Στην Athens Electronix περνάνε μπροστά σου 50 χρόνια της ΕΡΤ

ert-2Το περίπτερο της ΕΡΤ είναι το πρώτο όπως μπαίνεις στην Έκθεση της Athens Electronix που οργανώνει έως αύριο το βράδυ στη HELEXPO στο Μαρούσι το περιοδικό της “Ψηφιακής Τηλεόρασης”. Στο χώρο, περιέργως δεν κυριαρχεί η παλιά μοναδική κάμερα της δεκαετίας του ’60, όταν η ασπρόμαυρη τηλεόραση έκανε τις πρώτες της εκπομπές στη χώρα. Ούτε οι μοναδικές φωτογραφίες που σε καλούν σε ένα ταξίδι στο παρελθόν της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Αυτό που κυριαρχεί στο περίπτερο είναι το μεγάλο ταμπλό στο οποίο αναγράφεται η ιστορία 50 χρόνων της. Και στην οθόνη, τεχνολογίας του 21ου αιώνα, σε αδιάλειπτη προβολή ένα μοναδικό 20λεπτό της 50χρονης ιστορίας της ΕΡΤ. Με φωτογραφίες που για πρώτη φορά βγήκαν από το πλούσιο αρχείο της κρατικής τηλεόρασης, για να δείξουν πως στήθηκε η Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) έως και την πρώτη ψηφιακή μετάδοση σήματος.

Δημοσιεύουμε το Χρονολόγιο των 50 χρόνων λειτουργίας της ΕΡΤ, περιμένοντας να ανέβει στη web TV και το 20λεπτο βίντεο με το σπάνιο αρχειακό υλικό.

1960

4 – 26/9: Παρουσιάζεται η πρώτη εκπομπή τηλεοπτικού σήματος στην Ελλάδα από τον πειραματικό σταθμό που εγκατέστησε και λειτούργησε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού [Δ.Ε.Η.] στο χώρο της 25ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης [Δ.Ε.Θ.].

Ο τεχνικός εξοπλισμός του σταθμού δημιουργήθηκε με τη δωρεάν προσφορά μηχανημάτων από την Ολλανδική εταιρεία Philips, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Μαιευτήριο Αλεξάνδρα. Εμπνευστής της προσπάθειας ήταν ο Μάνος Ιατρίδης, Προϊστάμενος Δημοσίων Σχέσεων της Δ.Ε.Η. Ο πομπός τηλεόρασης είχε ισχύ 500W video και 250W audio και κάλυπτε  μεγάλο μέρος της συμπρωτεύουσας. Για την παρακολούθηση του προγράμματος είχαν τοποθετηθεί 100 συσκευές τηλεόρασης στους χώρους της Δ.Ε.Θ. και σε κεντρικά σημεία της πόλης.ert-1

1964

Ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη η λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού από ιδιώτες – διαφημιστές, στο κανάλι 3. Ο τηλεοπτικός πομπός που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα, ισχύος 1000W video, κάλυπτε όλη την περιοχή της Θεσσαλονίκης, τη Βέροια, την Έδεσσα και την Κατερίνη. Η λειτουργία του σταθμού σταμάτησε το 1970 με διαταγή της χουντικής κυβέρνησης.

 

1965

  • 10/9: Εγκαθίσταται τηλεοπτικός πομπός στο κτίριο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού [ΓΥΣ] και ξεκινούν οι πρώτες δοκιμαστικές εκπομπές της Τηλεόρασης Ενόπλων Δυνάμεων [ΤΕΔ] από το κτήριο της ΓΥΣ.
  • 21/9: Ξεκινούν οι πρώτες απόπειρες μετάδοσης τηλεοπτικής εκπομπής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας [ΕΙΡ] από το στούντιο 3 των ραδιοθαλάμων του Ζαππείου.

 

1966

  • 23/2: ‘Έναρξη της Ελληνικής Τηλεόρασης [ΕΡΤ] με την πρώτη επίσημη εκπομπή του πειραματικού σταθμού τηλεόρασης του ΕΙΡ από το κανάλι 5, με πρώτη παρουσιάστρια την Ελένη Κυπραίου, συντονιστή προγράμματος τον Γεώργιο Κάρτερ και διευθυντή τον Μιχάλη Γιαννακάκο. Η τηλεοπτική μετάδοση πραγματοποιείται από τον 5ο όροφο του Νέου Υπεραστικού Μεγάρου Αθηνών [ΝΥΜΑ] του ΟΤΕ, στην οδό 3η Σεπτεμβρίου.
  • 27/2: Αρχίζει η μετάδοση του τακτικού  τηλεοπτικού προγράμματος της ΤΕΔ από το κανάλι 10.
  • 11/4: Επιτυγχάνεται η μετάδοση του πρώτου τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων από το ΕΙΡ. Τον Μάιο μεταδίδεται η πρώτη θεατρική εκπομπή, το μονόπρακτο του Ιάκωβου Καμπανέλη «Αυτός και το παντελόνι του», με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο.
  • 20/6: Έναρξη λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού στα Τουρκοβούνια, με την ΤΕΔ να καλύπτει πλέον ολόκληρο το λεκανοπέδιο και την Αίγινα.

Το τηλεοπτικό πρόγραμμα του ΕΙΡ και της ΤΕΔ γινόταν σε απευθείας μετάδοση. Οι εκπομπές στο στούντιο, εκφωνήσεις, συζητήσεις, μουσικά προγράμματα, μεταδίδονταν ¨ζωντανά¨. Τα ντοκιμαντέρ, οι ταινίες και οι επικαιρότητες που συμπλήρωναν το πρόγραμμα, προβάλλονταν με κινηματογραφική μηχανή 16mm ή 35mm στον ¨τοίχο¨ και με ταυτόχρονη λήψη από τηλεοπτική κάμερα, μεταδίδονταν, γιατί δεν υπήρχαν μηχανήματα video.

 

 

1968

Η ΤΕΔ μετονομάζεται σε Υπηρεσία Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων [Υ.ΕΝ.Ε.Δ]

 

1969

  • Η Υ.ΕΝ.Ε.Δ. μεταφέρεται στις νέες εγκαταστάσεις της Λεωφόρου Μεσογείων 136 και Κατεχάκη. Αποκτά τον πρώτο της αναμεταδότη στη Θεσσαλονίκη, όπου και μεταφέρεται ο πρώτος της πομπός και εγκαθιστά τηλεοπτικό πομπό ισχύος 30KW στον Υμηττό.
  • 20/7: Πραγματοποιείται η πρώτη σύνδεση του ΕΙΡ με τη Eurovision για τη μετάδοση της προσσελήνωσης του Apollo 11 όπου οι Neil Armstrong και Buzz Aldrin πάτησαν για πρώτη φορά στο φεγγάρι, η οποία παρακολουθείται από 720 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. Την περιγραφή έκανε ο δημοσιογράφος Ιάσων Μοσχοβίτης.
  • 16 – 21/9: Η Eurovision μεταδίδει για πρώτη φορά απευθείας εκπομπή από την Ελλάδα με τους αγώνες του 9ου πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου. Για την κάλυψη των αγώνων αγοράζονται από τον ΣΕΓΑΣ αυτοκίνητα εξωτερικών μεταδόσεων και video 2 ιντσών, τα οποία παραδίδονται μετά τους αγώνες στο ΕΙΡ.
  • 26/10: Πραγματοποιείται η πρώτη εξωτερική μετάδοση από την τηλεόραση του ΕΙΡ. Πρόκειται για την δοξολογία από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης.

1970

Το ΕΙΡ μετονομάζεται σε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης [Ε.Ι.Ρ.Τ.].

1974

Εγκαινιάζεται το Μέγαρο της Αγίας Παρασκευής όπου μετεγκαθίσταται σταδιακά ο ραδιοτηλεοπτικός εξοπλισμός του ΕΙΡΤ από τα κτίρια του Ζαππείου και του ΟΤΕ.

 

1975

  • 13/12: Με τον νόμο 230, το ΕΙΡΤ μετατρέπεται σε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση [ΕΡΤ] με σκοπό την «ενημέρωση, την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία του Ελληνικού λαού».
  • Αγοράζονται από την ΕΡΤ τα πρώτα φορητά video U-matic, ενώ συνεχίζεται η παραγωγή προγραμμάτων σε video 2 ιντσών. Το Telecine, μετατροπή του κινηματογραφικού φιλμ σε video, παίζει κυρίαρχο ρόλο, καθώς μεγάλο ποσοστό του τηλεοπτικού προγράμματος παράγεται σε φιλμ όπως: ρεπορτάζ, ντοκιμαντέρ, κ.ά.

 

1979

6/1: Εισέρχεται η έγχρωμη μετάδοση στην Ελληνική τηλεόραση με το σύστημα SECAM. Αγοράζονται έγχρωμα video 2 ιντσών και τα πρώτα έγχρωμα video 1 ίντσας, ενώ συνεχίζεται και η λειτουργία των video U-matic.

 

1982

Με τον νόμο 1288 η Υ.ΕΝ.Ε.Δ. αποστρατικοποιείται, υπάγεται στο Υπουργείο Προεδρίας και μετονομάζεται σε ΕΡΤ-2. Αντίστοιχα η ΕΡΤ μετονομάζεται σε ΕΡΤ-1.

 

1987

  • Με τον νόμο 1730 αναδιαρθρώνεται η ΕΡΤ, εν΄ όψει της εισαγωγής των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Η ΕΡΤ- 1 και η ΕΡΤ-2 συγχωνεύονται σε ενιαίο φορέα, την ΕΡΤ Α.Ε.
  • 1/9: Ξεκινάει τη λειτουργία της η ΕΡΤ-3, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα της εστιάζεται κυρίως στη Μακεδονία και την ευρύτερη περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας.
  • Σταματάει σταδιακά η χρήση των video 2 ιντσών και αγοράζονται σύγχρονα video 1 ίντσας.

1988

  • Οι ταράτσες των σπιτιών της Αθήνας αλλάζουν όψη. Στις ήδη εγκατεστημένες μεγάλες κεραίες των VHF προστίθενται οι λίγο πιο κομψές κεραίες των UHF που προορίζονται για τη λήψη νέων καναλιών.
  • Η ΕΡΤ-1 και η ΕΡΤ-2 μετονομάζονται σε ΕΤ-1 και ΕΤ-2 αντίστοιχα.
  • Αρχίζει η ελεύθερη λήψη δορυφορικών προγραμμάτων από διεθνείς τηλεοπτικούς σταθμούς: CNN, RAI, TV5, κ.ά.

 

1989

  • Ιδρύεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης [Ε.Σ.Ρ.] για την εποπτεία του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου.
  • Αρχίζει σταδιακά η λειτουργία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

 

1990

  • Δημιουργείται το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, μετά από διακρατική συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, ως δίαυλος επικοινωνίας με την ομογένεια.
  • Αγοράζονται τα πρώτα επαγγελματικά video Betacam και Betacam SP.

 

1995

Η Ε.Ε.Τ.Τ.  [με αρχική επωνυμία Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών – Ε.Τ.Τ. κατά την ίδρυσή της το 1992], ξεκινά την επίσημη λειτουργία της.

 

1997

  • 20/10: Ξεκινάει το νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ. Η ΕΤ-1 μετονομάζεται σε ΝΕΤ με έμφαση στην ενημέρωση και η ΕΤ-2 μετονομάζεται σε ΕΤ1, έχοντας κυρίως πολιτιστικό χαρακτήρα.
  • Το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, μετά την Ευρώπη και την Αφρική, εκπέμπεται στην Αμερική και τον Καναδά.

 

2000

Η ΕΡΤ αγοράζει τα πρώτα επαγγελματικά ψηφιακά video Digital Betacam και DVCPro

 

2006

  • 16/1: Η ΕΡΤ ξεκινά τη μετάδοση σήματος επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Εγκαινιάζονται τα θεματικά κανάλια ΠΡΙΣΜΑ+ [20 Μαρτίου] με υπηρεσίες πρόσβασης για κωφούς και τυφλούς, ΣΙΝΕ+ [25 Απριλίου] και ΣΠΟΡ+ [29 Μαΐου].
  • 16/6: Στο πλαίσιο της περιοχικής διάσκεψης της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεπικοινωνιών [International Telecommunication Union – I.T.U.] στη Γενεύη συμφωνήθηκε η ψηφιοποίηση ευρυεκπομπής χωρών που ανήκουν στην Περιοχή 1. Βάσει της συμφωνίας, οι χώρες αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την ψηφιακή μετάβαση μέχρι τον Ιούνιο 2015.

 

2009

Ιδρύεται η DIGEA – Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε., μέσω της οποίας ξεκινάει στις 25 Σεπτεμβρίου η πρώτη ψηφιακή εκπομπή των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών στον Κορινθιακό κόλπο.

 

2011

27 Απριλίου: Πραγματοποιείται η πρώτη ζωντανή μετάδοση ελεύθερου σήματος υψηλής ευκρίνειας (High Definition) από το πιλοτικό πρόγραμμα ΕΡΤ HD, μέσω επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, με τον ποδοσφαιρικό αγώνα για τα ημιτελικά του Champions League από το στάδιο Μπερναμπέου. Αποτέλεσμα Ρεάλ – Μπαρτσελόνα 2 -3

 

2013

  • 11/6: Η κυβέρνηση κλείνει την ΕΡΤ. Μαύρο στους δέκτες όλης της χώρας στα προγράμματα της ΕΡΤ. Μαύρο και για την ομογένεια σε όλες τις ηπείρους στα διεθνή προγράμματα της ΕΡΤ, «ERT World» και «Φωνή της Ελλάδας». Σφοδρές αντιδράσεις σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό.
  • Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν με αυτοδιαχείριση την μετάδοση ενός τηλεοπτικού και ενός ραδιοφωνικού προγράμματος από το Ραδιομέγαρο με διαδικτυακή μετάδοση, καθώς και από πομπούς της επαρχίας με τη βοήθεια της EBU. Συνεχίζεται και η λειτουργία της ΕΡΤ3 και όλων σχεδόν των ραδιοφωνικών περιφερειακών σταθμών.
  • Αύγουστος: Λειτουργεί τηλεοπτικό μόρφωμα με την ονομασία ΔΤ. Η EBU σταματά την αναμετάδοση των προγραμμάτων της ελεύθερης ΕΡΤ. Η μετάδοση, όμως, συνεχίζεται σε όλη τη χώρα με μέσα που επινοούν οι εργαζόμενοί της.
  • 7/11: Εισβάλλουν τα ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο και εκδιώκουν τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Ιστορικό υπαίθριο δελτίο ειδήσεων το ίδιο βράδυ έξω από το Ραδιομέγαρο. Η μετάδοση του τηλεοπτικού προγράμματος της ελεύθερης ΕΡΤ συνεχίζεται από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη. Δημιουργείται στην Αθήνα ο ραδιοφωνικός σταθμός ΕΡΤopen που μεταδίδει το κεντρικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Σημαντική βοήθεια από αλληλέγγυους πολίτες.

 

2014

5/5: Ιδρύεται η ΝΕΡΙΤ ως υποκατάστατο της καταργηθείσας ΕΡΤ.

 

2015

  • 29/4: Ψηφίζεται στη Βουλή ο νόμος 4324 για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
  • 11/6: Επαναλειτουργεί η ΕΡΤ, δύο χρόνια μετά το μαύρο.

 

2016

Η ΕΡΤ Α.Ε. λειτουργεί τους τηλεοπτικούς σταθμούς: ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, ΕΡΤHD και ERT World. Όλα τα τηλεοπτικά προγράμματα της ΕΡΤ είναι διαθέσιμα σε απευθείας μετάδοση και διαδικτυακά μέσω της υπηρεσίας ΕΡΤ Web TV.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *