Η είδηση της περασμένης εβδομάδας που αναστάτωσε τα αρμόδια περί των ΜΜΕ υπουργεία και φορείς, ήταν σχεδόν αναμενόμενη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε φιρμάνι στην κυβέρνηση να… ξεχάσει τις τηλεοπτικές άδειες. Το πώς και το γιατί η τηλεοπτική αδειοδότηση σχετίστηκε ξαφνικά με τα προαπαιτούμενα υλοποίησης των αλλαγών που θέλουν οι δανειστές μας στο κράτος, αναζητείται στο δάχτυλο των ιδιοκτητών ιδιωτικής τηλεόρασης. Και αποδείχθηκε πως και αυτή η κυβέρνηση δεν λογάριασε σωστά τη δύναμη που κατέχουν μετά από 25 χρόνια παντοδυναμίας μέσα από ένα απόλυτα στρεβλό σύστημα λειτουργίας της τηλεοπτικής αγοράς.
Όπως είναι ήδη γνωστό και είχαμε γράψει κι εμείς στο περιοδικό στα προηγούμενα τεύχη μας, οι ιδιοκτήτες της ΕΙΤΗΣΕΕ δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια έναντι των συνεχών ηχηρών δηλώσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήδη από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ότι θα πατάξει την… τηλεοπτική διαπλοκή.
Μετά την περίφημη δημόσια συνέντευξη Τύπου της ΕΙΤΗΣΕΕ, τρεις μήνες πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου τηλεοπτικής αδειοδότησης, οι καναλάρχες έκαναν τις συναντήσεις τους στην Ευρώπη. Ενεργοποίησαν το ισχυρό λόμπι των Βρυξελλών, αυτό που είχε κερδίσει και την πρώτη φορά, το νόμο για το βασικό μέτοχο, αναγκάζοντας την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. να καταργήσει τις διατάξεις που τους αφορούσαν.
Έτσι και τώρα σε μια επιχείρηση «βασικού μετόχου 2», οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών ενημέρωσαν το λόμπι στις Βρυξέλλες για τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποιήθηκε αμέσως και απέστειλε στα αρμόδια υπουργεία σειρά ερωτημάτων, θέτοντας περί τα 12 συνολικά ζητήματα στα οποία, κατά τη γνώμη της, το νομοσχέδιο ήταν ασύμβατο με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία ανταγωνισμού και πλουραλισμού. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδιωτικών καναλιών, η ACT η οποία επίσης καταδίκασε το νόμο τηλεοπτικής αδειοδότησης, σημειώνοντας μάλιστα πως «ο αρμόδιος για τα μέσα ενημέρωσης υπουργός, αποκτά σωρεία εξουσιών συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος στην πορεία να αποφασίζει μονομερώς τον αριθμό των παρεχομένων αδειών, την ελάχιστη τιμή της αρχικής διεκδίκησης, ακόμη και να αποφασίζει τους τομείς δράσεων εντός του κάθε σταθμού, αλλά και τον αριθμό των εργαζομένων που πρέπει να απασχολείται σε κάθε σταθμό».
Πρόκειται για τα τρία βασικά σημεία στα οποία έχουν διαφωνήσει οι καναλάρχες και οι αρμόδιοι υπουργοί Νίκος Παππάς και Χρήστος Σπίρτζης και τα οποία έχουν αναγάγει σε μείζονα, στη διαδικασία τηλεοπτικής αδειοδότησης. Η κυβέρνηση μετά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άλλαξε τα επίμαχα ζητήματα της ΕΡΤ ΝΕΤ στο νομοσχέδιο, αλλά κράτησε τα σημεία του περιορισμένου αριθμού τηλεοπτικών αδειών και των χρημάτων που θα δοθούν.
Και ιδού το αποτέλεσμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρεμβαίνει και πάλι με ακόμη πιο ηχηρή εντολή. Σχετίζοντας την επερχόμενη δόση στη χώρα με τις τηλεοπτικές άδειες! Εξωφρενικό ή μη, το αποτέλεσμα είναι πως το λόμπι των ιδιοκτητών στις Βρυξέλλες νίκησε.
Οι αντιδράσεις της κυβέρνησης αναμένονται ακόμη. Και με τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ θα δοθεί άραγε εντολή να ξεκινήσει η ανεξάρτητη αρχή τη διαδικασία χορήγησης αδειών, χωρίς ο υπουργός να περιορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών ή θα ακολουθήσει νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Κάτι τέτοιο είχε συμβεί και πριν χρόνια με αποτέλεσμα να καταπέσει ο βασικός μέτοχος μετά από δυο χρόνια…
Η παραπάνω πολιτική διαδικασία επηρεάζει όπως είναι σαφές ολόκληρη την αγορά. Γιατί η ίδια η κυβέρνηση συσχέτισε τις όποιες εξελίξεις στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, όπως την ίδρυση του παρόχου δικτύου της ΕΡΤ, το τι θα γίνει με τους gap fillers και την αλλαγή του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων, με τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών.
Και έτσι όλα αυτά παραπέμπονται για το… μέλλον!
Πηγή:http://www.digitaltvinfo.gr/
Προδημοσίευση Editorial ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ, τεύχος 89, Φεβρουαρίου 2016 που θα βγει στα περίπτερα την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου