Θύμα άγριας χειραγώγησης η δημοσιογραφία σε όλο τον κόσμο

Διαβάζουμε asyntaxto typo

FIJ-IFJ/ΔΟΔ 29ο παγκόσμιο συνέδριο δημοσιογράφων: Αλληλεγγύη, αγώνας και συλλογική δράση
δοδ
Το 29ο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων πραγματοποιήθηκε στην Ανζέρ της Γαλλίας με συμμετοχή 350 δημοσιογράφων από 190 συνδικαλιστικές οργανώσεις και 140 χώρες. Ίδια τα προβλήματα για τους δημοσιογράφους και οι νέες καταστάσεις στα ΜΜΕ όλου του κόσμου.

Αυτό που διέκρινε τις εργασίες του παγκόσμιου δημοσιογραφικού συνεδρίου και τις τοποθετήσεις των περισσοτέρων συνδικαλιστικών εκπροσώπων ήταν η κοινή συνισταμένη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στις νέες δυσμενείς πολιτικοοικονομικές συνθήκες (όπως επισήμανε η Ντομινίκ Μπρανταγιέ, του γαλλικού Εθνικού Συνδικάτου Δημοσιογράφων, SNJ). Και αυτό, τόσο ως προς τη επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, όσο και ως προς το νέο τοπίο υπερσυγκέντρωσης και ελέγχου των ΜΜΕ, με τις νέες μορφές αυτών (Αντουάν Μπελαζιέ, γενικός γραμματέας ΔΟΔ).
Χαρακτηριστικές ήταν οι κοινές αναφορές επισημάνσεις και προτάσεις, που ακούστηκαν στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε όλη την προηγούμενη βδομάδα. Στα ΜΜΕ παρατηρείται μια υπερσυγκέντρωση ολιγοπωλιακών διαστάσεων με έλεγχο των ΜΜΕ από επιχειρηματικά συμφέροντα, στο πλαίσιο ενός άγριου καπιταλισμού, της ακραίας νεοφιλελεύθερης εκδοχής, έντονης εμπορευματοποίησης.

Όπως ακόμη περισσότερο συμβαίνει με τις ψηφοποιημένες μιντιακές μορφές (Γιουνές Μζαχέντ,, του μαροκινού Εθνικού Συνδικάτου Τύπου). Μια κατάσταση που κάθε άλλο παρά λειτουργεί προς εξυπηρέτηση της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, της ποιοτικής ενημέρωσης, των δημοκρατικών αξιών. Κάτι που επιδεινώνεται με την παράλληλη υποβάθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος των δημοσιογράφων. Απορύθμιση εργασιακών σχέσεων, εμφανής πτώση του εισοδήματός τους , (Ολιβερ Μάνεϊ Κυρλ, βοηθός γενικός γραμματέας ΔΟΔ), μείωση του αριθμού των μισθωτών και σταθερά απασχολούμενων, με ταυτόχρονη αύξηση των ποσοστών ανεργίας, του αριθμού των επισφαλώς εργαζομένων, την κατ΄ αποκοπήν – μη μισθωτή – εργασία (Τζέρεμυ Ντίαρ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας ΔΟΔ).

Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι και τις απαντήσεις από τους δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα ΜΜΕ, καταγράφηκε πλήρης συμφωνία για την αναγκαιότητα μιας συλλογικής δράσης, αλληλεγγύης, συνεργασίας και ενισχυμένης συνδικαλιστικής έκφρασης (Τζιμ Μπουμέλα, απερχόμενος πρόεδρος ΔΟΔ). Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ενίσχυση των συνδικάτων και ανασυγκρότησή τους με αύξηση των μελών, περιλαμβάνοντας τους εργαζόμενους στις νέες διαδικτυακές μιντιακές μορφές (Λουί Θεϊλ, ΕΟΔ).

Κατευθυντήρια γραμμή είναι οι τρεις βασικές αρχές του αγωνιζόμενου δημοσιογραφικού κόσμου: η αλληλεγγύη, η αδελφοσύνη, η αξιοπιστία (Ζουλιάνα Λαϊνέθ Οτέρο, της περουβιανής Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων, Βζεβολόντ Μπογκντάνοφ, πρόεδρος της Ρωσικής Ενωσης Δημοσιογράφων). Παράλληλα, τέθηκε το ερώτημα του είδους του συνδικαλισμού στις νέες μορφές δημοσιογραφικής εργασίας.

Όπως επισημάνθηκε ιδιαίτερα,, πρέπει να υπάρχει σύνδεση της συνδικαλιστικής δράσης με τις ίδιες τις ανάγκες της κοινωνίας, για αυτό στο επίκεντρο πρέπει να τίθεται ο εκδημοκρατισμός των ΜΜΕ, (Μαρία Χοσέ Μπράγα, της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας FENAJ), η υπεράσπιση δικαιωμάτων και ελευθεριών, η ίδια η δημοκρατία. Ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες των έντονων αγώνων στη Γαλλία, με τις αντιδράσεις και τις κοινωνικές συγκρούσεις, ενάντια στον νέο αντεργατικό νόμο, την ποινικοποίηση των αγώνων, την αστυνομοκρατία και τη γενίκευση της «κατάστασης εξαίρεσης» (Εμμανουέλ Βιρ, γενικός γραμματέας του γαλλικού SNJ – CGT).

Τα ισχυρά συνδικάτα, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ο αγώνας των δημοσιογράφων πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων, ήταν η κατακλείδα πολλών συνδικαλιστικών εκπροσώπων.

Ενδεικτικό της όλης κατάστασης και των κοινών προβλημάτων, ήταν το εύρος των ψηφισμάτων που κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν, ενάντια στη χειραγώγηση του Τύπου, τη διαφθορά, τη φτώχεια, τον φόβο, τη διακύβευση της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων, τις διώξεις, τις εξαφανίσεις και τις δολοφονίες τους σε: Τουρκία, Πολωνία, αραβικό κόσμο, Μέση Ανατολή, Ιράν, Φιλιππίνες, Υεμένη, Ανατολικό Τιμόρ, Μπουρούντι, Κολομβία, ΠΓΔΜ, Καζακστάν, Βενεζουέλα, Βραζιλία κ.α., όπως και η συλλογή υπογραφών συμπαράστασης στον καταδικασμένο σε θάνατο αφροαμερικανό Μουμία Αμπού Τζαμάλ.

Νέος πρόεδρος της ΔΟΔ εκλέχτηκε ο βέλγος Φιλίπ Λερούθ, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενότητας και διαφάνειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *