Και η λάθος πολιτική συνεχίζεται με την κατάθεση τροπολογίας μόνο για 4 άδειες TV

Την περίφημη τροπολογία τον αριθμό των 4 τηλεοπτικών αδειών ενημερωτικού γενικού περιεχομένου κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς. Στην τροπολογία ορίζεται πως ο αριθμός των αδειών περιεχομένου είναι 4 για προγράμματα υψηλής ευκρίνειας(;) και πως αρμόδιος για την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών είναι ο υπουργός που θα ανακοινώσει την προκήρυξη τους!

Παππάς-mega10-2-2016Με αυτή την τροπολογία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει μια νέα φάση πολέμου για τις τηλεοπτικές άδειες, για το κατά πόσο είναι συνταγματική ή όχι η ρύθμιση. Εννοείται ότι θα ακολουθήσουν προσφυγές στο ΣτΕ και αν όντως, όπως λένε ανώτατοι νομικοί παράγοντες, είναι αντισυνταγματική, τότε ο στόχος της κυβέρνησης να αφήσει στο τοπίο 4 μόλις μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τους άλλους να τους αφήσει στην αγωνία για το αν θα λάβουν κάποτε άδεια θεματικού περιεχομένου πανελλαδικής εμβέλειας, θα καταρρεύσει με πάταγο! Γιατί η κυβέρνηση αφού κάνει το βήμα να δώσει στον υπουργό την αδειοδότηση δεν το κάνει για όλες τις τηλεοπτικές άδειες όλων των κατηγοριών, πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας;Ποιο είναι το πολιτικό νόημα να κρατήσει ο υπουργός τη χορήγηση 4 μόνων αδειών από τις περίπου 60 που θα δημοπρατηθούν; Στην τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα, “ξεπερνιέται” το συνταγματικό κώλυμα με επιχείρημα πως η διάταξη του άρθρου 15 παράγραφος 2 ορίζει πως

:” Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους. Ο έλεγος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ που είναι ανεξάρτητη αρχή, όπως ο νόμος ορίζει”.

Από αυτό η κυβέρνηση βγάζει το συμπέρασμα πως το ΕΣΡ έχει αποκλειστικά τις ελεγκτικές αρμοδιότητες της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας και άρα η αδειοδότηση συνιστά “έκφανση του άμεσου ελέγχου του κράτους”. Οπότε με αυτό το επιχείρημα και με έναν πίνακα από την περιβόητη έκθεση του Ινστιτούτου Φλωρεντίας, πιστοποείται για την κυβέρνηση, η δυνατότητα να κάνει την προκήρυξη των 4 μόνο τηλεοπτικών αδειών, ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας. Και τι θα γίνει με τις άλλες, αν υπάρξουν άλλες, κανείς δεν δίνει απαντήσεις.

Η υπόθεση αρχίζει πλέον να γίνεται αστεία σε ότι αφορά την σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος της ιδιωτικής τηλεόρασης. Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει πως δεν θέλει να βάλει καμία τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, απλώς στοχεύει να ταράξει τον μπαμπούλα της διαπλοκής!

 

Ολόκληρη η τροπολογία εδώ: τροπολογια4Κανάλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *