Ο Νίκος Μιχαλίτσης για τις τεχνικές δυνατότητες τηλεοπτικής εκπομπής

μιχαλίτσηςΔιαβάζουμε στο Best

Για το περίπλοκο θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών Πανελλαδικής και Περιφερειακής εμβέλειας, στον απόηχο της μελέτης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας της ΕΡΤ, Νίκος Μιχαλίτσης. Ο κ. Μιχαλίτσης αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της μελέτης, τις «καθυστερήσεις» που κρατάει η Αντιπολίτευση στην συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΡ, αλλά και στις Περιφερειακές άδειες που αφορούν άμεσα την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Αναφερόμενος αρχικά στα συμπεράσματα της μελέτης υποστήριξε ότι σε γενικές γραμμές σωστά.

Τα συμπεράσματα έχουν κάποιες παραμέτρους που πρέπει να συζητηθούν, εξήγησε:

1ον πριν δοθούν οι τηλεοπτικές άδειες πρέπει να αναδιαμορφωθεί ο χάρτης των συχνοτήτων της ψηφιακής τηλεόρασης κάτι που είναι σωστό καθώς είχαν περιοριστεί σε μικρό βαθμό τα κέντρα εκπομπής της ψηφιακής τηλεόρασης με αποτέλεσμα περιοχές της περιφέρειας να μην βλέπουν τηλεόραση.

2ον που, επίσης είναι σωστό: Έχει ληφθεί από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών μια απόφαση ότι μέχρι το 2017 πρέπει να δοθούν άλλα 8 κανάλια από την ψηφιακή τηλεόραση στις τηλεπικοινωνίες για να λειτουργήσει το 5G δηλαδή η νέα γενιά ίντερνετ από την κινητή τηλεφωνία.

Το 3ο: : Η μελέτη κάνει μια εκτίμηση ότι μπορούν να δοθούν 4 προγράμματα που αφορούν τα ιδιωτικά κανάλια (4 άδειες), θεωρώντας ότι δύο από τις συχνότητες έχουν αποδοθεί στα κρατικά. Παραμένουν 2 ακόμα πολυπλέκτες και μέσα σε αυτούς χωρούν μόνο δύο σταθμοί υψηλή ευκρίνειας στον καθένα. Αυτό ως τεχνική παραδοχή είναι σωστό, υπάρχει όμως ένα ερώτημα. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα υπάρξει και τρίτο κανάλι για τους ιδιωτικούς σταθμούς και επιπλέον μιλάει μόνο για υψηλής ευκρίνειας (HD) ενώ η χώρα δεν είναι έτοιμη ακόμα να δώσει HD. Με πολύ καλή ποιότητα Standard Definition εικόνας μπορούν να χωρέσουν σε κάθε κανάλι 6 σταθμοί. Επομένως είναι υπό συζήτηση το τελευταίο κομμάτι της μελέτης το οποίο λέει ότι θα πρέπει να είναι 4 οι άδειες επειδή θεωρεί ότι θα εκπέμπουν σε HD. Μπορούν να χωρέσουν πολλά παραπάνω μιας και η χώρα δεν είναι έτοιμη. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε τα επόμενα χρόνια για HD, που όμως μέχρι τότε και πάλι θα μπορούσε να υπάρξει και καλύτερη αξιοποίηση του φάσματος με νέες τεχνολογίες», τόνισε ο κ. Μιχαλίτσης.

Κατά τα λοιπά επισήμανε ότι στο Νόμο περιλαμβάνονται συνολικά τρεις κατηγορίες τηλεοπτικών αδειών πανελλήνιας εμβέλειας και έτσι θα πρέπει να καθοριστεί ο αριθμός των αδειών που θα δοθεί σε κάθε μια από αυτές, εφόσον υπάρξει βέβαια περιορισμός. Η πρώτη ονομάζεται «Γενικού-Ενημερωτικού» ενδιαφέροντος, η δεύτερη καθαρά «Ενημερωτικού», και η Τρίτη είναι τα «Θεματικά» δηλαδή μόνο αθλητικά, μόνο ταινίες, μόνο μουσική κ.α.. «Δεν μπορεί να μιλάμε λοιπόν μόνο για την πρώτη από τις κατηγορίες. Εκεί βέβαια συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα συμφέροντα λόγω και της διαφήμισης . Αν μιλήσουμε για αριθμό αδειών πρέπει να αναφερόμαστε σε όλες τις κατηγορίες», εξήγησε.

Ως προς την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εφαρμογή του σχετικού Νόμου που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, εφαρμογή που θα οδηγήσει στην δημοπράτηση των αδειών ο κ. Μιχαλίτσης σχολίασε:

«Μέχρι τώρα είχε κηρυχτεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας παράνομη η παράταση των προσωρινών αδειών για τους σταθμούς κι έπρεπε να μπει μια τάξη, να δοθούν δηλαδή άδειες. Αυτό επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση. Υπάρχει όμως ένα αγκάθι καθώς το ΕΣΡ είναι αρμόδιο να αποδώσει τις άδειες κι ο διορισμό της Διοίκησής του γίνεται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και μάλιστα με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση. Κάποιοι όμως κρατάνε… καθυστερήσεις. Ίσως υπάρχουν συμφέροντα εκεί όποτε χωρίς Διοίκηση δεν μπορεί να γίνει ο διαγωνισμός για τη δημοπράτηση των αδειών. Ο Διαγωνισμός θα είναι ανοικτός και θα τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις όπως η τεχνική επάρκεια, η οικονομική βιωσιμότητα, το να μην έχει χρέη που δεν εξυπηρετούνται προς τις Τράπεζες κ.α. για να μην είναι μια «αρπακτή». Οι υπάρχοντες σταθμοί έχουν την τεχνική επάρκεια να συμμετάσχουν αλλά δεν είναι γνωστό εάν τα δάνειά τους είναι εξυπηρετήσιμα», υπογράμμισε ο κ. Μιχαλίτσης.
Τέλος όσον αφορά τα Περιφερειακά κανάλια εξαρτάται το τι θα συμβεί, αν δηλαδή θα πρέπει κάποια να ανησυχούν ότι θα κλείσουν, αυτό εξαρτάται από τα πόσα υπάρχουν στην κάθε περιοχή. «Συνήθως στην Περιφέρεια υπάρχουν δύο πολυπλεξίες που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των περιφερειακών σταθμών. Με άνεση μπορούν να χωρέσουν 6 σταθμοί σε κάθε πολυπλεξία, σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν πάνω από 12 σταθμοί σε μια περιοχή μπορούν να διεκδικήσουν την άδεια όλοι, αν βέβαια αποδείξουν την τεχνική και οικονομική επάρκεια θα μπορούσαν να πάρουν άδειες. Δεν έχει μπει η κυβέρνηση σε συζήτηση για συγκεκριμένο περιορισμό του αριθμού των αδειών στην Περιφέρεια,» ανέφερε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *