Όλα τα θέματα που απασχολούν-συζητούν στην ΕΡΤ

ert-neaΜε μια μακροσκελή και αναλυτική ανακοίνωση η ΠΟΣΠΕΡΤ ενημερώνει για όλα τα θέματα που συζητιούνται αυτό το διάστημα στην ΕΡΤ. Μεταξύ άλλων η συλλογική σύμβαση εργασίας, τα ωράρια, καθεστώς ΔΕΚΟ, επιχειρησιακό, οικονομικά στοιχεία, κ.λ.π. Η είδηση προφανώς είναι πως η διοίκηση της ΕΡΤ αναμένει την …κινητικότητα για να ξαναφορμάρει το προσωπικό της κρατικής τηλεόρασης.

Η ανακοίνωση:

Συνάδελφοι

Στο πλαίσιο διαλόγου μεταξύ Διοίκησης της ΕΡΤ και ΠΟΣΠΕΡΤ, με πρωτοβουλία μας, έγινε συνάντηση με τη Διοίκηση της ΕΡΤ, παρουσία των Γενικών Διευθυντών, της Νομικής Υπηρεσίας και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.
Τα θέματα που τέθηκαν, είναι αυτά που χρονίζουν και ταλανίζουν τους εργαζόμενους διαχρονικά χωρίς η Διοίκηση να δίνει λύσεις στα δίκαια και νόμιμα αυτά αιτήματα που αφορούν, εκτός από εργασιακά και την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία της ΕΡΤ. Η ευθύνη της, ηθική και νομική, είναι μεγάλη γιατί έχει περάσει ήδη αρκετός καιρός από την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και η οποιαδήποτε δικαιολογία δεν μπορεί να στέκει, πόσο μάλλον όταν σπαταλά το χρόνο της για δημόσιες σχέσεις, για εξυπηρέτηση υμών και αλλήλων και η αδιαφάνεια, η ρουσφετολογία, η γενική κατακραυγή δεν τους αγγίζει, προκειμένου να πραγματοποιούν τα σχέδιά τους.
Θέματα που τέθηκαν είναι περιληπτικά :
• Συνέχιση συζητήσεων για ΣΣΕ που με ευθύνη της διοίκησης είχαν σταματήσει. [Ήδη έχουν γίνει δύο συναντήσεις και έχει οριστεί τρίτη – διαφαίνεται καθαρά ότι η διοίκηση κωλυσιεργεί και δεν έχει σκοπό να κάνει πραγματικό διάλογο γιατί παραμένει στις αντεργατικές/ ανεύθυνες θέσεις της και μας προτρέπει να ξαναπροσφύγουμε στον ΟΜΕΔ, όπως τον Οκτώβριο, που με ευθύνη της δεν προχώρησε η διαδικασία τότε, με ψευδεπίγραφο επιχείρημα ότι ήθελε να κάνει πρώτα διάλογο. Το σχέδιό της είναι να κερδίζουν χρόνο εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και να μην τα εκχωρούν, συνεχίζοντας την αδικία, αποκομίζοντας «φθηνά» οφέλη].

• ΚΥΑ – καθεστώς ΔΕΚΟ – μισθολόγιο καλλιτεχνικών ειδικοτήτων, μουσικών, κατάθεση τροπολογιών κλπ. [Αναμένει ενέργειες της Κυβέρνησης, η ίδια όπως πάντα αναμένει και δεν πιέζει όπως έχει χρέος για να λύσει προβλήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και τη λειτουργία της εταιρίας.]

• Εργασιακά θέματα – Εκτός Έδρας – Κέντρα Εκπομπής – ΕΡΓΑΝΗ – Σωστή αξιοποίηση και συνεργασία με τους γραφίστες της ΕΡΤ – Απαράδεκτη η επιλογή ειδικοτήτων πληροφορικής για το Autocue – κατάργηση καίριων τμημάτων (κινηματογραφία, ηχοληψία μουσικών συνόλων κλπ) – Υπηρεσιακά Συμβούλια – Μετακινήσεις – Αποσπάσεις κλπ – Διευκρινήσεις για τη σιωπή της Διοίκησης που την φέρουν δημοσιεύματα, να αναμένει κινητικότητα και περί πλεονάζοντος προσωπικού – Ωράρια – Κάρτες. [Είναι θέματα που από την αρχή έχουν τεθεί και δεν δίνονται ούτε αξιόπιστες απαντήσεις, ούτε δίνονται οι απαραίτητες ενδεδειγμένες λύσεις. Η διοίκηση προσδοκά να έχει δημόσια ραδιοτηλεόραση, με ένα προσωπικό «χυλό», ώστε κάθε φορά με τις ορέξεις της, να πράττει ανάλογα. Στην ημερησία διάταξη η λογική της να πράττει κατά το δοκούν ή σαν ΔΕΚΟ/δημόσιο ή σαν Α.Ε.
Όσο για την ανασφάλεια των εργαζομένων από τα δημοσιεύματα του τύπου αλλά και από τη συνεχόμενη απαξίωση προσωπικού και μέσων, η Διοίκηση προτιμά να μην απαντά στην πληθώρα των δημοσιευμάτων γιατί δεν … την αφορούν !!! σε αντίθεση με τις άμεσες απαντήσεις της, ακόμα και σε μεμονωμένα μικρής εμβέλειας blog, σε ότι άμεσα την αφορά.
Για τις ώρες εργασίας, όπως έχουμε ανακοινώσει, παραμένουν αυτές της αναβίωσης. Προτείναμε να βρεθούν 8 ωράρια, ώστε 6 από αυτά να αποτελούν την κύρια λειτουργία της εταιρίας.
Οι μαγνητικές κάρτες δεν είναι κάρτες ωραρίου. Συμφωνούμε να ελέγχονται τα ωράρια και η παρουσία του προσωπικού για όλους, σε όλες τις υπηρεσιακές μονάδες, όχι όμως πριν τις ΣΣΕ που θα καθοριστεί ο τρόπος, όπως έχει δεσμευτεί η διοίκηση].

• Μισθοδοσία – ηθικά, νομικά απαράδεκτη και ποινικά κολάσιμη η μη αναγνώριση προϋπηρεσίας του Προεδρικού Διατάγματος, – παράνομη η μη χορήγηση του ανθυγιεινού και επικίνδυνου επιδόματος. [Επιβεβαιωνόμαστε ότι η μισθοδοσία που θέλουν να επιβάλλουν Κυβέρνηση και Διοίκηση στην ΕΡΤ, έχει πολλά κενά, ιδιαιτερότητες και αδικίες και είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί σε ένα δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Ζητήσαμε για άλλη μια φορά να γίνουν ενέργειες από τη Διοίκηση, ώστε με ΚΥΑ ή τροπολογία να χορηγηθεί το επίδομα και που χωρίς ευθύνη των εργαζομένων έχει χαθεί ο χρόνος πιστοποίησής του, ώστε αυτό να παρέχεται γιατί το δικαιούμαστε.
Για τους συναδέλφους του Προεδρικού Διατάγματος που παράνομα και καταχρηστικά δεν δίνουν την προϋπηρεσία, παρά και τις προεκλογικές για τους εκπροσώπους! στο Δ.Σ. διαβεβαιώσεις τους, δεν έχει χορηγηθεί ακόμα. Θεωρούμε ότι είναι παράβαση καθήκοντος και αν άμεσα δεν θεσμοθετηθεί και αποδοθεί η προϋπηρεσία θα προσφύγουμε σε κάθε νόμιμη αλλά και συνδικαλιστική ενέργεια].

• Τρόπος και καθυστερήσεις πληρωμής εξαιρέσιμων και εκτός έδρας – αύξηση του ορίου των ημερών εκτός έδρας – καθώς και τροπολογία για καθορισμό μέσω ΣΣΕ της έδρας και των χιλιομετρικών αποστάσεων. [Η απάντηση ήταν ότι θα εξετάσει το θέμα για την τροπολογία, θα προσπαθήσει να διεκπεραιώνει πιο νωρίς τα εκτός έδρας κι επομένως την πληρωμή τους. Για την αύξηση των ημερών που είναι απαραίτητη, εξουσιοδοτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος για τις ενέργειες επίλυσης. Είναι παράνομος ο τρόπος πληρωμής των αργιών, καθώς και η τοποθέτηση σε βάρδιες εργαζομένων, σε αργίες που δεν πληρώνονται π.χ. Κυριακές, πληρώνονται 2/μήνα και οι υπόλοιπες χάνονται κλπ].

• Εξοπλισμός, πομποί ραδιοφωνίας/τηλεόρασης – Ανταλλακτικά – Διασύνδεση ΕΡΤ/Digea πιθανή συνεργασία – Pool – Skype . [Η απάντηση του αρμόδιου Γενικού Διευθυντή Μιχαλίτση ήταν ότι τα λεφτά για τα ανταλλακτικά υπάρχουν και έχουν δρομολογηθεί οι προμήθειες για λυχνίες και ότι δεν χρειάζεται αύξηση των κονδυλίων, όλα καλύπτονται επαρκώς!! Προχωρούν οι διαγωνισμοί για τους τ/ο πομπούς και για τους ρ/φ έγινε επανακαθορισμός. Στην ερώτησή μας για το αν η ΕΡΤ παραμένει πάροχος περιεχομένου και πάροχος δικτύου, μετά από δημοσιεύματα, δηλώσεις κλπ, περί συνεργασίας, κοινής εταιρίας, εκχώρησης κ.ο.κ., με την Digea, η απάντηση του ίδιου προσώπου σε επήκοο όλης της ιεραρχίας ήταν ότι «είμαστε …. κρατική εταιρία !!!!! και θα κάνει το κράτος ότι θέλει!!» Τις απαντήσεις (;) τις αφήνουμε στην κρίση σας. Για την ποιότητα των προγραμμάτων ο ασκών χρέη Γενικού Διευθυντή Χαλβατζάκης, συνεπικουρούμενος από τον Μιχαλίτση, είπαν ότι θέλουν να εξοικονομούν λεφτά ακόμα κι όταν αυτό γίνεται κατάφορα εις βάρος της ποιότητας. (Απάντηση δική μας : τα λεφτά χρειάζονται για να σπαταλούνται αλλού όπως σε ενοικιάσεις μέσων και προσωπικού, σε αγορά ακατάλληλων προγραμμάτων και σε επιδόματα «κολλητών» ενός ανοργάνωτου οργανογράμματος που διορθώνεται στο πόδι καθημερινά και σε κλειστές πόρτες)].

• Για την ΕΡΤ3 θα γίνει στο επόμενο διάστημα συνάντηση, αφού καταγραφούν και οι απόψεις των εργαζομένων της.

• Περιφερειακοί Σταθμοί, προσωπικό και μέσα – Δικτυώσεις – Δικαστικές διώξεις συναδέλφων στις Σέρρες για την «κατάληψη!» την εποχή του «μαύρου» κλπ. [Για τους συναδέλφους στις Σέρρες και όπου αλλού, ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, είπε ότι θα παραστεί και αυτός μάρτυρας υπεράσπισης. Για τα υπόλοιπα συζήτηση χωρίς ουσία, χωρίς απαντήσεις, χωρίς σχέδιο, όπως λειτουργεί σε όλα αυτή η Διοίκηση, βγάζοντας το θυμικό της και απαξιώνοντας τον δημόσιο πολιτιστικό, ειδησεογραφικό μα και εθνικό ρόλο της Περιφέρειας, την αγωνία και τους αγώνες τους, τον επαγγελματισμό τους σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και την αναγκαιότητά τους σε ένα έθνος που ρημάζεται από προβλήματα, φτώχεια, ανέχεια, υπογεννητικότητα, μη προγραμματισμό του μεταναστευτικού κλπ με την κουλτούρα και τα ήθη κι έθιμα, τον πολιτισμό, το τοπικό γίγνεσθαι, να μη θεωρούνται ότι μπορούν να έχουν το συνδετικό κρίκο σε μια χειμαζόμενη κοινωνία.]

• Επιχειρησιακό σχέδιο – οικονομικά στοιχεία – ροή ανταποδοτικού τέλους – προϋπολογισμός. Μας δόθηκε ο προϋπολογισμός σε ΦΕΚ και τίποτα άλλο ! [Τα υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία είναι επτασφράγιστο μυστικό! Το επιχειρησιακό σχέδιο που είναι ακρογωνιαίος λίθος για το μέγεθος της εταιρίας, οργανογράμματα, ομαλή λειτουργία, πρόγραμμα, στοχοθεσία κλπ της εταιρίας δεν υπάρχει ακόμα και δεν γνωρίζουν πότε θα γίνει !!!]

Συνάδελφοι, τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα. Αυτή η Διοίκηση και η λειτουργία της αντί να εμπνεύσει και να πείσει, να είναι διαφανής, να υπάρχει ισονομία και αξιοκρατία, ποντάροντας και στον ενθουσιασμό και τον επαγγελματισμό μας, προσπαθεί να διεκπεραιώσει την υποτυπώδη λειτουργία του δημόσιου φορέα ραδιοτηλεόρασης, με την πυγμή και με σπασμωδικές κινήσεις, συνοδευόμενες από πολλές, ανούσιες για την ΕΡΤ, δημόσιες σχέσεις και θεωρεί ότι έτσι μπορεί να έχει ένα αποτέλεσμα. Καλό ή κακό δείχνει να μην την απασχολεί ιδιαίτερα. Αν δεν είναι καλό, φταίνε οι εργαζόμενοι κι ας μην έχουν ευθύνη, αν είναι, χάρις στους εργαζόμενους, μπαίνει στο βιογραφικό των διοικούντων.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ σε κάθε περίπτωση είναι ο θεματοφύλακας των δίκαιων διεκδικήσεων των εργαζομένων και δεν θα εκχωρήσει κανένα δικαίωμά τους στην εργοδοσία που κρυμμένη πίσω από αυλοκόλακες και από αδυναμίες, ίσως και μυστικές συμφωνίες ή εντολές, σφυρίζει αδιάφορα για όλα αυτά που συμβαίνουν με την αμέριστη συμμετοχή της.
Δεν θα μείνουμε αδρανείς στη στέρηση, αφαίμαξη, καταπάτηση των εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων, καθώς και την απαξίωση προσωπικού και μέσων, τη μη εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου που θα αφορά δεσμεύσεις, προγραμματισμό και επενδύσεις. Η λογική της Διοίκησης μέχρι σήμερα που περικόπτει ακόμα και τα απαραίτητα εγκυμονώντας κινδύνους για τη λειτουργία της ΕΡΤ ή για μη παροχή δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων, η ανισονομία, η αδιαφορία για το μέλλον της ΕΡΤ, κοιτάζοντας μόνο πρόσκαιρα, που πανηγυρίζει γιατί στα αποτελέσματα 9μήνου του 2015 είχε θετικά αποτελέσματα κατά 9,9 εκατομμύρια, αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους (που έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο αποτέλεσμα), για το παραγόμενο πρόγραμμα, την ποιότητά του και την μονομέρεια του.
Ζητήσαμε εγγράφως και για λόγους διαφάνειας αλλά και για όλους τους νόμιμους λόγους και όπως προβλέπεται από τους νόμους του ευνομούμενου κράτους που ζούμε και των ευρωπαϊκών οδηγιών, τα πλήρη πρακτικά και τις εισηγήσεις όλων των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου για να πράξουμε και εμείς ανάλογα. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για τις ΣΣΕ του προσωπικού ασφαλείας και του ΓΚΠ και θα σας ενημερώνουμε για την πορεία τους.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *