε ΕΡΤ. Ο νόμος για την ΕΡΤ αγνόησε τα προτάγματα του διετούς αγώνα ενάντια στο “μαύρο” για κοινωνική ραδιοτηλεόραση, έδωσε απόλυτες εξουσίες στον διευθύνοντα σύμβουλο ενώ πολλά θέματα αντί να αντιμετωπίζονται δημοσιογραφικά, αντιμετωπίζονται νομικά και φοβικά.
Η συνέλευση των εργαζομένων που κράτησε ζωντανή επί δύο χρόνια την ΕΡΤ δεν θεσμοθετήθηκε. Αντί να υπάρχει πραγματικά κοινωνικός έλεγχος από συνελεύσεις μέσα από την κοινωνία, υπάρχουν συμβούλια κοινωνικού ελέγχου που τα συγκροτεί η διοίκηση, δηλαδή ο ελεγχόμενος. Στην ΕΡΤ3 αρχικά κόπηκαν εκπομπές του δίχρονου αγώνα, πρώτα ο “Κόσμος εν Κινήσει” και η “Παιδεία σε Κρίση” και μετά η “Zona Rossa”.
Η ιεραρχική διάρθρωση και η τοποθέτηση ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με τους κοινωνικούς αγώνες έχει ως αποτέλεσμα την αδιαφορία από την ΕΡΤ για τα κοινωνικά θέματα όπως των Σκουριών. Μόνοι μας πήγαμε δύο φορές στις Σκουριές το καλοκαίρι, τη δεύτερη φορά με δικά μας έξοδα για να μπορέσουμε να κάνουμε την εκπομπή «Αντιδραστήριο» για το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, μόνοι μας και τον χειμώνα, για να δώσουμε ρεπορτάζ από την κινητοποίηση που έριξε προσωρινά τον φράχτη του εργοταξίου. Από την Αθήνα καμία προσπάθεια για μια θεματική εκπομπή για ζητήματα όπως αυτό το μείζον κοινωνικό θέμα, αντιθέτως φοβία μετά τις απειλές της Eldorado, καμία ανακοίνωση στήριξης του “Αντιδραστηρίου” από τη διοίκηση στην επίθεση που είχε κάνει η “Ελληνικός Χρυσός” εναντίον μας και καμία διάθεση για επανάληψη της εκπομπής που έδειξε την καταστροφή στις Σκουριές. Η ίδια αδιαφορία και για άλλα κοινωνικά θέματα. Αντιθέτως πολιτικοί και πολιτικάντηδες παρελαύνουν κι αν τύχει μια φορά στο εξάμηνο κανένα θέμα για τις Σκουριές το τρίλεπτο τους φαίνεται πολύ και γίνεται δίλεπτο. Περικόπτοντας μάλιστα στην ΕΡΤ1 δηλώσεις ιερέα από τις Σκουριές που κατήγγειλε κατασκευή ενόχων από την αστυνομία, οι οποίες δηλώσεις προηγουμένως είχαν μεταδοθεί κανονικά από την ΕΡΤ3. Για την αλλοίωση του ρεπορτάζ μας κάναμε καταγγελία στην ΕΣΗΕΜ-Θ και στη διοικούσα επιτροπή της ΕΡΤ3.
Αυτή είναι η ΕΡΤ σήμερα, φοβική, χάνει μέρα με την μέρα την κοινωνική της αναφορά, εκχωρούνται εξουσίες σε δικηγόρους εξ Αθηνών που αποφαίνονται ότι ένα σποτ για μία θεατρική παράσταση εργαζομένων της ΕΡΤ3 και αλληλέγγυων δεν πρέπει να μεταδοθεί επειδή γράφει: “για την οικονομική ενίσχυση των απολυμένων της Κόκα Κόλα”.
Ειδικότερα, η ΕΡΤ1, κατά κύριο λόγο, κάνει διαχείριση του τηλεοπτικού χρόνου των κοινοβουλευτικών κομμάτων αδικώντας τα κινήματα και συνολικά την αγωνιζόμενη κοινωνία. Η ΕΡΤ3 δεν παίρνει αποφάσεις χωρίς να ρωτήσει την κεντρική διοίκηση της ΕΡΤ, τα δύο διορισμένα μέλη της διοικούσας επιτροπής διαμηνύουν στον εκλεγμένο εκπρόσωπό μας στη διοικούσα ότι δεν μπορούν να αποφασίσουν για τίποτα και ότι η ΕΡΤ3 είναι πλέον μία απλή διεύθυνση της ΕΡΤ. Έτσι, η επίσημη ΕΡΤ3 δεν αντιλαμβάνεται την παρακαταθήκη του αγώνα των εργαζομένων και των αλληλέγγυων της ελεύθερης αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3. Πρόσφατα μάλιστα η διοικούσα αγνόησε και το αίτημα της επιτροπής αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού για μετάδοση της συναυλίας αλληλεγγύης στους διωκόμενους των Σκουριών. Ως αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι αποφασίσαμε να καλύψουμε εμείς τη συναυλία, με απευθείας ανεξάρτητη διαδικτυακή μετάδοση, όπως είχαμε κάνει δύο φορές στην περίοδο της αυτοδιαχείρισης καλύπτοντας τότε αντίστοιχες συναυλίες στη Θεσσαλονίκη και την Ιερισσό. Έτσι αναβίωσε η αυτοδιαχείριση εργαζομένων και αλληλέγγυων για μία βραδιά, στις 4 Ιουνίου, στη συναυλία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και υπέρ των διωκόμενων, που έγινε στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά.
Εμείς βάζουμε μπροστά τη βιωματική εμπειρία του αγώνα, τις συμμαχίες μας με τα αγωνιζόμενα τμήματα της κοινωνίας και αγωνιζόμαστε όχι απλώς για δημόσια αλλά για κοινωνική ραδιοτηλεόραση.